Bundkort, Intel d. 22. januar. 2019, skrevet af freak_master 0 Kommentarer. Vist: 11568 gange.
Bundkortet har fået formfaktoren ATX, hvilket betyder at bundkortet er 30,5cm høj og 24,4cm bred. Det passer derfor i de fleste midi-tower kabinetter. Farverne er sort og grå, og jeg vil gerne specielt fremhæve chipset køleren, da jeg godt kan lide de tandhjul som sidder på køleren.
Da dette bundkort er det største ASRock tilbyder synes jeg godt man kunne have gjort lidt ud af at gøre det nemt at isolere. Der er rigtig mange kondensatorer der sidder i vejen. Tilgengæld er der heller ikke funktioner der henvender sig til ekstrem overclocking, så det er ikke noget der vil trække ned.
ASRock har brugt alle 6 SATA 6Gb/s porte chipsettet har at tilbyde, hvor disse sammen understøtter RAID 0,1, 5 og 10. Derudover har ASRock smidt en ASMedia ASM1061 chip der giver to ekstra SATA 6Gb/s porte der dog ikke understøtter RAID.
Her ser vi 2 PCIe x1 3.0 der begge kører igennem chipsettet, og 3 PCIe x16 3.0 der så vidt jeg kan læse alle har direkte forbindelse til CPU'en, hvilket er noget vi normalt ikke ser. Med Z390 tillader Intel at dele portene op enten som x8/x8 og x8/x4/x4, men det sidste gør de fleste producenter ikke, og lader den sidste port stadig køre x4 men istedet lader den kører igennem chipsettet. Det ændre som sådan ikke så meget, udover at man for eksempel ikke kan smide 2 NVIDIA grafikkort og 1 PCIe til M.2 adapter i systemet, da nummer to grafikkort ikke får det krævende x8 båndbredde. Det betyder til gengæld at man kan have et ekstra PCIe udvidelseskort sat direkte til CPU'en, det kunne være en RAID controller, og her vil det bestemt være en fordel med dette layout.
ASRock reklamerer med at have en 12 faser strømforsyning, men vi ser i alt 14 faser her. Det er sikkert fordi de første to til højre for soklen på billedet går til VCCIO og VCCSA. Så ender vi med 12 faser, men de sidste to faser over soklen bliver brugt til den indbyggede GPU i CPU'en, så vi er faktisk nede på 10 faser til VCORE. Selve controlleren er en IR35201 der er en 8 fasers controller. Det betyder at ASRock har været nødt til at sætte den i en 5+2 konfiguration, hvor VCORE bliver doplet op via 5 IR3598, hvorefter vi ser 10 Texas Instruments CSD87350. Disse MOSFET skriver Texas Instruments kan leverer 40A, hvilket giver i alt 400A til VCORE, men det er kun noget af historien, for hvis man udnytter alle 40A på alle 10 MOSFET vil der bliver udviklet cirka 88 watt varme, hvilket bestemt ikke kan køles med den heatsink ASRock har smidt på dem.
For at køle 88 watt skal man op i noget meget større, muligvis vandkøling, da MOSFET er ret lille og er svære at fjerne varmen fra til at starte med. Allerede med en 8700K ved 1.3 volt og cirka 5GHz vil man se en varmeudvikling omkring 19 watt, hvilket jeg nu nok tror den medfølgende heatsink kan køle, men har man en 9900K der også kører omkring 5GHz med 1.3 volt så vil denne VRM udvikle omkring 27 watt varme. Generelt vil cirka 25 watt varme på de fleste bundkort med en lidt mindre heatsink ende med at køre MOSFET på over 100 grader, hvilket de skam også er designet til, men en lavere temperatur er at foretrække. I dette tilfælde med min 8600K og 1.55 VCORE volt endte jeg med at have en VRM temperatur omkring de 80 grader, men der er også lidt kulde der kommer fra CPU'en da den bliver kølet til under frysepunktet.
Liste over ind- og udgange:
- 2 x Antenna Ports
- 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
- 1 x HDMI Port
- 1 x DisplayPort 1.2
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 3 x USB 3.1 Gen2 Type-A Ports (10 Gb/s) (ReDriver) (Supports ESD Protection)
- 1 x USB 3.1 Gen2 Type-C Port (10 Gb/s) (ReDriver) (Supports ESD Protection)
- 4 x USB 3.1 Gen1 Ports (Intel® Z390) (Supports ESD Protection)
- 3 x RJ-45 LAN Ports with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x Clear CMOS Button
- HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone (Gold Audio Jacks)
Anmeld
Information