Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.ati.com
Produktet distribueres i DK af: www.ati.com
Link til producentens website: www.ati.com




Specifikationer og priser


ATi Radeon X1900XTX
  • ca. 380mio. transistorer
  • Kernefrekvens 650Mhz
  • Ramfrekvens 775Mhz (DDR1550)
  • 16 ROPs
  • 16 TMUs
  • 48 Shader-processors
  • 8 Vertexpipelines
  • 512MB GDDR3-ram
  • 256bit memory-bus (512bit ring-bus)
  • Avivo-features
  • Høj kvalitets anisotrofisk filtering
  • Adaptiv-AntiAliasing

    ATi X1900CrossFire-edition (sammen med slave-card)
  • Kernefrekvens 625Mhz
  • Ramfrekvens 725Mhz (DDR1450)
  • 32ROPs
  • 32TMUs
  • 96Shader-processors
  • 1024MB GDDR3-ram
  • Super-Tile universel rendering (skal kunne bruges til alle spil)
  • SuperAA 10x og 14x FSAA
  • Andre effektive renderingsmetoder med to grafikkort


    De nye modeller er ret dyre, men tager over for X1800 i det dyre segment. Derfor får priserne på de gamle modeller et nøk nedaf, og produktionen af X1800-serien fortsætter.




    FSAA


    ATi har flere spændende former for FSAA især med CrossFire. Det ATi grundlæggende bygger deres FSAA på er det der hedder Sparse-grid Multisample. For at gøre det simpelt, er det en af de flotteste former for FSAA, og både nVidia og ATi bruger den form for antialiasing for kortet FSAA (Full Scene AntiAliasing).

    Derudover har ATi følgende udvidelser derpå:
    AAA
    HDR+FSAA
    TAA
    S-FSAA


    AAA(Adaptiv AntiAliasing) er faktisk samme system som nVidia's TSAA og TMAA (Transperant Super/Multi-Sample AntiAliasing) Ideen er meget simpelt at fjerne en af de sidste rester af multisamples svagheder. Nemlig at de ikke kan antialiasere textures. Dette gør at transperente overflader som vinduer, hegn, gitter osv. ikke får sin portion af FSAA. Det laver AAA om på. AAA kan sættes til kvalitet og ydelse. Kvalitet giver klart det flotteste resultat, og den meget lille ydelsesnedgang gør at man under alle omstændigheder burde bruge det.



    HDR+FSAA er ATi ifølge dem selv de eneste der kan præstere på nuværende tidspunkt. HDR er en shader 3.0-effekt, der giver langt mere realistiske lysindfald og mere ægte skygger. HDR er tungt, men med et kort som X1900XTX burde det ikke være andet end lakridser.

    TAA (Temporal AntiAliasing) er faktisk ganske smart, men kræver at spillet har en høj framerate. Altså et kraftigt grafikkort er anbefalet. Idéen er kort at FSAA skifter metode ved hvert andet billede. Første billede bruger metode 1, andet billede metode 2, tredje billede metode 1 igen. osv. Dvs. at hvis billedet kører med 60fps (som er min.) vil FSAA kun arbejde med 2 gange 30fps. Og går det for langsomt, vil kanterne begyndte at blinke hvilket er ret irriterende for øjnene.



    S-FSAA (Super Full Scene AntiAliasing) er også kort beskrevet under CrossFire. Teknikken handler kort om at hver grafikkort laver hver sin pixel med FSAA og blænder dem sammen, altså meget hen af TAA, men istedet for hvert andet, bliver de her blændet sammen. Resultatet er rigtig flot, men igen, ATi er ikke de eneste, da nVidia også har dette til deres grafikkort. Men idéen er især smart til spil der er CPU-begrænsede, og man derfor stadig kan udnytte sit CrossFire-setup. Men det kræver CrossFire i modsætning til det andet.




    Filtrering


    Anistrofisk Filtrering er næsten uundværligt idag. Har man prøvet det, går man aldrig væk fra det igen. ATi går faktisk et skridt tilbage med X1000-serien da de nu tilbyder den gamle form for anisotrofisk filertrering. Men det er ikke ensbetydende med at det er skidt. Den gamle er langt mere effektiv, og med vores moderne og hurtige grafikkort er er nok ikke så meget ydelse at miste som tidligere.



