Test: Grafikkort- og OC-guide

Rod d.  21. november. 2006, skrevet af red_martians 16 Kommentarer.  Vist: 18951 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S

OC-guide til grafikkort




grafikkortets opbygning



Før vi kan forstå hvordan et grafikkort kan opnå større hastighed er det en selvfølge at forstå hvordan kortet er opbygget.
Grundlæggende er der ikke meget forskel fra den ene model til den anden. Men for at undgå misforståelser ser vi lige på en god håndfuld af dem
Der findes i dag 3 store grafik-chip-fabrikanter. Den ene holder vi helt ude, da det er Intels integrerede løsninger. Dvs. at de ikke bare er monteret på bundkortet men er indbygget i de normale chips på bundkortet.
De to andre er nVIDIA og ATi. De laver i de fleste tilfælde eksterne løsninger. Altså printkort som man selv kan montere i bundkortet.



Herover har vi billeder af to af de største grafikkort på markedet: nVIDIA Geforce7900GTX og ATi Radeon X1900XTX. Vi kan ikke konkludere så meget ud fra de her billeder, andet end der er monteret nogle kæmpe-store køleløsninger på dem. For et forstå printdesignet må man pille kølerne af dem, eller kigge på en model der giver lidt mere syn for sagen.




Herover ser vi et Geforce7600GT og et X1900XTX, to kort som sidder i rigtig mange pc'er i dag. Jeg har fremhævet det vigtigste. Har folk kendskab til en almindelig computer, vil de nok hurtigt opfatte at mange ting er ganske identiske. Der er ram og en processor. Den største forskel er at det hele er monteret på et print og ikke som indstiksmoduler. Der er altså ikke mulighed for at tilføre flere ram, eller en hurtigere processor på et grafikkort, men det er det for producenterne. (mere om det senere)
En anden ting man skal lægge mærke til er strømstikket. Nogle grafikkort er monteret med et strømstik andre er ikke. Sidst har vi et PCI-express-stik, det er der hvor grafikkortet bliver forbundet med bundkortet, PCI-express er det mest normale stik i dag, men der findes endnu flere typer men det kommer vi også til.





Ram


Rammene er i dag oftest pakket i det man kalder BGA. Små kvadratiske sorte flader, som ses på de tidligere viste billeder. I dag bliver der praktisktaget ikke brugt andet, men på de ældre grafikkort kan man tit se to andre typer, hvor strøm-benene stikker ud fra siden. Men uanset udseende, har de det samme formål, at have plads til spillenes data, så de kan køre spil flydende.

  • Myte1: DDR2- og DDR3-ram er meget hurtigere end DDR =
    DDR, DDR2, GDDR3 og GDDR4, er ren markedsføring. Betegnelse af dem handler i langt de fleste tilfælde om et nyt design der kan give flere Mhz, men ikke bedre ydelse per hertz. Oftest er almindelige gamle DDR-ram stadig det hurtigste per hertz, men de nyere ram er oftest koldere og kan klare højere hastigheder. Men der er altså kun minimal forskel fra 400Mhz DDR til 400Mhz GDDR3, og måske vil DDR endda være hurtigst alligevel.

    Ligesom med almindelige ram er der forskellige hastigheder. Her i denne verden bliver hastigheden oftest benævnt som nanosekunder(ns) eller Megahertz (Mhz). På selve rammene står der næsten altid en ns-betegnelse, og beskrivelsen på kassen er næsten altid i Mhz. Som nybegynder er det nok det felt her man kan blive mest forvirret over, da der er mange betegnelser og at de i rigtig mange tilfælde er misfortolket af producenterne for at give bedre reklame.


    Det sidste 14tal på rammene står for 1.4ns = 714Mhz, selvom de reelt kun kører 500Mhz på sådan et ATi X1800XL


  • Myte2: Et Radeon X1800XL har 1000Mhz ram =
    Nej. Et moderne Radeon X1800XL har en ram-frekvens på 500Mhz. Nogle vil straks modargumentere mig og sige 1000Mhz. Og lige netop her skal vi ha' på det rene at det kun er 500Mhz. Udtrykket 1000Mhz kommer af at det er DDR-ram der giver dobbelt hastighed per hertz set ud fra en ret gammel ramtype kaldet SD-ram. Men det gør altså ikke et de har flere hertz i den virkelig verden. En mere korrekt betegnelse jeg ofte selv bruger, er DDR1000, som tidligere blev brugt meget med almindelige DDR-ram for at skelne Mhz fra ydelse.
    Det er ikke kun Radeon X1800XL hvor man støder ind i fejlbetegnelser på ram, det er overalt pga. at producenter og forretninger føler sig presset til et overgå hinanden og dermed snyde forbrugerne.

