Layout / Design
Der er mange dele til et kort som dette, så jeg vil tage dem en efter en og vi starter med køleren.
Køleren på dette kort benytter Asus DirectCU teknologi. Dette betyder i virkeligheden bare at heatpipen rører direkte ved chippen. Dette er ikke noget nyt, men klart bedre end kølere hvor der sidder et stykke metal mellem chip og heatpipe. Herefter flyttes varmen op til to store heatsinks, der hver bliver kølet af sin egen blæser. Blæserne er 92mm, hvilket er det største jeg har set på et grafikkort, og forhåbentlig betyder størrelsen på kølerne, at færre RPM er nødvendige når chippen skal køles.
Under kølere og aluminiumsplader sidder printet, og med disse ultimative overclockingkort er der typisk en masse specielle komponenter, der sørger for at kortet kan overclocke ekstra meget. Naturligvis er Matrix kortet ingen undtagelse. Matrix kortet er udstyret med digital spændingsregulering og 8 ekstra power phases. Ligeledes er kortet udstyret med bedre kondensatorer og spoler der kan holde til den ekstra stress.
Noget andet der skal holde til ekstra stress er printet. Da køleren er så stor. bliver kortet meget tungt og i værste tilfælde kan printet knække. Derfor støttes kortet ikke kun af en ”durability frame” men også en aluminiumsbagplade, der også hjælper med at køle komponenterne.
Lad os gennemgå nogle af kortets features. Med i kassen finder man 3 ledninger mærket VGA hotwire, disse kan forbinde et Asus ROG grafikkort med et Asus ROG bundkort. Med disse ledninger kan man fra bundkortets BIOS justere på grafikchippens spænding.
I bunden af kortet sidder 4 knapper. Den røde knap giver næsten sig selv, denne skruer blæserne op til 100% og passende kan bruges hvis man vil overclocke kortet rigtig meget. Plus og minus knapperne skruer op og ned for core spændingen, hvor meget man har skruet op eller ned indikeres af dioderne under. Disse er dog besværlige at bruge i et almindeligt kabinet. Ligeledes ved man ikke præcis hvor mange volt kortet får. Knapper som disse er nok mest til ekstremoverclockere når man arbejder på en bænk.
Matrix logoet på siden skifter farve alt efter hvor meget kortet arbejder, det går fra blå, lilla og under fuld load rød.
Om al denne fine teknik faktisk gør en forskel når der skal overclockes kommer vi til i testen. Nu skal vi kigge på køleren og med en køler af denne størrelse forventer jeg en del. Ikke overraskende er køleren helt stille i idle og blæserne snurre da også kun 933 RPM. Under load er kortet også meget stille men ikke på højde med de iChill kølere vi har testet tidligere. Matrix kortet er dog stadig meget støjsvagt sammenlignet med en referencekøler. Under load kører blæserne 1466 RPM. Køleren har dog intet problem med at køle chippen. I idle bliver chippen 33 grader og under load bliver chippen kun 66 grader. Dette er ikke meget, når man tænker på hvor meget varme HD 7970 producerer.
Kortet benytter sig af 2 Stk. 8-pin PCI-E strømstik, disse skulle levere rigeligt med strøm.
Med 4 Display Port og 2 DVI udgange er der rigeligt med udgange at vælge imellem, og man kan sætte hele 6 skærme til i eyefinity.