Test: Zepto Znote 120SL

Bærbare d.  30. juni. 2005, skrevet af KIJ 4 Kommentarer.  Vist: 15086 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.zepto.dk
Produktet distribueres i DK af: http://www.zepto.dk
Link til producentens website: http://www.zepto.dk

Processor


7 Watt, det er hvad Intels lille Pentium-M 1.0 GHz afgiver af varme, og det er stort set ingenting. Det er endnu en af grundende til at Zepto kan holde vægt og størrelse nede på Znote 120SL, da der ikke skal en stor, tung køler til at køle processoren - og samtidig er det lave strømforbrug en gevinst for batterilevetiden, som naturligvis ikke er alt for høj, når batteriet hverken kan være ret stort, eller ret tungt - batteriet er ofte det tungeste komponent i en bærbar computer.



Selvom Intels Pentium-M processor er kendt for sin evne til høj ydelse med lav clockfrekvens, så er det naturligt at en 1.0 GHz processor sætter grænser for, hvad denne bærbare computer kan præstere rent ydelsesmæssigt. Processoren i Znote 120SL er tilmed en ældre "Banias", som har 1 MB L2 cache, og bygger på 130nm teknologi. Intel har i et stykke tid været klar med en nyere udgave, som bygger på "Dothan" kernen, her er 2 MB L2 cache, og takket være den mere avancerede 90nm produktionsteknik, har det være muligt at nedsætte strømforbruget til 5 Watt, ligesom clockfrekvensen også har kunnet hæves en smule, til 1.1 GHz. Bushastigheden for de "små" strømbesparende udgaver af Pentium-M er fortsat 400 MHz.



Pentium-M bygger jo originalt på samme arkitektur som Pentium III, hvilket er P6-arkitekturen, som stadig er elsket af mange, frem for den nyere NetBurst-arkitektur, som anvendes i Pentium 4 processorer. Og Pentium-M er gået hen og blevet byggestenen for fremtidige processorer fra Intel, både til bærbare computere, men også stationære. Man skal derfor ikke frygte at Pentium-M udgår lige med det samme, og samtidig er det lidt af et vidnesbyrd om hvor succesfuld Pentium-M har været. Men der er ulemper ved at være baseret på en så gammel en teknologi som P6. Blandt andet er der ingen "HyperThreading", som gør det muligt for de nyere Pentium 4 processorer at udføre to instruktioner parallelt i nogle tilfælde. Clockfrekvensen er også lavere, men som vi ser med AMDs Athlon 64, så er det ikke altafgørende, da førnævnte processorer i øjeblikket overgår Pentium 4 med en stadig større margin.

I 2006 kan man tilmed også forvente at se Dual-Core udgaver af Pentium-M til bærbare computere. Disse vil især udmærke sig ved multitasking, altså flere opgaver på én gang, hvor Pentium-M i dag ikke gør sig alt for godt bemærket. Generelt forventer vi at udviklingen af Pentium-M accelererer i takt med at de første udgaver til desktop-computere udkommer.



Integreret grafikkort


Intels i855GM chipset har integreret grafikchip. Da det er et ældre chipset, som blev introduceret samtidigt med de første Pentium-M processorer tilbage i 2003, er der også tale om en grafikchip, som ikke udmærker sig på andre områder end strømbesparelse. Ydelsen er ikke til andet end almindelige kontorprogrammer, og ældre spil. Moderne spil vil generelt slet ikke trives på Znote 120SL.



Skærmen


Skærmen er på 12,1", og har en opløsning på 1024 x 768 pixels. Som med alle andre dele på denne bærbare computer, er skærmen lidt mindre end dem man finder på de gængse computere på markedet. Heldigvis er skærmen letlæselig, og gør sig udmærket. Skærmen blev testet med flere forskellige testprogrammer, og klarede alle fint. Opdateringshastigheden er ikke noget at skrive hjem om, og der er lidt problemer med at gengive helt hvid farve, men det er mindre ting. Synsvinklen er god, men som med de fleste skærme til bærbare computer, får man det bedste billede, hvis man sidder lige foran skærmen. Alt i alt en fin skærm.

udvikleren
 
Overclocker
Tilføjet:
02-07-2005 09:04:41
Svar/Indlæg:
1/0
Jeg har selv denne bærbare købt i marts 2005, og er blevet utrolig glad for den. Primært den lave vægt var afgørende for købet.
Jeg har lige et par kommentarer til anmeldelsen, hvor jeg desværre fandt et par småfejl.
1) Man kan godt bruge scroll funktion på touch pad - det skal bare lige sættes op i indstillingerne for touch pad.
2) Ekstra batteriet der kan købes ekstra til computere, forbedrer batterilevetiden til 4,5 - 5 timer ved normalt brug, også meget bedre tid når man vil se film fra dvd-drevet. Den ekstra vægt er næsten ubetydelig, og holder computeren nede under 1,4 kg samlet - og det er stadig et godt stykke under hvad de øvrige producenter kalder ultra-portable. Men det ser tilgængeld lidt kluntet ud, da batteriet monteres udenpå undersiden af computeren. Men det kan man godt bære over med for den ekstra kraft når man er på farten.
3) Det er lidt ærgerligt at du ikke fik lejlighed til at teste den nyeste maskine, for Zepto er netop begyndt at sælge Znote 120SL med 1.1 Mhz Pentium-M ULV processorer, som du skriver lidt om.

Jeg kan varmt anbefale denne her bærbar.

Jon



KIJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-07-2005 12:08:41
Svar/Indlæg:
499/767
#1 --> Det var ikke muligt at sætte touch pad op til scroll, på testeksemplaret - jeg undrede mig også, men det må kunne tilskrives driver-problemer.

Jeg tror ikke den nye processor vil gøre den store forskel - den største forbedring ville helt klare være en anden harddisk, som jeg også skriver som en bemærkning i konklusionen.



jAMBAZZ
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-07-2005 09:07:26
Svar/Indlæg:
156/18
KIJ, de kan ikke putte en 5400 rpm disk i fordi den ikke findes i 1,8". Disse ultraportable bærbare med 10 og 12" skærme benytter sig ikke af de gængse 2,5" men af 1,8" harddiske.

Og der er heller ingen af de andre konkurrenter som har formået at integrere SVHS ud på sådan en bærbar. Lidt ærgeligt måske, da det er det eneste krav jeg har til sådan en lille fætter.

Andre fede små bærbare på 1 Kg:

DELL X1:
http://www1.euro.dell.com/cont...

Samsung Q30:
http://notebook.samsung.de/sub...

Toshiba R200:
http://nordic.computers.toshib...

Og HPs nc4000 er superlækker men vejer nok 1,6 kg men har dog SVHS ud.



KIJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-07-2005 10:49:16
Svar/Indlæg:
499/767
#3 --> Jeg vil stadigvæk mene at man kunne proppe en 2,5" disk ned i den Zepto, hvis man gjorde lidt for det - der er under 2 centimeter i forskel mellem en 1,8" og en 2,5"... ;)