    Angående ns er der oftest monteret 2.0ns-ram på et X1800XL. 2.0ns beskriver at disse ram er produceret til at tage op til 500Mhz. (udregnes ved at tage 1000 og dividere med ns)Så jo lavere ns jo bedre.
    Når man så tjekker efter på sit X1800XL ser man måske at der står 1.8ns på rammene. (1000/1.8=555Mhz=DDR1110) Hvis det er sandt har ram-producenten godkendt dem til 555Mhz selvom de kun kører 500Mhz på grafikkortet. Her kan der altså være noget at hente, da rammene faktisk er neddroslede. Frekvensen kan dog også være begrænset på andre måder, som vi kigger på senere.

    Det sidste der ikke har det store med overclocking at gøre, er at rammene er sat sammen af 32bit bredde per blok. I dag har man både 32, 64, 128 og 256bit
    Et geforce7900GTX med 256bit ram består af mindst 8ramblokke og rammene er altså 8x hurtigere per hertz end et Geforce6200TC med 32bit ram. Antallet af ram blokke behøver ikke at passe da de kan være serie-forbundet. Men der skal altså mindst 1stk til 32bit, 2stk til 64bit, 4stk til 128bit og 8stk til 256bit





    grafikchippen


    Chippen, kører også med en frekvens, på samme måde som med ram, kaldet Mhz. Ingen nanosekunder her, eller underlige DDR-vanskeligheder. Det er nok nærmere navnet der er problemet, da det er blevet ændret med tiden. Tidligere hed det bare en CPU til grafikkortet, men med det første geforcekort mente nvidia det skulle hedde GPU og med de nyere ATi-kort og 3Dlabs-kort(en nu død producent) ændredes navnet til VPU. Det beskriver det samme og er "central processing unit" på grafikkortet.
    Processoren er altså den der laver de grafiske beregninger og lager det på rammene, sådan en processor er langt mere avanceret end en normal processor og skal altså både være bundkort samt CPU på en gang. Og tager sig af både beregninger, data fra bundkort, data fra ram og data til skærmene.

  • Myte 1: Jo flere pipelines jo bedre. = Tjo, men pipelines er en ting: Har en 16pipeline grafikprocessor kun en hastighed på 100Mhz, vil den yde præcis som en grafikprocessor med 2pipelines på 800Mhz.

    Det der reelt beskriver en grafikprocessors hastighed er fillrate og består af "antal pixel" gange hertz. Antal pixels bliver i moderne tale også kaldt pipelines. Og f.eks. 16 pipelines beskriver et kortet kan lave 16 pixels ad gangen(hertz, hz).
    16pixels gange 500Mhz = 8000Mpixels/sek
    M=Mega=1mio
    Mhz og pipelines spiller altså nøjagtig ligeså stor rolle for processorens hastighed.

    Hvis man vil overclocke kan man i langt de fleste tilfælde kun pille ved frekvensen Altså Mhz. Og i nogle enkelte tilfælde kan man også pille ved pipelines (ofte kaldet hard- og soft-modding) Vi vil i det her tilfælde det første.
    Hvis ens kort kan få flere pipelines og vil man prøve det, kan man evt. kigge på den her artikel hvor vi gør det med et X800GTO. Der går vi fra 12 til 16pixels per clock.
    http://www.hwt.dk/test_show.asp?id=4889


    Når vi overclocker er det processorens frekvens vi vil hæve i vejret. Et X1800XL har en frekvens på 500Mhz, men med godt vilje kan man få dem op omkring 600Mhz. Ligesom med almindelige processorer kan der findes nyere udgaver med samme navn. F.eks. findes Radeon X800 i rigtig mange varianter, og det er en fordel at få fat i de bedste chips hvis man vil overclocke voldsomt. X800 til PCI-express består bl.a. af grafikprocessorne R421, R430 og R480. R480 er den hurtigste udgave. Et lille X800 med sådan en chip kan altså have rigtig meget overskud til overclocking.
    Man kan også gå efter kort med processorer til bærbare. Især nVIDIA har det med at bruge bærbare processorer til almindelige grafikkort. Geforce6800 til PCI-express (også kaldet NV41 og NV42) er chips til bærbare grafikkort. Det nye Geforce7950GX2 skulle også bruge sådanne chips, for at holde varmen nede.
    De processorer der bliver brugt til bærbare skal nemlig have det bedste ydelse/effekt-forhold. Derfor er de kolde og meget sjældent presset særligt hårdt. Dvs. der kan være mange mhz at hente heri.






