Test: ATi CrossFire Preview

Grafikkort, AMD/ATI d.  31. maj. 2005, skrevet af red_martians 7 Kommentarer.  Vist: 4815 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S

Introduktion


Ati afholdte den 26. maj et seminar i København for udvalgte medlemmer af pressen, hvor en del af deres kommende nyheder blev fremvist og den følgende artikel er en slags dagbog over de forskellige ting vi så og hørte den dag.

ATi's crossfire-serie er parat og der er 5 nye produkter i den nye serie, heriblandt to bundkort og tre grafikkort.
Crossfire-serien er ATi's pendant til nVidia's SLI og CrossFires primære mål er, enten højere framerates eller bedre billedkvalitet.

De to bundkort er Xpress 200 CrossFire-edition til enten Intel Pentium(LGA775) og til AMD Athlon64-serien (socket939) Vi fik derudover at vide at det også kunne være muligt med socket754 og evt. andre platforme, men det vil muligvis ikke være mange bundkortproducenter der er interesseret i dette, pga. at markedet er temmelig begrænset.

PCI-express er det interface på bundkortet der bruges til moderne grafikkort og til alle nyere multi-grafikkort-løsninger, dette har ATi også valgt til deres multigrafikkort-løsning. PCI-e er opbygget af lanes, hvor hver lane har en hastighed på 250MB/s. Disse kan så kobles sammen og ved brug af 16PCI-e-lanes har man altså en hastighed på 16x250MB/s = 4GB/s = PCI-express 16x.


Billede af PCI-e-lanes på nVidia og ATi bundkort (CFe = CrossFire-edition)


Som det ses på billedet herover er det muligt at flytte brugen af sine PCI-express-lanes, således at man selv kan flytte rundt på båndbredden. Ligesom med nVidia's SLI-bundkort kan man skifte mellem enten 1x + 16x eller 8x + 8x PCI-express-hastighed. Ligesom nogle nyere nForce4-bundkort gøres dette med et sæt chips, og ikke et selector-card eller jumpers som de fleste nForce4-bundkort bruger idag. Denne indstilling ændres inde i bios.

Ved single grafikkort sørger man for flest mulig PCI-e-lanes til et slot, ved brug af to grafikkort skal vi helst fordele lanes'ne ligeligt mellem de to slots. (altså 8x + 8x) Her minder ATi og nVidia's meget om hinanden, foruden at ATi's Xpress200 CFe 16x/8x er placeret nederst og på nForce4-SLI øverst.

Deres Xpress 200-serie er forsynet med en ny southbridge. Denne har bl.a. SATA2 og er det første bundkort til Athlon64 med Hdaudio, noget som mange vil sætte pris på.
CrossFire-edition betyder altså, at de kan bruges til dual-grafikkort.

Hvis vi skal lave crossfire-maksine skal der bruges to grafikkort ligesom til SLI. Men i modsætning til nVidia skal de ikke være identiske, men 2 forskellige grafikkort.

Rygtet med et Master og et Slave-kort passede altså i nogen grad.
Slavekortet er et ganske almindeligt ordinært grafikkort i X8xx-serien. Så har man et X800 eller X850-serie-grafikkort er man altså godt på vej.
Master-kortet er et nyt grafikkort med en 2 chip-løsning. Der er den almindelige grafikchip af et X800 eller X850-chip og den helt nye compositing-engine-chip.



Ved hjælp af software(driveren), programmeres grafik-chips'ne til en specifik renderingsmetode. Dette bliver sendt videre som et digitalt skærmsignal til compositing-engine på master-grafikkortet der sammensætter informationerne fra de to grafikchips til et skærmbillede.

Grafikkortene er koblet sammen med et digitalt DVI-kabel mellem grafikkortene. Disse er altså placeret udenfor og afliver altså myten om, at alt information mellem de to grafikkort skulle ske gennem PCI-e-slotsne. Connectoren er altså bare placeret uden for kabinettet i stedet for indenfor som i nvidia's tilfælde. En lidt klodset løsning, der leder tankerne tilbage til voodoo1 og 2, men det gør, at de gamle X800-grafikkort kan udnyttes.



Billed af ATi's reference-crossfire-bundkort til Athlon64 inkl et normalt X850-grafikkort, et X850-crossfirekort og crossfire-dongle


Master-kortet har ikke TV-out men 2 digitale udgange, om det andet stik også kan benyttes til CrossFire vides ikke, og det vides heller ikke om teknikken fungere med analog skærmtilslutning. Dette kunne sagtens vise sig at være at problem pga. at ramdac'en (den der ændre det digitale signal til analogt VGA) ikke helt passer ind sammen med DVI-signalet. Det ville kræve en lidt speciel chip, men det skal også siges at dette grafikkort var monteret med et utal af sære chips, især fra silicon-image.

