Test: Terratec Grabster AV400

Lyd d.  02. juni. 2005, skrevet af @ngler 2 Kommentarer.  Vist: 11043 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.terratec.de
Produktet distribueres i DK af: www.shg.dk
Link til producentens website: www.terratec.de

Testen


OBS alle billeder er blevet gjort mindre end originalen, samtidigt beskåret og ikke mindst komprimeret med JPEG, da de ellers ville fylde ca. 1,2mb stykket.

For at teste Terratec Grabster AV400 skulle der selvfølgelig laves en del capturing. Problemet ved netop dette er jo at VHS (video) af sagens natur har en ret dårlig kvalitet. Men da grabster netop er lavet til at forevige diverse familiesammenkomster etc. fra det analoge kamera til en DVD, så er det selvfølgelig oplagt at netop lave dette. Derfor var det heldigt at der tilfældigvis lige var 2 timers bryllup som skulle overspilles fra et VHS bånd til DVD. Kvaliteten var som man de oftes er, ret rystet og mange forskellige lysforhold.

For at det skulle være ekstra godt lånte vi hvad vi troede var en god og solid HiFi video fra Philips. Den gav desværre en del flimmer og uskarpheder. Det hjalp en del at skifte den ud med en Dantax 14" med indbygget video. Desuden kom der også en gammel Sony video på banen, men langt fra det perfekte output. Problemet kan umiddelbart skyldes at composite er meget følsom overfor kablet og adapteret. Desværre virkede det kun umiddelbart kort med composite. Derfor er det selvfølgelig ikke helt uvæsentlig om hvor godt det virker med composite eller ej, men det må formodes at det skyldes den version af Grabster AV400 eller de kabler som der var til rådighed. For at teste billedkvaliteten imod hinanden blev DVDafspilleren sat til (der havde adskilt SVHS udgang). Resultatet var rystende (de klare billeder er fra SVHS, de andre er med composite).





Desuden skal det bemærkes at Grabster AV400 laver billedet betydeligt mere mørkt end videoen og derfor var det heldigt at man kunne ændre på kontrasten og lysstyrken i moviefactory. Desværre ikke i forhold til tid, da de fleste videooptagelser af lange familiebegivenheder har en tendens til at gå henover til aften hvor lysstyrken så er noget svagere end kl. 12.

Dog var der en del forstyrrelse i billedet, og derfor var det ikke helt lige til. Ved hjælp af Virtualdub med Smooth filter og fungerende som frameserver og TMPGenc blev filmklippet på godt 2 timer converteret. For yderligere information om videoredigering og konvertering henvises der til VCDhelp og Doom9.

For at teste kvaliteten blev der lavet capture fra en DVD afspiller via S-Videoudgangen i de forskellige kvaliteter. Filmklippet som kom under kærlig behandling er traileren til "We where Soldiers" fra DVDen. Som reference blev selve VOB filen kopieret direkte fra DVD drevet på computeren

Klip 1 Klip 2 Klip 3
Org.
High
Good
Standard
Longplay
SVCD
VCD



Encoding

En af fordelene ved Grabster AV400 er at den kan encode REAL-TIME, dvs. at imens signalet kommer fra video til Grabster AV400 og så til computeren, så laver den stort set alt arbejdet. For at teste om det nu også er tilfældet, så blev der først encodet i MovieFactory på filniveau, dvs. fra en fil til en anden. Dernæst fra video til fil via capture. Resultatet var overbevisende, encodingen tog alt CPU kræften og det gav en CPU-load på mellem 98-100%!.



Med Grabster og capture, så lå den mellem 25-30%, helt klart en forbedring. Nu skriver connexant passende at deres chip sammen med softwaren giver det bedste pris/performance ydelse, hvilket selvfølgelig forklarer at CPU-load ikke er endnu lavere. Alligevel er det ret godt, hvilket også gør at man ikke nødvendigvis behøver det hurtigste computer for at kunne overføre analog video til f.eks. DVD. Det skal dog bemærkes at man ikke kan slippe for lyden imens man laver et capture.





Konklusion


Terratec Grabster AV400 er pt. Terratecs topprodukt indenfor denne kategori. Derfor er det ikke helt uden grund at man kan forvente meget af denne lille stilfulde boks. Omvendt er det også et niche produkt, da det måske er de færreste der har et stort behov for at optage analog video over til computeren. Derfor kan det undres at mange avanceret features mangler.

Ligeledes virker det til at driverudviklerne valgte at gå tidligt hjem og derfor ikke lave en driver som man kan bruge i andre applikationer end dem der hørte med boksen. På samme måde kan man ikke capture i andet end MPEG1/2 hvilket er encodet i hardwaren, så system ressourcerne kan bruges til noget andet. Derfor kunne det være rart for muligheden for at kunne lave softwareencoding. Softwaren er på mange måder både Grabster AV400s fordele, men også dets ulemper. Det er selvfølgelig prisværdigt at Terratec har valgt at lave produktet så simpelt at der skal få klik til at lave en færdig DVD film. Omvendt mangler især videoredigeringen efter capture en del features, samt bedre muligheder for indstilling af f.eks. lysstyrke og lign dynamisk.

