Test: Zepto Znote 6615WD

Bærbare d.  16. oktober. 2006, skrevet af @ngler 13 Kommentarer.  Vist: 22424 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: PC-direct
DK distributør: Zepto

Testen


For at teste performancen blev 6615WD testet med:

  • 3Dmark06
  • 3Dmark05
  • 3Dmark03
  • 3Dmark2001
  • Aquamark3D

  • PCmark05
  • PCmark04
  • SiSandra
  • SuperPi 1.5 MOD

    DVD-film : Blinkende lygter (til batteritest).

    Maskinen var installeret med Windows XP DK SP2 og de drivere som Zepto har leveret med.

    For at sammenligne 6615WD har vi medtaget benchmark fra 6515WD - med følgende specs:

    Specifikationer, Zepto Znote 6515WD
    Processor: Intel Pentium-M 770 "Dothan" 2.13 GHz
    Chipset: Intel i915PM Express chipset
    Grafikkort: nVidia GeForce Go 6600, 128 MB
    Hukommelse: 2048 MB PC2700 DDR RAM
    Harddisk: Hitachi Travelstar 7K60, 60 GB, 8 MB cache, 7200 rpm


    Samtidig har vi medtaget benchmark fra Futuremark som laver 3Dmark og PCmark - der har vi såvidt muligt prøvet at finde en Core2 Duo CPU (obs. det er desktop computere , så alt andet lige er de hurtigere).

    3Dmark



    Imod den ældre 6515WD med et GeForce Go 6600 og En Pentium M Dothan 2,13Ghz - så viser 6615WD virkelig at den ikke mindre end sparker fra sig - og nikker flyveskaller på vejen.

    AquaMark3D



    Totalscoren er næsten 50% højere end 6515WD, men ikke pga. som man kunne tro, for overraskende så er scoren for CPU mindre for 6615WD. Det skyldes at Aquamark3D ikke kan benytte begge kerner, og så betyder de 300Mhz forskel en del. Grafikdelen, så snakker vi hele 70% flere point.

    Pcmark



    Her er ingen tvivl 6615WD er en pæn del hurtigere end den ældre 6515WD.

    SuperPi 1M



    Det går bare derudad - selv ved færre MHZ er Core2 Duo hurtigere.
    Sisandra
    Generelt så imponerer 6615WD i Sisandra testene - selvfølgelig en kombination hvor der bruges begge kerner, men også nye muligheder f.eks. med SSE4 , hvor CPUen slår den ældre T3000 Duo 2,5Ghz i integer med en del point. Der kan ikke være tvivl om at Core 2 Duo pt. Er et særdeles glimrende valg hvis man vil have performance til sin bærbar.

    CPU arithmic




    Her viser Core 2 Duo virkelig sine kræfter. I Drystone kan den gamle Duo T3000 på 2,5! GHZ kun lige overgå vores testeksemplars 1,83Ghz, men den får stadig tæsk i Whetstone.

    Multimedia



    Ny teknologi kombineret med masser af kræfter, så er der ingen tvivl om at Core 2 Duo er kongen af multimedia benchmark i Sisandra. Interger x8 med SSE4 slår reference i Sisandra P4-XE 3,73Ghz med over det dobbelte!. Floating point bliver dog slået af samme CPU, men alligevel imponerende.

    Powermanagement



    I Siandras nye powermanagement benchmark, klarer Core 2 Duo sig også rigtigt godt, og slår den gamle Core Duo 2,5 på både performance og strømforbrug. Hvis man satte testen til 60fps, så vendte billedet og Core Duo 2,5Ghz vandt igen , hvilket kan skyldes at de ekstra Mhz.

    Filesystem (harddisk)



    Med 34MB/s så er der fuld hastighed over harddisken, ingen tvivl om det.

    Memory

    [TH-IMG=1½]


    Her imponeres der ikke ligefrem imod de referencer der er i Sisandra. Man skal dog huske at der kun er 1 stang RAM i den testet 6615WD og derfor ingen dualchannel her.