    Forskellige bridges og stik. De to første nVidia's BR02, og sidste ATi's Rialto.
    Først og sidst ses AGP- 8x-stik og i midten et PCI-express 16x


    bundkort- og strøm-stik


    Der findes i dag 3 slags grafikstik der så inkludere flere undergrupper.
    AGP findes i rigtig mange udgaver. De moderne er oftest AGP-8x og før det er vi efterhånden 3-4år tilbage, og det vil jeg ikke gå ind på da det kunne blive en lang artikel for sig selv.
    PCI-express til grafikkort findes indtil videre som PCI-express 16x og få modeller til PCI-express 1x. Forskellen mellem AGP og PCI-express er at AGP max kan trække 35watt og PCI-express 75watt. Hvad angår AGP har næsten alle AGP-kort i dag strømstik, hvad angår PCI-express er det kun de absolut hurtigste modeller der har brug for det.
    Nu vi er ved stik findes der grafikkort med bridge. Både ATi og nVidia har sådanne kort, og enkelte prototyper er set fra XGI. Bridgen er en chip der gør det muligt for producenterne at anvende AGP-grafikchips til PCI-express og PCI-express grafikchips til AGP. Grunden er at producenterne kan producere langt færre modeller og dermed have færre udgifter. Om kortet har bridge eller ej er ikke noget man behøver at bide mærke i. Hastigheden er stort set den samme.
    Derudover findes der PCI-grafikkort. Et ret gammelt og langsomt stik, som dog stadig sælges. Det skyldes at nogle vil have flere grafikkort ( = flere skærme) eller at man kun har et bundkort med PCI-stik. Via laver bl.a. stadig kun deres micro-ITX bundkort med PCI-stik.
  • Myte1: AGP8x er dobbelt så hurtigt som AGP4x. = javist, men det kan sjældent måles på spilydelsen
  • Myte2: PCI-express 16x er dobbelt så hurtigt som AGP8x. = De kan slet ikke sammenlignes da de overfører data på vidt forskellig måde. PCI-express 16x plejer at have en ubetydelig fordel på et par procent
  • Myte3: PCI-express grafikkort passer i PCI-stik. = Så absolut ikke, hverken fysisk eller teknologisk. De er så forskellige fra hinanden som det næsten er muligt. Kun navnet er til at misforstå.






    De 3 typer af strømstik. De to første ses kun på AGP-kort hvor det sidste kun ses på PCI-express-kort
    Der findes selvfølgelig også grafikkort uden strømstik



    Der findes på nuværende tidspunkt 3typer af strømstik til grafikkort. Det første er det lille 4pin. Det er kun set på radeon9500 og 9700-serierne, og er præcis det samme som der benyttes til almindelige diskette-drev. Her snakker vi den gamle slags og disse stik kan godt være lidt skrøbelige hvis man ikke passer på.
    Det andet er et stort 4pin-stik, også kaldet molex. Dette har indtil nu nok været det mest benyttede strømstik til grafikkort, og findes på stort set alle AGP-kort der har brug for ekstra strøm. Samtidig er det lille 4pin-stik og 6pin-stikket som vi forklarer om lidt, oftest med et tilhørende adaptor-kabel der kan bruges til molex. Molex er også det der findes i de fleste harddiske og optiske drev. Samtidig er Molex foruden Radeon 9500 og 9700 det der altid bliver brugt på AGP-grafikkort der har brug for ekstra strøm.
    Det sidste er det nye 6pin PCI-express-strømstik. Dette stik er specielt beregnet til grafikkort og findes stadig ikke i alle strømforsyninger. Derfor ses der oftest et medfølgende adaptor-kabel der binder 1 eller 2 molex-stik sammen til et 6pin-stik. En stor del af nyere PCI-express grafikkort har ikke noget strømstik pga. at man kan trække temmelig meget strøm igennem bundkortet, derfor findes 6pin-stik kun på store PCI-express grafikkort. Molex eller lille 4pin bruges ikke med PCI-e.
    Langt fra alle grafikkort har brug for ekstra strøm og trækker i stedet strømmen gennem bundkortet.
  • cornerrage
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 10:07:14
    Svar/Indlæg:
    3532/303
    fornuftig artikel må man sige, meget relevant.
    Må hellere komme med et hint: Hvis i aldrig har prøvet at overclocke før, så få fat i en computer med et point of view 5900xt med sort print plade. Den garenterer næsten at jeres første oc bliver billigt og med flotte resultater, det kort bliver bare ved. Der er også rig mulighed for v-mods.



