Test
Testmaskinen består af :
Bundkort: Gigabyte F2A88X-D3H BIOS v. F5
CPU: AMD A8-7650K
RAM: 8 GB AMD Radeon 1866 MHz
PSU: Chieftech Nitro 650W
SSD: Kingston V300
OS: Windows 7 Home 64 bit
Køling: Antec H2O 920 v4 - sponseret af ANTEC:
Programmer:
3Dmark 2013
Basemark CL
Cinebench R15
PCMark 8
Unigene Valley
wPrime
Tomb Raider
Strømforbrug
Overclocking
Denne APU var ikke specielt god til overclockning af CPU'en, det blev kun til 4,3 Ghz. Det er kun 600 Mhz over turbo frekvensen. Til gengæld var den ganske udmærket at overclocke på GPU'en her blev det til 1100 Mhz. Det er hele 350 Mhz over standart frekvensen på 750 Mhz.
Jeg har i de følgende grafer indsat resultater for henholdsvis @standardclock med turbo slået til og derefter også med OC på CPU´en alene.
Her ses OC'et i billedudgave med CPU-Z og GPU-Z. Der kan givetvis hives lidt ekstra ud af både CPU og GPU hvis man også skruer lidt på Baseclock frekvensen som jeg lod være på 100 Mhz.
3DMark:
Det nyeste skud på stammen fra Futuremark. Programmet byder på endnu mere krævende grafiktests, og der er mulighed for også at køre programmet på Android/iOS enheder, som direkte kan sammenlignes med de helt store PC systemer.
Her i 3DMark testen yder 7650K faktisk ganske imponerende i både Ice Storm og Fire Strike, A10-7700K har her bestemt fået skarp konkurrence i denne APU som faktisk yder ligeså godt eller en tand bedre end store broderen A10-7700K.
Basemark CL:
Basemark CL er en test der gennemløber forskellige videnskabelige udregninger og viser f.eks. hvordan væske i bevægelse opfører sig i et kar. Til nogle af testene bruges OpenCL. Programmet håndterer også beregninger på forskellige former for video og billedbehandling samt fraktaler. Resultatet leveres som en samlet score.
Samme tendens går igen i Basemark CL testen, igen kommer A8-7650K faktisk op på siden eller over A10-7700K APU'en.
Cinebench R15:
Cinebench R15 er en videreudvikling af Cinebench 11.5 som vi tidligere brugte. Testen er der dog ikke ændret meget i, det er stadig først en OpenGL test og derefter en ren CPU test der viser hvor hurtigt CPUen kan opbygge et billede.
I Cinebench kommer A8-7650K på lidt af en prøve og forskellen er her ikke lige så markant som i de foregående tests. I den rene CPU test til højre får den faktisk en lavere score.
PCMark 8:
I PCMark 8 gennemgår testen 3 forskellige moduler det første er sat sammen af diverse tests til hjemmebrug, den næste Creative er mere beregnet på professionel brug og den sidste er sammensat for at dække det normale behov for en arbejdsmaskine så som tekst behandling og regneark.
I PCMark 8 er feltet også ret lige, men A8-7650K kommer her til kort overfor A10-7700K specielt i de overclockede tests.
Unigene Valley v.1:
Med det syntetiske Unigine Valley skiftes der i forskellige lys og vejrforhold i en virtuel dal, og alle effekterne bruges så til at levere en score.
Igen her i den grafiktunge ende af testprogrammerne ser vi igen A8-7650K gøre det mindst lige så godt som store broderen A10-7700K og faktisk lige en tand bedre.
wPrime:
wPrime er en rigtig regnenød som sætter processoren på hårdt arbejde ved at beregne kvadratroden af de første 32 millioner heltal og kan også sættes til at gøre det samme for de første 1024 millioner heltal, der leveres en score for hver kategori.
I wPrime testes CPU'en regne evne og selv her er A8'eren igen lidt foran A10'eren på ren rå regnekraft.
Tomb Raider Benchmark:
I spillet Tomb Raider er der en benchmark indbygget så jeg smed processorerne en tur gennem den ved forskellige opløsninger og billedkvaliteter.
Tomb Raider benchmarken klarer A10-7700K bedst ved den normale clockfrekvens som også er 100mhz hurtigere og igen vinder A8'eren i OC testen.
Strømforbrug:
Jeg har her bare sat en watt måler ind før PSU'en og derfor er det hele systemets samlede strømforbrug der vises i nedenstående graf. Målingen med fuld belastning er taget med Prime95 kørende og Furmark kørende i et vindue på skrivebordet.
Det er den laveste strømmåling jeg endnu har lavet på en ulåst AMD APU. Det ligger ca. 10-15 watt lavere end A10 Kaveri APU'erne.
Så er det blevet tid til en konklusion.