    Det skal bemærkes at der kan være stor forskel på benchmarksne, da ikke alle kan udnytte Dual core.. Her er beviset af f.eks. Sisandra CPU test gør:



    Batteritest

    En vellidt disciplin for det tog-rejsende folk er at se en film når man alligevel sidder for at sidde. Derfor røg der en DVD i drevet, nærmere præcis det danske mesterværk - Blinkende lygter. Først blev computeren opladt efter alle kunstens regler, men resultatet var noget skuffende. 1 time og 32 minuter var hvad vi i gennemsnit fik ud af batteriet før den overgav sig til standby. Det er jo fint nok når man sidder i nærheden af en stikkontakt, eller ikke ser film som har indhold nok til at underholde i mere end godt halvanden time, men imponerende det er det nu ikke. Især ikke når 6615WD er spækket med almulig teknologi der skulle forlænge batterilevetiden. Det er nok her, hvor at Zepto har sovet lidt, for der er ikke mange muligheder for at sætte strømforbruget ned - Godt nok kan man med CPU-Z se at hastigheden bliver skiftet dynamisk, men kun mellem 1Ghz og 1,8Ghz. I joblisten er CPUloaded meget lavt når man f.eks. sidder i OpenOffice Writer, men det virker ikke til at loaded bliver sendt kun til den ene kerne, men begge.

    Varme
    To CPU kerner, en 7200 rpm harddisk og et hurtigt grafikkort leverer selvfølgelig en del strøm når de kører på højtryk, så det gør 6615WD selvfølgelig også. Den bliver rimelig varm, men aldrig brændende. Heldigvis er der ikke en hyperaktiv skizofren blæser som pludselig tror at den er en støvsuger. Man kan da også ane at der er rigelig med kobber til at sikre sig at varme ikke bliver noget problem. Hvis varmen skulle blive for meget, så kan CPUen sætte hastigheden og strømforbruget ned, så pengene passer. Samtidig så tilpasses CPU hastigheden konstant for at generere så lidt varme og bruge så lidt strøm som muligt.

    Webkamera

    Kameraet er rimeligt godt ude at imponere. Desværre kunne man ikke vælge højere end 640x480 både for video og billeder.



    Der kom ingen dyr til skade under fotosessionen :) - Elgen var lettere påvirket da den kom

    Konklusion


    Der er ingen tvivl om at Zepto znote 6615WD er et rigtigt godt bud på en bærbar som har en del kræfter at gøre godt med. Alene Core 2 Duo CPUen virker til at være et kraftværk som bare æder løs. Godt nok er det ikke alle applikationer som kan udnytte begge kerner optimalt, men det vil med sikkerhed komme fremover. Selve konfigurationen er pga. Zeptos fleksibilitet meget variende fra en Celeron M til en Core 2 Duo -. hvor man må sige at der er rige muligheder for at tilpasse behovet, og ikke mindst pengepungen, men man skal lige holde hovedet koldt da især CPU valget er ret afgørende for ydelsen. Intel siger f.eks. 20% mere ydelse i Merom (Den testet Core 2 Duo) mod den "gamle" Yonah (Core Duo) - og det ser ikke ud til at være helt forkert. Skærmen giver muligheden for en rigtig god opløsning, der gør at 6615WD er en fornøjelse at arbejde med.

    Innovation / teknik 4: Der er ikke mange steder hvor 6615WD ikke er helt fremme med noget af det nyeste. Nvidias Go 7600 med hele 512Mb RAM er et rigtigt fornuftigt kort som har en del kræfter til at spille spil med. Måske er det ikke det hurtigste på markedet, men alligevel så kan det yde fornuftigt. Det indbygget webkamera giver da også lidt i opadgående retning, men det kan desværre ikke vendes 180 grader.. Muligheden for indbygget Tvtuner er også et godt træk. Alt sammen ganske nydeligt, især med den CPU.

    Bundle / tilbehør 2: Vores testmodel er den absolutte mest skrabet version af 6615WD når det gælder tilbehør. DriverCDen var der da, men selv mindre anerkendte mærker end Zepto har gjort lidt ud af menuer mm. Tekstfilen med installationsrækkefølge er god, men langt fra imponerende.

    Design/layout 3: Design er en smagssag og der er ingen tvivl om at tasterne føles godt at arbejde med. Webkameraet og designet er velfungerende uden at skille sig meget ud fra mængden. Det er netop det at selvom der er sølvkanter og grå taster, så er 6615WD ikke en bærbar man siger wouw over det designmæssige. Alle knapper og porte er sat fornuftigt. Det som er kan fremhæves er touchpadden som med sit elegante design giver et ekstra pift på en bærbar hvor alt er fornuft opbygget. Selve størrelsen er måske lige i overkanten, og 6615WD er måske lidt tung, men den er også lavet til at erstatte en stationær, ikke at kæmpe med bærbare med næsten 10 timers batterilevetid der vejer under 2Kg. Her får du masser af power for 800-1000gram mere, dog med at give afkald på noget af batterilevetiden.

    Software/Bios 2: Vores testeksemplar kom uden preinstalleret Windows, hvilket selvfølgelig sparer nogle penge når man har det i forvejen (eller vil køre Linux , BSD eller hvad man nu har af interessante alternativer ). Den medfølgende CD indeholdte da også alle drivere og småprogrammer så man kunne komme i gang med at bruge Computeren efter installation, men alene det at installationsrækkefølgen lå i en tekstfil og der ikke var ekstra software ti lf.eks. Strømprofiler , ekstra sikkerhed og hvad man nu ellers kan finde på er lidt tyndt. BIOSen kunne det den skulle kunne, og var formodentlig en hvor Zepto kun havde ændret designet - fuinktionelt, men kedeligt.

    Ydelse 4: Der er ingen tvivl om at Zepto 6615WD er en af de kraftigste bærbare på det danske marked lige nu, det skyldes i høj grad Core 2 Duo processoeren og Geforce Go 7600 kortet med hele 512Mb RAM. Kombinationen virker rigtig godt, især når det pares med en suveræn god skærm. Indrømmet, der findes bærbare som har endnu kraftigere grafikkort og hurtigere processorer (end den testet 1,83Ghz) , men der er meget meget langt imellem dem. Zepto skriver selv 1Time og 5 minutter ved 3D og CPU i batterilevetid med et 6cell batteri. Hvis man bruger 6615WD som bærbar, så bør man nok kigge efter et 12cell batteri der giver ca. den dobbelte levetid. Hvis man ser på konkurrenterne så er 2 timer også stort set hvad de lover, men så er der ofte taget noget mere vægt i bagagen.

    Pris 4: Med en pris på under 11.000 i skrivende stund (oktober 2006) så får man faktisk ret meget for pengene. En kraftig CPU, et godt grafikkort (med TV-out) , en stor og rigtig god skærm som giver nogle gode opløsninger til arbejds, spil og multimedia brug og ikke mindst en computer man kan holde ud at bruge i stedet for sin stationær der hjemme. Der findes ganske få alternativer til Zepto Znote 6615WD i samme prissegment, men de har alle ofret noget vægt for at give en mere acceptabel batterilevetid, men 512MB grafikkort RAM er sjældent.



    Conclusion


    There is no doubt, Zepto Znote 6615WD is without any question a really deal if you are looking for a laptop with alot of power. Intels new Core 2 Duo CPU seems to have a lot of extra power, eventhough not all applications can use both cores,but that will come in the future. Since the configuration is so flexible, one can get many options to get the laptop that fits him, but be aware - there is a long way from the Celeron M to the superior Core 2 Duo. Intels says that the new Merom (Core 2 Duo) performs up to 20% faster than Yonah (Core Duo) - and it doesnt seems impossible.

    Innovation / Technology 4: The 6615WD is in the frontline of new technology in many fronts. E.g. The Go 7600 isnt the fastest and newest card out there, but it perform nicely and has 512 MB RAM on it. The inbuilt webcamera gives a ittle extra, unfortnately it cannot rotate 180 degrees. The possibility to have an inbuilt Tvtuner is also very nice. All together a nice package especially the CPU is great.

    Bundle / Assecorieze 2: Our testmodel was the one with almost no bundle at all. A driverCD was present, but we have seen installsCDs with menues from a lot of companies, so a textfile with installtion order wasnt impressive, but still useful.

    Design / layout 3: Design is a matter of taste, but there is no doubt that the keys feels good to work with. The webcamera and design is nice, but in many ways looks like all the others.. Even with silver look a like plastic and gray keys, the 6615WD do not have the wouw factor regarding the design. Alle ports and keys are placed like they should. The touchpad however is elegant since it is integrated in the laptopsurface. The size and weigth of the notebook is perhaps a little to big to be an everyday working computer in the train, but the 6615WD is a light desktop replacement, not a subnote under 2Kg and with 10 hours of batterylife. With the 6615WD you get a lot of power for 800-1000 gr. More, unfortunately there is some batterylifetime missing.

    Software/Bios 2: Our reviewsample came without preinstalled Windows, which can save you alot of money (eg. If You already have Windows, plan to run BSD, Linux or something else). The CD in the packagedo contains all the drivers so you can use the laptop after installation of Windows. Normally this CD contains a nice menu, but the ZeptoCD contains a textfile saying in which order you have to install the drivers. Thats all, no extra software to syncronization, powermanagement or anything else. The BIOS is doing the job, but no extraordinaer functions here.

