Korrekturlæser: The Boss
Billed behandling: tatoo1956
Oversættelse: tatoo1956

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3296,00
Produkt udlånt af: Synology
DK distributør: Synology

Opsætning:

Du monterer din harddisk / harddiske i din Synology DS-414, herefter tilslutter du din NAS med strøm og netkabel / kabler til routeren / netværket. Herefter sætter du den medfølgende CD i din PC og kører installationen:
 

Når du sætter CD'en i kommer autorun-menuen frem. Kør den og du kommer til ovenstående skærmbillede. Jeg plejer kun at installere Synology Assistant først.

         


Bemærk første skærmbillede (til venstre) ovenover i installationen. Jeg benyttede 2 harddiske fra en Synology-test, nemlig fra DS-214. Data og alt kunne (og blev) overføres til denne 4 disk udgave. Alt var på diskene fra sidste test. Data og biblioteker - alt, det virker altså - og det en dejlig ting at vide.

           
 

            


Synology-assistenten viser IP-adressen på din NAS, som du kan klikke på og derefter tilslutte med brugernavn og password: "admin" og "admin". Enkelt og ligetil. Som du ser ovenover, konfigurerer din NAS næsten sig selv. Du skal vælge en harddisk-konfigurarition (RAID), som du har brug for. Med kun to harddiske er der begrænsede muligheder:

Du kan vælge at opsætte dem som spejlede, SHR / Synology Hybrid RAID (hvis du vel at mærke har monteret to eller flere harddiske). Det er også hvad Synology automatisk foreslår som standard. Så har du sikret dine data bedst muligt og det er nok den mest almindelige opsætning. Du kan også vælge at opsætte dine harddiske, så du får fuld udnyttelse af den samlede plads (RAID0): Størrelsen af begge harddiske bliver den sammenlagte størrelse for dig.. Men så har du mistet alle data, hvis din ene harddisk går i stykker. Med denne 4 harddisk-udgave får man en masse muligheder, se RAID neskrivelserne nederst på denne side.

At sætte sin nye NAS op kan ikke være lettere, selv for en førstegangskøber. Synologys brugerflade er let at gå i gang med, også selv om NAS-verdenen kan virke skræmmende. Samtidig har Synology letforståelige forklaringer på deres software på hjemmesiden, og der er så mange muligheder, at man kan bruge sin NAS til deling af filer, billeder og meget mere.

Her er en forklaring på RAID-opsætningerne. Det er lånt fra Synologys DSM-hjælp:

Synology Hybrid RAID* (Hurtig-tilstand): Optimerer plads-allokeringen på diskenheden/diskgruppen, når du kombinerer harddiske med forskellige størrelser. Hvis en SHR-diskenhed/diskgruppe er sammensat af 2 eller 3 harddiske, beskyttes dataintegriteten, når en af harddiskene fejler. Hvis en SHR-diskenhed/diskgruppe er sammensat af 4 eller flere harddiske, beskyttes dataintegriteten, når 1 eller 2 af harddiskene fejler.

Basis: Bruger kun én harddisk til at oprette en diskenhed/diskgruppe, som er uden databeskyttelsesmekanismer.

JBOD*: Kombinerer mindst 2 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe. Diskenhedens/diskgruppens tilgængelige kapacitet svarer til den totale kapacitet af alle medlemsdiske. JBOD tillader kombinering af harddiske med forskellige størrelser.

RAID 0*: Kombinerer mindst 2 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe, som er uden databeskyttelsesmekanisme. Hvis nogen af medlemsdiskene svigter, er dataene på diskenheden/diskgruppen tabt. Diskenhedens/diskgruppens tilgængelige kapacitet svarer til de totale kapacitet af alle medlemsdiske.

RAID 1*: Kombinerer 2 - 4 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe. Systemet skriver identiske data til hver harddisk. Dataintegriteten beskyttes når mindst en disk er normal. Diskenhedens/diskgruppens tilgængelige kapacitet svarer til størrelsen af den mindste medlemsdisk.

RAID 5*: Kombinerer mindst 3 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe og stripper både data og paritetsoplysninger på tværs af medlemsdiskene. Hvis en af de diskene fejler, kan systemet genopbygges ved hjælp af paritetsoplysningerne på de andre diske, så dataintegritet beskyttes. Den tilgængelige kapacitet af diskenheden/diskenheden = (kapaciteten af den mindste harddisk) X (antallet af harddiske - 1)

RAID 5+Spare*: Kombinerer mindst 4 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe. 1 disk bruges som 'hot spare disk', og de resterende til at oprette en RAID 5 diskenhed/diskgruppe. Når en af diskene i RAID 5-diskenheden/diskgruppen fejler, vil 'hot spare disk'en' automatisk bliver tilføjet til RAID 5-diskenheden/diskgruppen for at sikre dataintegritet. Den tilgængelige kapacitet af diskenheden/diskenheden = (kapaciteten af den mindste harddisk) X (antallet af harddiske - 2)

RAID 6*: Kombinerer mindst 4 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe og stripper både data og paritetsoplysninger på tværs af medlemsdiskene. Hvis 2 af medlemsdiskene svigter, kan systemet genopbygges ved hjælp af paritetsoplysningerne på de andre diske, så dataintegritet beskyttes. Den tilgængelige kapacitet af diskenheden/diskenheden = (kapaciteten af den mindste harddisk) X (antallet af harddiske - 2)

RAID 10*: Kombinerer mindst 4 harddiske til at oprette en diskenhed/diskgruppe og der kræves et lige antal diske. RAID 10 har samme funktion som RAID 0 og giver databeskyttelse som i RAID 1. Den tilgængelige kapacitet i diskenheden/diskgruppen = (kapaciteten af den mindste harddisk) X (antallet af harddiske / 2)
Bemærk: Diskenhedstyperne med "*" er kun tilgængelige for specifikke modeller, i overensstemmelse med antallet af de installerede harddiske.

 

Lad os se nærmere på softwaren / brugerfladen på næste side:

KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
07-11-2013 19:38:09
Svar/Indlæg:
4295/306
Fed maskine. Har stadig min 411'er som har kørt 24/7 i flere år og det er det bedste og vigtigste computerkøb jeg har gjort... måske nogensinde. Fantastisk funktionalitet og OS'et er virkelig lækkert! 🙂


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
07-11-2013 20:01:04
Svar/Indlæg:
1630/101
Ja, det var også en fornøjelse at teste denne NAS 😀


MisterNiceHands!
 
Overclocker
Tilføjet:
07-11-2013 20:13:35
Svar/Indlæg:
103/1
Jeg hentede den igår inkl 4x4TB RED - mums det er lækker HW.
Nu skal den gamle DS408 bare sælges :)


M.Thomsen
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-11-2013 20:14:05
Svar/Indlæg:
4112/52
Kan godt være mig der er lidt pernippen, men måden teksten under RAID 0 står, forstår jeg det som om at hvilken som helst 2 diske i RAID 0 = de to diskes kapacitet.
Dette er jo ikke korrekt. Det skal være to diske med lige stor kapacitet, for det er total lagerkapacitet, og ellers bliver resultatet 2*den mindste disk's kapacitet (eller hvor mange diske det nu er man sætter sammen i RAID 0).


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
07-11-2013 21:17:09
Svar/Indlæg:
1630/101
#4 - det er korrekt hvad du skriver 🙂