Den ene digitale-udgang(indgang) er absolut ikke normal. Kigger man hurtigt forbi det, forveksles det hurtigt med et DVI-stik, men tjekker man nærmere, er der ca. dobbalt så mange stik som normalt.
Heri placeres et helt specielt ATi-stik hvor der er to digitale-DVI-stik på. Det ene placeres i det almindelige X800 eller X850's digitale DVI-udgang, det andet sættes i fladskærmen. Her er så spørgsmålet om der kan sættes en adaptor på til et analogt VGA-stik. En adaptor kan nemlig ikke uden videre placeres på et grafikkort jo mindre der er tale om en særlig DVI-i-udgang. Den forefindes på de fleste moderne grafikkort i dag, men kunne godt være undtaget i dette lidt specielle tilfælde.
Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-05-2005 09:28:34
Svar/Indlæg:
1888/560
Jeg sidder og kommer helt i tvivl her :)

Du skriver at man kan bruge alle bundkort med 2 fuldt udstyrede PCI-E x16 porte - f.eks. nForce 4 SLI bundkort.

Nu spørger jeg så, hvad med nForce 4 Ultra bundkort hvor der er 2 stk. PCI-E x16 slots på, som stadig kan kofigureres til hver at køre PCI-E x8 frem for at det ene kører PCI-E x1 og det andet PCI-E x16?

DFIs Ultra-D bundkort har jo denne løsning: http://www.dfi.com.tw/Product/...

Kunne være nice nok hvis Crossfire kunne køre herpå, på trods af at det ikke er et SLI mobo :e



Lars
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-05-2005 09:32:05
Svar/Indlæg:
3712/44
Hmm, jeg ville da være villig til at teste om ikke det skulle kunne virke på mit bundkort... :p :e

Det bliver spændende at se hvad det kan yde og hvordan stabilitet og kompabilitet er IRL.



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
31-05-2005 09:46:54
Svar/Indlæg:
7881/1165
#1: ATi fortalte os, at det teknisk set skulle være muligt at bruge alle bundkort med 2stk fysiske 16x slots.. som f.eks. det nForce4 Ultra og intel-SLI.
ATi skulle ikke have sat nogen spærringer op (siger de selv) men hvis bundkort-producenten har, er de selvfølgelig afskåret denne mulighed. Men det er jo noget vi vil forsøge når et test-setup ankommer til os.

#2: Jeg har set det i virkligheden. og det scorede over 200% ekstra i Splinter-selv (lowest frames per second) og omkring 150-180% generelt.



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-05-2005 09:51:32
Svar/Indlæg:
1888/560
#3 lyder godt at Ultra bundkort kan bruges - hvis altså de procenter passer.

Det virker tilsyneladende en del bedre end SLI, der maks giver 180%... I 3DMark.... og alt fra > 100 % til 160% i alle andre spil.



Lars
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-05-2005 09:55:47
Svar/Indlæg:
3712/44
red_martians > Det lyder SÅ godt. Glæder mig til at blive "indviet" :e

Jeg må se at ha' fat i 1x 850xt og så et 1x 850 crossfire kort så... Med mindre R520 når at komme inden. Vrrrrooommm... :p



red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
31-05-2005 10:07:10
Svar/Indlæg:
7881/1165
#3: jeg siger ik det virker... og ATi sagde heller ikke at det virkede. Men de sagde at teknisk er der intet der ligger i vejen for at det ikke skulle virke. Kun software-mæssigt. og Hvis nVidia har lagt en spærring ind i deres SLI-driver.. Så kan det altså ikke lade sig gøre.



Lars
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-05-2005 10:36:12
Svar/Indlæg:
3712/44
Lad os nu se hvad der sker. Jeg har i alt fald set en gut på overclockers australia køre SLI på mit bundkort (Asus P5WD2) med den gamle beta 66.75 driver og det spillede fint. Så Nvidia har tilsyneladende blokeret for alt andet end nforce 4 SLI i sriverne. Men det kan altså fungere i praksis, hvis Nvidia vil. Og når ATI melder ud som de gør, kan ATI's crossfire ret sikkert også komme til at virke.

Når begge spillere er på banen, mon så ikke man trods alt hellere ser at sådan én som mig f.eks. køber 2 grafikkort fra en selv frem for ét eller 2 fra konkurrenten? Især hvis man alligevel ikke får solgt et bundkort til mig. Det skal blive spændende at følge.