Layout / Design
Bundkortet er i ASRock's klassiske extreme farver; sort med lidt grå rundt omkring. Generelt får det kortet til at fremstå ganske pænt uden at føre sig frem. Normalt ser man desuden at X79 bundkort er lidt bredere end normale ATX bundkort, men ASRock har valgt at droppe RAM kanal 2 for at kunne lave kortet smallere og følge specifikationerne for ATX formfaktoren.
En stor CPU kræver en stor sokkel, og LGA2011 soklen synes jeg aldrig har haft pladsmangel når det kommer til montering af kølere. Så længe der ikke er RAM monteret, kan selv mine store fingre komme til.
Ude til højre ser vi et USB 3.0 frontstik, så man kan bruge USB 3.0 i fronten af kabinettet. Ved siden af er en SATA 6 Gb/s port lavet til eSATA i fronten af kabinettet, men den kan også bruges til SSD eller harddisk. SATA porten kører igennem en ASMedia ASM1061 controller.
Udover SATA porten lavet til eSATA ser vi 8 SATA porte, hvor de 4 sorte kører 6 Gb/s. De første to sorte porte kører igennem Intel's X79 chipset, de sidste to kører igennem en ASMedia ASM1061 controller, den samme som også styrer eSATA porten. De sidste fire grå porte kører 3 Gb/s igennem chipsettet.
Nede i bunden til højre finder vi en tænd/sluk og genstart knap. Disse er dejlige at have når man ikke har bundkortet i et kabinet. Ved siden af ser vi et LED display der fortæller hvad der sker under opstart, så en eventuel fejl er nemmere at finde.
ASRock har valgt ikke at fokusere på at gøre plads til 4 grafikkort, men hellere gøre plads til PCIe x1 2.0 porte. Det betyder at det er muligt at samle op til 3 grafikkort, hvor det første faktisk kan fylde hele 3 PCI pladser. ASRock har også valgt at smide 2 traditionelle PCI porte på bundkortet, hvis nogen stadig skulle bruge disse. Og til sidst en ting man ikke ser ret ofte på disse billige bundkort; et molex stik der giver ekstra strøm til PCIe portene, hvis man skulle fylde bundkortet op med grafikkort og overclock dem til sit maksimum, så kan bundkortet stadig leverer strøm nok gennem PCIe portene.
Tager vi kølerne af bundkortet synes jeg ikke at det får bundkortet til at se bart ud, men nu er det også nogle små køleprofiler der sidder på bundkortet. Lige over soklen får vi afsløret en 8 fasers strømforsyning, og en enkelt fase til PLL.
Som tidligere nævnt er køleprofilerne ikke ret store. Jeg oplevede at køleren til VRM blev meget varm under overclock, faktisk så varm at jeg til sidst smed en ekstra 120 mm blæser på for at holde den kold. Skal kortet overclockes vil jeg derfor anbefale at have en god luftgennemstrøm i kabinettet inden man går i gang med det. Chipset køleren er helt fantastisk. Blæseren kører først når chippen er 50 grader varm, hvilket den meget sjældent bliver. Jeg prøvede at sætte blæseren til at køre altid, hvilket resulterede i et meget koldt chipset.
Liste over ind- og udgange:
- 1 x PS/2 Mouse Port
- 1 x PS/2 Keyboard Port
- 1 x Coaxial SPDIF Out Port
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 6 x Ready-to-Use USB 2.0 Ports
- 1 x eSATA3 Connector
- 2 x Ready-to-Use USB 3.0 Ports
- 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x IEEE 1394 Port
- 1 x Clear CMOS Switch with LED
- HD Audio Jack: Side Speaker / Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone