Test: Refurb Lenovo X1 Carbon

Bærbare d.  18. marts. 2019, skrevet af Pizzadude 0 Kommentarer.  Vist: 17333 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Pizzadude
Oversættelse: Pizzadude

Pristjek på Refurb 5799,00
Produkt udlånt af: Refurb.dk
DK distributør: Refurb.dk

Test


Som sædvanlig har testen bestået i forskelligt dagligt brug, til opgaver som tekstbehandling, afvikling af video, lette spil samt billedbehandling, og efterfølgende en række benchmarks. Selv om der er tale om en brugt maskine, har den i det store hele levet ret godt op til mine forventninger. Den er fint hurtig til det meste, hvis man kan undvære de mest krævende opgaver som videoredigering og afvikling af nyere spil.

Det skinner bestemt igennem, at det er en maskine fra øverste hylde, da kvaliteten af kabinet og særligt tastaturet gør den til en fornøjelse at bruge til blandt andet at skrive denne artikel på. Redigering af billederne gik også ganske fint, dog gik det ikke helt så flydende, som normalt på min stationære computer. Portabiliteten er som hele X1 Carbon serien rigtig god, og hvis du spørger undertegnede er kombinationen af en vægt på under 1,5kg og en skærmstørrelse på 14" lidt af et sweet spot. 



Jeg har desværre ikke haft mulighed for at testen den nyeste version af X1 Carbon, men en ting som de ikke har forbedret siden den aller første generation er højtalerne. Jeg er med på, at gode højtalere kræver plads, som der ikke er meget af i en Ultrabook, men højtalerne i denne maskine er ikke bevendt til meget andet end Windows lyde og et casual Youtube klip i ny og næ. Selv ved moderat lydniveau er der en begyndende skratten, og generelt mangler højtalerne noget punch. 
 

Testmaskinen består af: 
 
Lenovo X1 Carbon (3rd gen)
CPU: Intel® Core™ i7 5600U-processor 2,6GHz / 3.2GHz (Base / Turbo) (Broadwell)
Grafikkort: Intel® HD Graphics 5500
RAM: 8GB PC-12800 DDR3 1600MHz
SSD: Samsung 256GB M.2 PCIe SSD
Styresystem: Windows 10
 

Til sammenligningen har jeg brugt følgende:
 
ASUS Zenbook UX430UQ
CPU: Intel® Core™ i7 7500U-processor 2,7GHz / 3.5GHz (Base / Turbo) (Kaby Lake)
Grafikkort: NVIDIA GeForce 940MX, med 2GB VRAM
RAM: 16GB PC-17000 DDR4 2133MHz
SSD: 512GB M.2 SATA3 SSD
Styresystem: Windows 10
 

HP Spectre x2
CPU:
Intel® Core™ M3-6Y30 0.9GHz / 2.2GHz (Base / Turbo) (Skylake)
Grafikkort: Intel® HD Graphics 515
RAM: 4GB DDR3
SSD: Samsung 128GB mSATA
Styresystem: Windows 10
 
Jeg har der ud over kigget lidt rundt i markedet, for at få en ide om hvad et sammenligneligt nyt produkt i samme prisklasse dag ville kunne yde. Til prisen er kombinationen af en Core i5 8250U processor, og onboard UDH 620 grafik noget der ligner en standard. For at få sat resultaterne i perspektiv, vil jeg derfor skæve lidt til hvad ydelsen for en 8250U er i de forskellige discipliner.

 

CPU - SuperPI 

Først ser vi på processorydelsen ved at udregne Pi med 1 million decimaler. Testen siger noget om, hvordan processoren yder i applikationer, som kun kan udnytte en kerne af gangen.
 


I forhold til sammenligningsgrundlaget, lægger X1 Carbon sig lidt efter vores Zenbook men langt foran HP Spectre. En i5 8250U-score lægger sig ifølge Notebookcheck omkring 11 sekunder, så det er lidt dårligere uden at være meget efter, 
 

CPU Cinebench

Med Cinebench testes ydelsen med flere kerner, og grafikken med en OpenGL-test.
 


Også her lægger X1 Carbon sig midt i, og vores Zenbook er ikke meget foran i CPU-testen, på OpenGl halter X1 Carbon dog noget efter sammen med HP Spectre. Sammenlignet med en i5 8250U igen, er billedet dog noget anderledes end før, da denne lægger sig omkring 560 point, og dermed langt højere end den ældre 5600U i X1 Carbon. 

 

PC Mark

PC Mark består af en række tests, der skal simulere ydelsen ved forskellige slags brug af maskinen. Home dækker blandt andet over "let gaming" og Work er lettere opgaver og videochat. PC Mark 8 indeholder også en test af lagerdisken. 



På det overordnede plan er X1 Carbon og Zenbook helt lige hvad angår Home, mens X1 Carbon er lidt efter på Work-testen. Til gengæld slår den begge to i storage testen, så SSD'en i X1 Carbon kan stadig følge med, ser det ud til. 
 

3Dmark

Lad os se hvad om den onboard HD5500-grafik kan når der skal afvikles grafik med 3Dmark: 
 


Selv om den dedikerede grafik i Zenbook'en er relativt svag, er den noget bedre end de onboard grafikkort, hvilket også gælder det i X1 Carbon - som man måtte forvente. I en i5 8250U er den indbyggede grafikchip blevet lidt bedre, da den scorer omkring 1850 point i 3dMark11 og 1000 i 3dMark13 - Fire Strike.  
 

SSD

Ud over batteriet, er SSD/HDD en af de eneste komponenter som bliver egentlig slidt af brug. Mens for eksempel processoren kan forventes at holde i mange mange år, er levetiden for en SSD/HDD mere begrænset. Derfor tager vi lige et kig på, hvor meget SSD'en i denne maskine egentlig har været i brug: 
 


For en SSD som denne, er det vigtigste den mængde data der er skrevet på disken, mens det for en mekanisk i højere grad er antal tændte timer der er vigtige. Denne Samsung SM951 SSD er specificeret til at kunne holde til 150 TBW (Terabyte written), og med 9TB på tælleren er vi langt fra den grænse. Med 4000 tændte timer, er denne maskine og denne disk bestemt blevet brugt, men bestemt ikke til et punkt, hvor der ikke mange års brug tilbage. 
 

Batteritid og stand

Den mest kritiske sliddel i enhver bærbar computer er uden tvivl batteriet, der som tiden går lige så stille mister kapacitet. Vi lægger ud med at se hvor meget af den oprindelige kapacitet der er tilbage, og herefter ser vi hvad det konkret betyder i timer og minutter. 
 


De oprindelige 50 Wh er reduceret med 36% så der er 32 Wh tilbage, hvilket egentlig ikke er helt så slemt som jeg kunne have frygtet efter en 3-4 år. 
 


Selv med med den reducerede kapacitet, går det faktisk rimelig godt med batterilevetiden. Omkring 2,5-3 timers arbejde og over 5 timers afspildning af film fra Youtube er helt sikkert godkendt, når alderen tages med i ligningen.