    !-!Shake!-!
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 10:43:52
    Svar/Indlæg:
    3944/384
    Godt intiativ... Det er dejligt og se, for sådan en er nemlig relevant... Så får folk øjnene op. Dejligt hwt.dk laver sådan artikler.


    Shake



    red_martians
     
    Moderator
    Tilføjet:
    21-11-2006 10:49:42
    Svar/Indlæg:
    7881/1165
    :r



    Wise
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 11:28:09
    Svar/Indlæg:
    1604/60
    Flot artikel :)



    Gripen90
     
    Senior Skribent
    Tilføjet:
    21-11-2006 12:27:08
    Svar/Indlæg:
    15982/637
    Rart at se din artikel afkræfter nogle myter vi har hørt igen og igen og igen :)
    Den eneste myte der ikke er med, men jeg tror heller ikke den var så udbredt, den kom i sin til fra hardware-tidende.dk hvor man udlagde at når man omregnede til DDR hastigheder så skulle ram-bit forbindelsen også medregnes. Dvs at de altid skrev under deres testmaskine fx.
    Radeon 9700Pro:
    Core clock - 325Mhz
    Memory clock - 620Mhz DDR
    Ram interface - 256bit
    = 620mhz x 2 pga. DDR interface = 1240mhz som er resultatet i 128bit, omregnet til 256bit = 2480mhz.
    Dvs 325/2480mhz. :x



    Goaguy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 14:26:16
    Svar/Indlæg:
    3410/199
    En meget velskrevet guide. Jeg kan kun rose den!

    #1 --> Det lyder som en god ide. 😉 Mit eget POV 5900XT nåede mere end 30% højere frekvnser på både ram og core ved en lille forøgelse af Vgpu vha. NiBiTor. Kan klart anbefales 8)

    Lige et link til en guide vedr. biosflash:
    http://www.hwt.dk/test_show.as...



    --DaxTeR--
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 14:32:43
    Svar/Indlæg:
    1089/98
    Godt skrevet, og gode billeder.

    Til sidste står der ''hardware-test, set overclock på over 30%''
    Prøv og tjæk min profil, og se mit 6800LE ;) Det er vist ik kun 30% :p



    Gripen90
     
    Senior Skribent
    Tilføjet:
    21-11-2006 14:41:44
    Svar/Indlæg:
    15982/637
    #7: Der står også på over 30%... har oss haft mit GFX OC'et med 35% på rammene.



    --DaxTeR--
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 14:44:40
    Svar/Indlæg:
    1089/98
    #8 sry. min fejl :)



    Psykopat-Asiat
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    21-11-2006 15:57:18
    Svar/Indlæg:
    2/0
    Nu har jeg så lige kigget på mit x1800xl, og der står præcist det samme på rammene som billedet, altså at de kører 1,4ns. Var det normale 2,0ns og vil der derfor være meget at hente på mit kort ? Jeg er noob når det gælder oc, skal det lige siges. :l



    JRH__BTH
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 18:30:43
    Svar/Indlæg:
    227/19
    #10 forstår ikke spørgsmålet

    #0 fed artikel, oc.dk skulle komme med mere af den slags!

    Ja jeg er lidt rusten for tiden, men er da en af dem der gerne stiller loddekolben til rådighed for andre :e



    The
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-11-2006 20:31:25
    Svar/Indlæg:
    1406/100
    Godt gåe dejlig at se noget andet til tide :e



    red_martians
     
    Moderator
    Tilføjet:
    21-11-2006 21:42:38
    Svar/Indlæg:
    7881/1165
    #10.. du akn selv regne det ud... 1000/1,4 = 714Mhz... Det er det rammene lavet til.. Men hvis de ikke får volt nok vil de aldrig kunne nå 714Mhz.. Men reelt er de lavet til det, hvilket betyder at de ikke vil kunne tage skade af at kører med 714Mhz og vil være næsten mere normalt end at køre med 500Mhz ;)



    #14
    8L
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    22-11-2006 10:15:51
    Svar/Indlæg:
    208/47
    Ritti god guide. Mange tak - også godt du fortæller hvad man IKKE skal gøre, som afslutning. Så nu må jeg bare se at komme igang.



    Psykopat-Asiat
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    22-11-2006 16:03:26
    Svar/Indlæg:
    2/0
    mit x1800xl clcoker sygt!

    gik fra 500/500 til 625/720 min 3dm05 scorer gik fra 7400 til 8600 8)



    #16
    Psym
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    22-11-2006 16:19:44
    Svar/Indlæg:
    663/58
    mit 7800 GS+ fra 450/1250 til 600/1500 med stock køleren. Bruger dog kun coolbits fordi jeg er noob :O .