Test: Hauppauge Colossus

Tilbehør d.  30. juli. 2012, skrevet af da9els 0 Kommentarer.  Vist: 14195 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: DeXTRoNiaN

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1309,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Software / Test


Jeg har gået lidt, som katten om den varme grød med dette kort. Dets formål er meget specifikt; at virke som input for forskellige lyd- og videokilder. Men der er lidt mere under hjelmen end bare A/V-input. Men jeg satte kortet i HTPC'en og tilsluttede den bærbare til HDMI-porten og gik i gang med at installere softwaren. For jeg skulle se hvad det var Hauppauge havde bedrevet denne gang.

Testmaskinen består af :

Bundkort: MSI 785GTM-E45
CPU: AMD Athlon II X2 240e
Grafikkort: Onchip HD4200
RAM: 2 x 2 GB Kingston HyperX PC2-6400
Drev: OCZ Vertex 2 60 GB
OS: Windows 7 Pro x64

Der ud over har jeg testet med min søsters iPhone og den bærbare.


Programmer:

WinTV 7
ArcSoft Showbiz 5
 

 


WinTV 7

 

Den medfølgende CD indeholder, som sagt WinTV og ArcSoft Showbiz. Så begge programmer blev installeret på maskinen.
 

    

    

Under installationsprocessen af WinTV får man lov at konfigurere de mest basale indstillinger. Installeren slutter fint af med "Start watching TV" - og så er man i gang.
Jeg har dog hverken en Set Top Box eller satelit, så jeg tog inputtet fra den bærbare så jeg kunne sammenligne output med input, on-the-fly. Jeg havde haft PlayStation og XBox med i mine overvejelser. Dette kort nærmest er lavet til det formål da screen capture software er ikke særligt udbredt til disse konsoller.
 

        

        

    

Ovenfor er screenshots af de avancerede indstillinger. Som det fremgår af funktionerne, er dette et program til at vise og optage inputtet. Der er rigeligt med muligheder for konfiguration af inputtet.
Det jeg fandt mest interessant, er muligheden for at videre-streame inputtet til sin iPhone, iPad, iPod eller PC.
Det såkaldte WinTV Extend virkede helt efter planen. Efter de påkrævede porte var åbnet, indtastede jeg blot IP'en, og så havde jeg TV via det trådløse netværk. Eller TV er nu en overdrivelse da det billede jeg fik op bare var outputtet fra min bærbare, som var tilsluttet til Colossus' HDMI-indgang. Men det virkede uden problemer og der var mulighed for at skifte kanal, se de optagelser man allerede havde lavet med kortet samt starte nye optagelser.

Selve WinTV virker efter hensigten. Brugerfladen minder om enhver anden afspiller - dog med et par sekunders input-lag. Men fordi det er beregnet til video streaming er dette ikke et problem. Jeg havde dog lidt svært ved at spille Diablo 3.

Optagefunktionen giver ret meget sig selv. Man trykker på den røde knap og så optager den direkte fra inputtet.
Jeg oplevede et par gange at optagelserne blev dårlige ved 720p. Der var frame drops og andre steder var timeren helt ude af trit så det gik alt for hurtigt. Selv om maskinen levede op til minimumskrav og CPU-load ikke kom meget over ~70%, tror jeg alligevel at dette kort vil fungere mere optimalt i en kraftigere maskine. Eventuelt med et dedikeret grafikkort.
Ved lavere opløsninger var der ingen problemer og kvaliteten af optagelserne er fremragende.
Her har jeg sammenlignet en frame fra selve optagelsen og et screenshot af samme frame.

    
Link til lossless fuld størrelse billeder: Fuld størrelse og zoom

    
Links til lossless fuld størrelse billeder: Fuld størrelse og zoom

Øverste sæt billeder er screenshots taget direkte fra VLC og så en tur igennem billedbehandling med 5 x zoom. Underste sæt er taget fra den .mp4-fil, som WinTV har optaget.
Det er tydeligt at se at der er noget af kontrasten der røget ved optagelsen og det går selvfølgelig lidt ud over skarpheden i billedet. Detaljegraden har også fået en nøk nedad. Dette kan bedst ses ved at kigge på de lossless filer jeg har linket til, da JPEG er et utaknemmeligt format at præsentere noget i.
Når det så er sagt, så syntes jeg det er fantastisk kvalitet i forhold til hvad jeg tidligere har set af TV-capture. De to frames er næsten identiske og kontrasten kan man altid indstille som man behager.
Så alt i alt er selve optage-værktøjet godkendt.

 

 


ArcSoft Showbiz

 

Dette videoredigeringsværktøj er lidt en klasse for sig. Det kan ikke rigtig noget man ikke kan finde i freeware programmer, men der er en capture-del som godt kan vække interesse i forbindelse med konsol-optagelser. Ellers består Showbiz af en række klassiske, simple videoredigeringsværktøjer. Man kan splejse klip på forskellig måde - også de gode gamle 90'er-måder. Der er også de klassiske billedeffekter og man kan også sætte sine egne titler ind i videosekvenserne - i ganske afskyelige pseudo 3D og kikset gradient. Hvis man vil noget med redigering vil jeg anbefale man bruger et par hundrede på CyberLink PowerDirector eller Sony Vegas Movie Studio. 
Dog er det her fint nok til lige at smide et par klip sammen, men der er ikke de store redigeringsmuligheder. 

     

     


En af de ting jeg godt kan lide ved programmet er den For Dummies-tilgang. Her under capture modulet er der for eksempel predefinerede indstillinger hvis man vil optage fra PlayStation eller Xbox. Dog er det stadig muligt at pille lidt mere ved de enkelte indstillinger.
Optagedelen i ArcSoft Showbiz lavede de samme frame drops og rod i tiden, som WinTV. Så jeg giver altså den skrabede HTPC skylden. Men så ved du cirka hvad du skal gå efter hvis du er ude i disse overvejelser.

     

 


 


Disse to stykker software dækker fint brugen af kortet. Sammen med den trådløs-streaming-feature syntes jeg man er godt i gang. Kortet skulle uden videre kunne køre sammen med Media Portal og som sagt så ville et andet stykke redigeringssoftware være kærkomment.