Test
Testmaskinen består af :
ASRock Z97 Extreme 6
intel i5 4690K
2x2 GB 1333 MHz Corsair DDR3
ADATA SP910 256GB @ system Win 7, 64 bit
Programmer:
ATTO
Crystal DiskMark
AS SSD
Anvil Storage Utilities
Inden jeg går i gang med at rose ydelsen på XP941 til skyerne, er jeg lige nødt til at sige at det ikke er helt problemfrit. Min testopstilling havde en ADATA SP910 SSD til at køre styresystemet, og XP941 som lagerdisk. Det kan Windows åbenbart ikke lide, for den bruger det meste af et minut under opstart til at detektere systemet, inden den starter helt op. Når først du er inde i Windows går det som ventet hurtigt med at flytte data til og fra XP941, men brugt som rent lagermedie er opstarten et irritationsmoment af de større. Nu kan man så argumentere at det nok er cirka INGEN der vil investere i XP941 for at bruge den som lagerdisk, men nu har jeg sagt det.
Hvis du vil installere Windows på XP941 er det ikke så let som at smide DVD'en i og boote. ASRock har nemlig lavet det sådan i BIOS, at du kun kan få boot adgang til M.2 Ultra soklen i UEFI mode, og så kan du ikke bruge et DVD drev - Ultra M.2 soklen bliver ikke detekteret som bootbar. Løsningen er temmelig kringlet, da du er nødt til at lave en USB stick om til bootmedie for windows, og dernæst kopiere og omdøbe et par filer for at kunne boote i UEFI mode. Det virker også kun hvis du fra BIOS vælger EXIT og BOOT from UEFI Media. Windows 7 fik jeg ikke til at køre, men Windows 8.1 kunne fint boote og installere. Man får så en fejl på desktoppen, hvor der står at SecureBoot ikke er konfigureret korrekt, men det kan man patche sig ud af. Tak til ASRock og microsoft for de par timer jeg aldrig får igen. Så er vi tilbage ved indledningen hvor jeg vistnok fik nævnt at det var et OEM produkt, og at dette er et eksperiment.
Er den så i det mindste hurtig ? Ja, det er den, men umiddelbart ikke hurtigere til at boote end min ADATA SSD med Windows 7. ADATA systemet booter til Win 7 desktop på 14 sekunder, med automatisk logon, og det gør XP941 med Windows 8.1 også. Der er ingen ekstra ventetid når man har XP941 som boot medie. Begge dele er jo i øvrigt ganske forrygende hurtigt. Lad os se på den rå ydelse.
ATTO
ATTO er det program producenterne oftest henviser til når de skal opgive læse og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift tilfældige data fra en harddisk.
Jeg har taget resultaterne for OCZ Revodrive 350 med i diagrammet, da den også kører på x4 PCI ekspress lanes. XP941 kan ikke følge med Revodrive, men lægger sig i stedet mellem den og resten af feltet. Læse/skrive hastighederne siger 1070/855 MB/s, og det passer meget godt med de 1080/800 MB/s som 256 GB versionen er opgivet til.
Crystal DiskMark:
Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelses tab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes, og dernæst finde ud af hvad de skal stille op med dem. I virkelighedens verden er de fleste I/O operationer læsning, og de fleste data er komprimerbare, så det burde ikke være en bekymring.
Ikke så meget som et enkelt pulsslag mister man her. Faktisk er læsehastigheden steget lidt ift ATTO hvilket er lidt usædvanligt.
AS SSD
AS SSD bruger ligeledes ukomprimerbare data, så målingen bør ligne Crystal Diskmark.
Det er faktisk næste spot on med den forrige test på sequential read/write målingen. Vi ser at læsehastigheden faktisk følger med Revodrive omkring de 800 MB/s. Det skyldes at Revodrive er trukket af fire Sandforce controllere, der bruger en komprimeringsalgoritme. Da AS SSD's testdata som nævnt ikke kan komprimeres vil det give lavere skrivehastighed for Sandforce baserede SSD'er i denne test når der kun er en eneklt operation. Som vi kan på kurven vinder Revodrive dog stort når der skues op for queue depth. XP941 kan ikke lide små filer, og bokser en del med at holde læsehastigheden oppe.
Anvil Storage Utilities
Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.
Opgaver med større filer bliver eksekveret i lyntempo, mens flere opgaver med mindre filer ikke gøres hurtigere end med en god 2,5" SSD. Træerne vokser med andre ord ikke ind i himlen.
IOPS
For at se hvad der sker indvendigt i XP941 har jeg målt IOPS tallene, både med standard indstillingerne og med maks queue depth. Jo højere IOPS tal jo hurtigere kan SSD'en ekspedere data ind og ud, samt flytte dem internt. Det har især betydning for hvor godt drevet håndterer store filer.
IOPS tallene er fine. 80.000/73.000 med en queue depth på 16 er ganske fint, men faktisk ikke mere end en traditionel SSD.
Skruer man helt op for antallet af opgaver i kø ser det således ud.
IOPS tallet for læsning er i topklasse med knap 100.000, mens skriveopgaverne håndteres mere bekedent med cirka det halve. Blandede opgaver ligger også omkring 50.000. Det passer jo meget godt med det vi har set i de øvrige tests. Et drev der kan aflevere data afsindigt hurtigt, men drosler en anelse ned når der skrives.
Sammenfatning og point på næste side.