Det skal selvfølgelig ikke belaste Grabster AV400 at videoen måske ikke var den bedste og kablerne lige så, men det er stadig skuffende at se at billedkvaliteten for composite var så meget dårligere end ved S-Video. Det må formodes at den version der sælges har et composite output, der alt andet lige er i samme kvalitetsklasse som S-Video på testeksemplaret. Dog skal det nævnes, at billedet har en tendens til at være en tand mere mørkt end originalen.

Samlet set er Grabster AV400 et fornuftigt produkt hvis man står og mangler en nem transportabel enhed, der samtidig kan høj kvalitets capture imens man bruger systemet til noget andet. Hvis man ikke lige har helt dette behov, så er Grabster AV400 i meget stærk konkurrence med TV-tunerkortene. Faktisk er det lidt ærgerligt at man ikke kan bruge Grabster AV400 som TVkort, da man kunne lade sin video styre TVkanalerne, men igen kommer softwaren til kort på dette punkt.

Så på ved mållinien er Terratec Grabster AV400 et nemt produkt at bruge og med MoviaFactory 3 fra Ulead så kan man nemt lave en DVD af den sidste familiefest. Hvis man vil meget mere, så er softwaredelen simpelthen ikke udviklet nok. Man må håbe at de føromtalte driverudviklere er kommet hjem fra ferien så Grabster AV400 kan udnytte hele sit potentiale.

Positivt
  • Realtime MPEG2/1 encoding med noisereduktion
  • Lille CPU-load under capture
  • Nemt at lave en DVD (ganske få klik)
  • Stilfuldt design
  • Nemt at sætte til
  • Fulde versioner af software
  • Kabler er inkluderet
  • Kræver ikke strømkabel

    Negativt
  • Problemer med composite
  • Driver er låst til medfølgende software
  • Softwaren mangler flere filtre, f.eks. dynamisk lysstyrke
  • Ikke automatisk bitratekontrol i softwaren
  • Ej mulighed for direkte softwareencoding
  • Man kan ikke slå lyden fra under capture




    Conclusion


    Terratec Grabster AV400 is Terratecs top-product in this productrange. So it is not without any reason one can aspect a lot from this little stylish box. On the other hand it is a niche product, and most people probably have the big need for AV-capturing. For that reason one can wonder why so many more advanced features is missing in the bundled software. Especially the driverdevelopment staff seems to have gone home early , because the box doesn't work with any other software than the bundled one. Futhermore you can only capture in MPEG1/2 since they are encoded directly in the hardware, but it would be nice to have the opportunity to encode through software as well. In many ways the software is one of Grabster AV400s strengths, but it is also one of its biggest disadvantages. It is admirable that Terratec had done AV-capture to DVD as easy as possible. On the other hand there is a lot more advanced features missing, especially in the after capture part, like lightning and perhaps some dynamic filters. One cannot blame Grabster AV400 for the poor image quality with composite, probably because of the cables and VCRs. One must assume that the retailproduct doesn't have this problem and the quality is somewhere equal to the S-Video one. However the image is darker than the original.

    All putted together is the Terratec Grabster AV400 a reasonable product if you need a small transportable AV-capture unit where you easy can make high quality DVDs, when you are using your system to something else. If you do not exactly have these needs the Grabster AV400 has some serious contenders in the TV-Tunercards, which normally can at least make captures in the software. Actually it is a shame that you cannot use the box with your VCR, so the VCR controls the TV signal, and the box delivers the monitorsignal. At the finishline the Terratec Grabster AV400 is an easy product to use and with Ulead DVD MovieFactory 3 it is easy to make a DVD with the last familyparty. But one can only hope that the driverdevelopment staff from above come home and make some adjustments so the Terratec Grabster AV400 can reach its full potential.

    Pros
  • Realtime MPEG2/1 encoding with noisereduction
  • Little CPU-load when capturing
  • Easy to make a DVD
  • Stylish design
  • Easy to plug in
  • Fuld versions software
  • Cables included
  • Power through USB cable

    Cons
  • Problems with composite
  • Driver is locked to the bundled software
  • Software needs more filtres, eg. dynamic brightness
  • No automatic bitratecontrol
  • No opportunity for direct sofwareencoding
  • No Audio mute under capturing

  • nightH
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    06-06-2005 15:05:18
    Svar/Indlæg:
    1/0
    der har indsneget sig en lille fejl, dit link til Connexant CX23416 er følgende : http:// http//www.conexant.com/products/entr...

    jeg har selv lige købt en anden model, nemlig 250 istedet for 400, er spændt på om jeg løber ind i de samme ting som du gjorde.





    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    07-06-2005 07:41:50
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    ups - cms'en havde lige selv skrevet et http... og fjernet et : .. hmmm


    anyway 250'eren er baseret på Philips SAA 7113H (video) og Realtek ALC 202 (lyd) som er lidt mere udbredt end connexanten.. Den er omvendt ikke såvidt jeg hurtigt kunne se en mere eller mindre ren hardwareencoder - men de fleste putere har jo masser af kræfter til realtime encoding.

    Derfor burde man også kunne bruge den i andre progs end moviefactory. Dybest set tror jeg at vores testeksempler måske er et reviewsample - ergo det har været sat til et utallige antal gange, og det tror jeg bare ikke at kablerne samt adapter kan holde til.

    men post da lige dine erfaringer ;)