Software
Eftersom at den lille Defy er ydmyg på specifikationerne har Motorola udstyret den med den lidt ældre udgave af Googles Android, 2.3.6 - også kendt som Gingerbread. Man kan gisne om hvorvidt Googles nyeste styresystem (Android 4.0 – Ice Cream Sandwich) vil have været for stor en mundfuld for den lille et-kernede processor, men alt i alt kører processor og software et fornuftigt parløb.
Motorola har holdt igen med at bygge ovenpå ’vanilje’-Gingerbread og interfacet fremstår da nærmest spartansk. Nogle få widgets, en musik-afspiller samt de obligatoriske Facebook og Twitter-apps samt Office-dokumentreader er hvad Motorola har fyldt på. Den medfølgende widget-palette er også begrænset: Man finder de typiske knapper til tænd/sluk af data-/strøm-slugende enheder samt vejr/ur widgette. Motorola har dog været lidt kreative og udviklet et par widget der holder styr på ens senest anvendte programmer samt ens mest opslåede kontakter, ganske smart, omend designmæssigt lidt rodet.
Defy’en er desuden udstryret med deres egen aktivitets-app kaldet Dashboard. Denne applikation smelter både skridttæller, kronometer, GPS-tracker. musik-afspiller, kompas,kamera og FM-radio i et og kan samtidigt fortælle hvor mange kalorier ens eventuelle løbetur har forbrugt. At have alle disse funktioner samlet i et program er velset, især når Defy Mini gerne vil udfordre(s). Den seriøse self-tracker vil nok foretrække flere, men tilgengæld mere specialiserede apps til formålet da hver enkel funktion set for sig - er ret skrabet.
Et kritikpunkt er imidlertidigt manglen på software og drivers til PC’en. De er ganske enkelt ikke eksisterende på Motorolas produktside, både den danske og globale udgave.
Telefoni/SMS
Telefoni-appen har T9-opslag hvilket gør det nemt hurtigt at finde et telefon nummer. SMS-applikationen virker fint – men den lille skærmstørrelse og det virtuelle tastaturs små knapper kræver en del tilvænning før man orker at begive sig ud i længere beskeder og mails. Alternativt kan man skifte over til Swype-tastatur som også er inkluderet , men tilvænning er også her påkrævet.
Musik og multimedier
Musikafspilleren er af den ’connectede’ slags og kan slå sangtekster op for en, lytte til musik og angive titel og kunstner på nummeret , spille netradio, osv... Men den musik der måtte ligge på telefonen kan man tilgengæld ikke sortere efter mapper, kun efter album, kunstner eller playlister. Videoafspilleren har også vist sig at kunne klare alle de gængse SD-formater, imens 720p-filer derimod bliver reduceret til slideshows.
Internet
Browseren ligner til forveksling Google’s egen standard browser og understøtter Flash (denne skal dog installeres). Generelt går surfing gnidningsfrit udover noget hakken her er der mens siden loades. Man savner dog at kunne slå ’user agenten’ til desktop-mode for at få adgang til de fulde sider.