Test: Arctic S113BT Speaker

Lyd d.  02. september. 2013, skrevet af Bonghætte 0 Kommentarer.  Vist: 7882 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: Bonghætte
Oversættelse: Bonghætte

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 435,00
Produkt udlånt af: Arctic
DK distributør: Arctic

Test

 


 

Testen skulle i princippet kun foregå med min mobiltelefon og analogt gennem min computer, men første gang jeg ville oplade produktet satte jeg det til min computer via USB stikket. Til min store overraskelse viser det sig at denne enhed også fungerer en digital afspilningsenhed via USB - noget som et tidligere testprodukt ikke kunne præstere. Windows 7 fandt driveren til højtaleren, og så spillede den ellers bare der ud af! Noget jeg overhovedet ikke har kunnet finde dokumentation på i manualen.

Dette betyder at hvis du vil bruge denne højtaler som supplement til din bærbares højtalere, er den lige til at sætte til USB og dermed skal man ikke tænke over batterilevetid. Genialt! Knapperne på enheden virker dog ikke når den er tilsluttet USB, men så må man jo bare bruge lydstyrkejusteringen på computeren.


Funktionalitet
NFC, hvad er det for noget?

Taget pænt fra Wikipedia: "Near field communication (NFC) is a set of standards for smartphones and similar devices to establish radio communication with each other by touching them together or bringing them into close proximity, usually no more than a few inches".

Det er altså en trådløs teknologi der, enten ved berøring eller ved at komme meget tæt på en kompatibel enhed, kan etablere en trådløs forbindelse. I dette produkts tilfælde bruges NFC til at overføre de informationer der skal bruges til ens mobiltelefon, for at der kan etableres en bluetooth forbindelse mellem dem til musikafspilning. Det betyder for forbrugeren, at man ikke længere skal ind og aktivere bluetooth, søge efter enheder og parre dem. Tænd blot for NFC og læg en NFC kompatibel mobiltelefon på højtaleren i 5 sekunder, så er der forbindelse. Det er dælme smart!


USB tilslutningen behøver vidst ingen introduktion, men skal nævnes igen da det øger brugbarheden og mobiliteten i produktet meget. Man kunne nøjes med et minijack stik og så køre på batteri, eller have USB kablet tilsluttet på samme tid, men det er mere bøvlet end det burde være, og en løsning jeg ikke fandt værd at notere i en tidligere test af et lignende produkt. Her er det dog igen en lille smart ting der øger brugbarheden for forbrugeren.

Af en eller anden grund er knapperne byttet rundt ved brug af mini-jack tilslutning. Minusknappen er blevet til lydstyrke op, mens midterknappen er blevet til lydstyrke ned, men foruden dét virker dette også helt efter hensigten.

Men hvordan spiller den så?


Lyden
Jeg vil bestræbe mig på at fortælle om enheden generelt, men hvis der er noget der 'stikker ud' omkring én af afspilningsmulighederne skal jeg selvfølgelig nok oplyse om dette.

Ved første gehør på computeren bed jeg mærke i hvordan højtaleren faktisk virkede til at bestræbe sig efter et livligt lydbillede. Noget jeg ikke har hørt længe i så små enheder. Der er spark i maskineriet, og højtaleren kan spille enormt højt. Bassen er lidt mere fast, men ikke nær så fremtrædende som på eksempelvis Antec a.m.p., hvilket giver plads i lydbilledet til detaljerigdom, dog med svagt mindre 'oomph' i lyden. Det er svært at finde en genre som ikke lyder godt på denne højtaler - den klarer sig simpelthen fremragende taget dens størrelse i betragtning.

Højtaleren kan spille et rum godt op. Man får selvfølgelig ikke bankende bas, men man får hørbar bas. Noget en højtaler i denne størrelsesorden fortjener en medalje for. Vi skal virkeligt langt op i lydstyrke før den forvrænger kraftigt, så produktet er absolut egnet til udendørs brug.

Jeg finder dog diskanten en smule 'støjende', ment på den måde at hver gang jeg kan høre et slag på en crash fra trommeslageren i en sang, synes jeg at kunne høre lidt a'la den samme lyd som der er når der er 'sne' på ens fjernsyn eller som om musikken bliver afspillet ved en lavere bitrate end den reelt set er. Dette forekommer dog mest via bluetooth, men er på ingen måder slemt, endda langt bedre end alternativet med mangel på diskant og detalje.


Opkald
 Modtager man et opkald går musikken på pausen på de fleste håndholdte systemer. Røret 'løftes' ved at trykke på den midterste knap, hvor man så ellers kan tale løs. Mikrofonen sidder helt i midten af frontgitteret, lige under midterknappen og fanger fint hvad man siger hvis man sidder tæt på den. Hvis man sidder over 50cm fra den skal man dog til at råbe før man kan høre noget i den anden ende, men det er vel egentligt også fint nok da man skal hen og trykke på knappen i midten på enheden for at 'tage telefonen' - altså at man alligevel skal være i nærheden af den for overhovedet at påbegynde en samtale. Den er fin til hensigten.


Batteri
 Batteriet holder fint og absolut mere end de 8 timer der er lovet. Det er absolut en god ting. Jeg har dog endnu ikke prøvet at køre det helt fladt. Produktet holder umiddelbart fint strøm, selv i standby og slukket tilstand.


Kort opsummering
 Højtaleren spiller højt og bestræber sig på at genskabe detaljerigdommen i den afspillede musik. Som supplement til laptop og tablet er dette produkt helt sikkert en acceptabel løsning, som både vil forbedre lydniveauet (kraftigt) og lydkvaliteten. USB tilslutning kom som en velkommen overraskelse, som jeg meget gerne ser i flere af disse enheder. NFC virker upåklageligt, og der har ingen udfald været ved brug af Bluetooth. Alt i alt gør produktet hvad det lover, og lidt mere til.

 

Konklusionen kan findes på næste side