    ATi kalder det kvalitet og ydelse (Quality and Performance). Ydelse er den metode man tidligere brugte, den er hurtig og filtrerer de mest synlige steder ligeså effektivt som kvalitets-metoden, og Kvalitet den helt gamle men flottere metode, der filtrerer hele billedet lige effektivt. Det er nu muligt selv at vælge mellem dem




    Avivo


    ATI har med X1000-serien forsøgt at gøre VIVO (Video-In, Video-Out) til et afgørende salgsparameter og det forstår man så udmærket, når man tænker på ATI's overlegenhed på dette område. NVIDIA er med deres PureVideo kommet godt efter det, men historisk set har ATI altid været foran her.

    AVIVO kommer uden tvivl på markedet nu, for at lægge sig op af Intel's Viiv-standard, der bliver en slags Centrino-standard til Media Center PC'er. Men hvad er det så at AVIVO kan?

    AVIVO er først og fremmest en forbedring i forhold til Video-grabbing. Meget af teknologien kommer fra ATI's Rage Theater 550 chip og det er heller ikke et dumt sted at starte. AVIVO byder på eksempelvis 12-bit analog-til-digital converter og en hardwarestyret de-noise funktion til at formindske kvalitetstabet ved grabbing af video.

    Næste store trin er ved kodning og om-kodning af video. Kodning (eller encoding om man vil) vil ske udelukkende i hardware, men mere interessant er det at om-kodning (til eksempelvis et andet størrelsesformat end det oprindelige) nu kan ske med assistance fra VPU'en. Især for den kommende H.264 standard bliver dette vigtigt, fordi H.264 er meget tungt- - Til gengæld leverer det fantastisk billedkvalitet.

    Hele X1000-serien understøtter dette, men udover H.264 er der også VPU-assisteret support for formater som WMP9, WMV9 PMC, MPEG 2, MPEG 4, VC-1 og DivX.

    De-kodning af disse formater (undtagen WMV9 PMC og DivX) kan også ske assisteret af VPU'en i AVIVO. Især ved H.264 er dette en fordel på grund af det tunge fil-format - omkring en 50% reduktion af CPU-tid kan brugerne forvente, lover ATI.

    Endelig giver AVIVO større båndbredde til DVI-udgangen, og således vil det ikke længere være nødvendigt at bruge to udgange for at styre eksempelvis Apple's 30" Cinema LCD-skærm - det kan enkelt DVI-udgang fra AVIVO nu klare. Så er det jo bare på med fire af disse skærme til Crossfire setup'et.

    Ellers kan der læses mere om AVIVO her:
    http://www.ati.com/technology/Avivo/
  • Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    24-01-2006 15:48:54
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    Det er godt nok første gang i lang tid, jeg har gidet at gennemlæse en hel test.. virkelig udførlig test :).

    Det ser ud til at ydelsen er i orden..:D men ærgeligt at der ikke var et 7800gtx 512 inddraget i testen, så man har en bedre konkurrent.

    Men for HULEN er strømforbrug!! :o
    Hvis jeg skulle have sådan et kort, ville jeg være nød til at købe en af Arctic coolings nye kølere. Thermalrights nye v-1u passer jo ikke på :l.

    Enyway.. ->ATi, i må gerne sende mig et par stykker :e:P



    gandalf18
     
    Ny Skribent
    Tilføjet:
    25-01-2006 01:18:34
    Svar/Indlæg:
    5678/460
    eller du ku flytte til nordpolen og bare lade computeren stå uden for så spare du lidt i strøm der *gg*



    Anti-Pjerrot
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    25-01-2006 09:43:02
    Svar/Indlæg:
    2126/135
    "næste kanppen" smider mig hele tiden hen til specifikationer og priser???



    red_martians
     
    Moderator
    Tilføjet:
    25-01-2006 11:15:18
    Svar/Indlæg:
    7881/1165
    #3: det er på OC ik...??
    Der kan du kun benytte scroll-tingen nede i hjørnet til at komme videre. Vi har haft det problem før og vi ved ikke helt hvordan vi løser det! :l



    red_martians
     
    Moderator
    Tilføjet:
    27-01-2006 21:06:50
    Svar/Indlæg:
    7881/1165
    hva hva hva???
    Nummer 1, 2 og 3 i top10 :p :e



    Jacob_Lindberg
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    30-01-2006 13:41:31
    Svar/Indlæg:
    137/16
    Når jeg trykker på billederne så kommer der en side op hvor der står at siden ikke kan vises. Nogle der kan hjælpe mig?



    B@NG
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-01-2006 15:25:20
    Svar/Indlæg:
    3640/1231
    #6 > Der har sneget sig en fejl ind når man læser den på OC åbenbart.

    Men du kan læse en version der virker her:
    http://www.hardware-test.dk/ht...

    :)



    B@NG
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    31-01-2006 15:48:24
    Svar/Indlæg:
    3640/1231
    ...