Produktet er venligst udlånt af: www.sapphiretech.com
Produktet distribueres i DK af: www.sapphiretech.com
Link til producentens website: www.sapphiretech.com
Støj
Køleren på dette kort er ikke noget at råbe hurra for. Den støjer ca. det samme som pentium4-køleren. Så har man en reference-køler til Intel, vil man nok knap nok bemærke den. Men har man noget der er mere støjsvagt, er dette ikke kortet. På den anden side er målgruppen nok ikke støjfreaken, men gameren og overclockeren. Men dog stadig lidt ærgerligt da denne køler også er set på de mindre modeller fra Sapphire. Imodsætning til flere andre blæsere spinder den ikke så meget op under belastniong, men den bliver stadig lidt mere hørbar, men stadigt ikke ret meget mere støjende end intel-køleren selv. Jeg giver den 3 og 3, hvilket ikke er slemt, men i mange tilfælde vil den stadig kunne gå hen og blive generende.
TV-out
S-VHS-stikket er et 9pin. Dvs. der er ægte composite-udgang ved brug af et specielt composite.stik, samt med RGB-udgang og VIVO-stik. Til kortet medfølger sådan en VIVO-stik med udgange, samt et RGB-stik med udgange til rød-blå-grøn-farver. Flere moderne grafikkort benytter sig af et 7 eller 9pin-S-VHS-stik. Hvor de andre pins varetager et separat RGB-signal(kun 9pins) og et separat composite-signal(7 og 9pins) De gamle 4pins er forældede, og kan sjældent levere et fornuftig billede på andet end S-VHS som stadig ikke er standard på almindelige fjernsyn.
Jeg bruger selv composite til at vise mine film, og må derfor bruge et stik der kan lave det indbyggede composite-signal om til et composite-stik. I windows er billedet lidt sløret, men teksten er ganske læsbar i 800x600 og kan også læses fornuftigt i 1024x768.
Ved film-brug sker der ting og sager, og efter jeg havde kørt min Bjergkøping Gran-prix, prøvede jeg en HDTV-trailer med TAXI3. Her kan man virkelig se detaljer, og X800GTO klare disse to test rigtig godt
Farverne er generelt en smule mættede, som det meget oftest ses med ATi-kort, hvilket ofte er en smagssag. Personligt kan jeg godt lide skarpe kontraster og knald-farver, og med lidt justering i driveren kan det godt rettes til. X800GTO leverer et rigtigt godt billede der vil kunne bruges i de fleste film-sammenhænge.
Strømforbrug
I denne test tester jeg antal Kwh som bundkort, strømforsyning, ram, processor og grafikkort bruger under 2 forskellige 3Dmark-test.
Derudover måler jeg max forbrug (peak) og min forbrug i "idle" generelt over hele testen. Idle er når computeren har stået i nogle minutter, og peak måles mens den tester. 3Dmark2001 og GLXS er de to test der trækker mest på resurserne.
Her ser vi hvorfor det trods ydelsen, måske kan betale sig at købe et 6600GT. Strømforbruget er generelt noget højere med et X800GTO, og især når computeren bare står og slapper af, bruger den væsentlig flere watt med et kort der oprindeligt baserer sig på et high-end-kort. Det vil samtidigt betyde mere varme, og især ved overclock vil man nok skulle overveje at købe en fornuftig strømforsyning, hvis man sidder med noget gammelt.
Overclocking
X800GTO2 har som standard 1.6ns-GDDR3-ram fra Samsung. Disse burde altså kunne klare godt 625Mhz inden de går døde. Men vi har tidligere set at dette sjældent er tilfældet. Et af de helt slemme eksemplarer var det Abit X700pro vi havde tidligere. Her nåede vi ikke engang omkring 500Mhz ved overclock. Skal da endnu engang sige at vi ikke måtte åbne pipelines, men jeg startede med at clocke det mildt. Ingen problemer dér. Fortsatte og fortsatte.
Jeg sad på daværende tidspunkt på messen i valby, og selvom jeg ga' den rigeligt at leve af, fortsatte den med at leve som havde den kørt på standard-hastigheder.
Kun en gang tidligere har jeg clocket så voldsomt før, og det var med et gammelt PCX5750. Her nåede vi næsten XT-hastigheder trods det at kortet kun havde sine originale 12pipelines. Flere har påstået at chancen får at åbne pipelines med succes er tæt på 100%. Også har chippen ca. 20% ekstra ydelse at leverer. Denne chip har potentiale, og vi ser straks hvorfor at sapphire valgte at lave et ekstra heftigt kort beregnet til lidt mere end normalt brug ved standard-hastigheder. Et OC på over 33% og en ekstra gevinst i ydelse tæt på 25% er da noget man kan tage at føle på.