Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: Renissen2

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1525,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Fourcom

BIOS

I mine favoritter kan man trække de felter over som man bruger ofte f.eks. i forbindelse med overclockning, så det hele bliver lidt nemmere at navigere rundt i.

 


Man bliver i BIOS smidt direkte ind i menupunktet "Extreme Tweaker" sektionen og skal man overclocke så er det i dette punkt det hele foregår. Der er et særdeles brugbart info panel i højre side og det er her man kan checke om det man har bedt om i de mange indstillings muligheder er blevet udført. Det vil sige man får et hurtigt overblik over CPU frekvens, CPU temperatur, Vcore spænding og endelig multiplier eller gangefaktoren. Længere nede ses RAM info og systemets generelle Volt spændinger.

 

I punktet "Main" gives en masse info om systemets BIOS version, CPU, systemsprog samt dato og tidspunkt. Sprog, dato og tid kan sættes herfra kan sættes herunder.

 

I punktet "Advanced" konfigureres diverse indstillinger for CPU, Sata, USB, Nord Broen, de indbyggede enheder f.eks. netkort og audiokort til og fra, APM, Netværks stakken og ROG effekter som er alle lysdioder på bundkortet der kan slås til/fra.

 

I menupunktet "Monitor" overvåges systemets spændinger, temperaturer og blæsere. Man kan også her sætte blæsernes omdrejninger. Øverst i "Anti Surge Support" kan man slå overspændings beskyttelsen til eller fra.

 

I menupunktet "Boot" opsætter man det drev man ønsker at boote på. Der er også en masse indstillinger der vedrører Sata enheder og USB enheder. Forneden i dette felt finder man Boot override og harddrives BBS og her kan man hurtigt se om ens harddisk eller SSD bliver detekteret og sætte prioriteten på den.

 

Punktet "Tool" giver næsten sig selv, det er her vi finder værktøjskassen til bl.a. at opdatere BIOS. Det er værktøjet ASUS EZ Flash 2 Utillity som jeg brugte til via et USBdrev at opdatere til sidste nye BIOS på dette bundkort. Secure Erase er stedet man bruger hvis man ønsker at totalslette en SSD, da de over tid bliver langsommere så her får de nyt liv ved en sletning. I ASUS Overclocking Profile kan man gemme og indlæse adskillige profiler for forskelligt OC og endelig i ASUS SPD Information får man info om den isatte RAM timings og lignende.

 

Sidste punkt i menuen er "Exit" og det er her alle ændringer gemmes eller ikke gemmes. Man kan også her indlæse de optimerede indstillinger for bundkortet samt køre EFI shell fra USB drev.

 

Hvis man trykker på Q-Fan tuning får man dette billede op og her kan man gå ind og vælge indstillinger for systemets blæsere. Der kan også vælges om det er en PWM blæser eller om der skal reguleres på spændingen ved en DC blæser. Jeg har valgt "manual" og DC blæser da Antecs blæserstik er trebenet ydelsen er sat til fuldt knald da der ellers ikke kommer spænding nok til at styre blæserne fornuftigt på Antec køleren. Sædvanligvis vil man i dette punkt sætte blæserne til at yde i forhold til en eventuel temperatur på CPU'en.

 

Trykker man på uret eller datoen får man adgang til at ændre systemtiden og datoen.

 

På næste side ser vi på softwaren der følger med dette bundkort.

mime
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-09-2015 22:30:57
Svar/Indlæg:
30/0
Her lidt svær ved at forstå dette
"Her kan det kun blive til et 3 tal for der mangler helt muligheden for at bruge PCIe enheder der kan trække op til 10 Gb/s som f.eks M2."

Kortet har M.2 Support

"This motherboard features the M.2 slot, which shares bandwidth with PCIe x2 slot to speed
up data transfer up to 10 Gb/s. This helps enhance the performance of your Solid State Drive
(SSD) that is dedicated only to the operating system. The M.2 slot provides support for faster
access to data and applications, and quicker wake up time for your system."


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
29-09-2015 22:38:40
Svar/Indlæg:
2045/273
#1

Ja sorry "my bad" jeg læste det som at M2 soklen kun understøttede op til 6 Gb/s, men du har helt ret det er op til 10 Gb/s. Tak for tippet. 😀


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Renissen2 d. 29-09-2015 22:48:37.


Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2015 16:24:22
Svar/Indlæg:
5874/1287
Ja, men det er desværre stadig "kun" 2 PCIe lanes som på mit Ranger mobo. Men det er vist generelt for alle Z97 chipsæt (??).

Vil man bruge de hurtigste M.2 SSD'ere, så skal man have fat i enten et PCIe indstikskort eller et mobo med 4 lanes i den indbyggede M,2-sokkel.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-09-2015 16:26:47
Svar/Indlæg:
2045/273
#3

Ja og det er vist først kommet til i Z170 chipsættet eller på de bundkort. 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Renissen2 d. 30-09-2015 16:27:32.