    Performance 4: There should be no doubt, the 6615WD is one of the fastest laptops on the market, due to the very fast Core 2 Duo and the nVidia Geforce Go 7600 with amazing 512 Mb RAM. This combination works excellent especially when used with Zeptos great 15,4" screen. I must admit, there is faster computers than the reviewsample with a 1,83 Ghz Core 2 Duo and Go 7600, but not many (and the price is in many cases double). So why not 5 ? One important issue for a laptop is the batteryperformance. Zepto writes on the homepage, 1 hour and 5 minutes when running 3D and CPU on the standard 6cell battery- we testet it to 1hour and 32 minutes when playing a DVD movie. If you want to use its mobility, you should defininately get the 12cell battery. So you get approximately 2-3 hours working time like the compeditors and the saved weight is probably gained so we are sitting with over 3 Kg of laptop.

    Price 4: With a price below 11.000 you get a bargain. A powerfull CPU , a good graphiccard (with TV-out) with 512MB RAM, a really good screen with a great resolution for work, games and multimedia use. And almost most important a computer you can use instead of your desktop. There is a few alternatiives to 6615WD with the same price, but they normally wieght more, but have more batterylife - but 512MB of graphic memory is still rare.



    Test: Zepto Znote 6615WD
    Innovation / Teknologi4
    Bundle - Tilbehør2
    Design - Layout3
    Software - BIOS2
    Ydelse4
    Pris4
    Samlet63%
    Award

    Læs om vores forklaring på ratingen her

    Read about our ratings here
  • bobby16
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    16-10-2006 11:54:29
    Svar/Indlæg:
    283/99
    hellere en 2425w :P ..




    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    16-10-2006 12:24:48
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    så er opløsningen mindre og kortet er kun på 256Mb

    men jo kan godt følge dig (well opløsningen på 6615wd er for ved.. masser af plads.. ikke som "min" T60'er 1024x768 på en 14,1" = spild



    john_doe_dk
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    16-10-2006 19:42:05
    Svar/Indlæg:
    303/32
    jeg må indrømme at jeg helt klart fortrækker min 6615w for 2425, da især opløsninge ikke er så god på 2425, det kan godt være det koster mig noget på strømmen, men da jeg ikke bruger de offenlige, så batteri tid er ikke det vigtigste for mig. og det er faktisk muligt at se en film på 1.45 time uden problemer med batteri kun.

    jeg kan helt klart til slutte mig resten af teste og beskrivelse af 6615w, tastatueret er i top klasse og ser ingen fedt pletter efter 4 måneder.

    det gode ved zepto er også de har en god service synes jeg. jeg kom ud efer 3 måender og spurgte om jeg kunne få en dou core 2 istedetfor duo core 1, og det kostede mig kun 600 kr + 400 til atbejdsløn, så havde jeg en t7200 med 4 mb level 2 cache. så har intet at brokke mig over fra dem



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    16-10-2006 20:08:31
    Svar/Indlæg:
    912/75
    Jeg foretrækker også 6615 frem for 2425, i det hele taget foretrækker jeg 6615 ud af alle de modeller Zepto sælger.. Den er bare dejlig, bare ærgeligt den ikke kommer med Crystal display som 2424.



    bobby16
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    16-10-2006 21:23:18
    Svar/Indlæg:
    283/99
    hmm, jeg kan da kun udtale mig for mig selv, men jeg har bestemt ikke fortrudt mit valg af en 2425w!

    jeg overvejede denne 6615wd og 2425w, og valget faldt på 2425w, pågrund af det større batteri, fingeraftryksscanner også design.

    hvis man står og skal vælge, må man prioritere: batteri vs opløsning?
    de ekstra 256mb ram på gfx, har jeg fået afvide, at 6615wd ikke kan udnytte anyway.
    i mit tilfælle valgte jeg altså et større batteri, fordi jeg gerne vil ha en bærbar, og ikke en halv stationær :)



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    16-10-2006 21:26:57
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #5. Zepto for snart 12 cell batterier hjem, så kan du endda få dobbelt levetid i forhold til de normale 6 cell. Smart, men de er desværre dobbelt så store hvis jeg husker korrekt fra dengang jeg stod med et i hånden.



    bobby16
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    16-10-2006 21:54:51
    Svar/Indlæg:
    283/99
    #6: ja det ved jeg, den stikker 6 cm ud bagved :l

    mit 9-cell stikker "Kun" 1,5cm ud, og det er til at leve med..
    personligt sys jeg 6cm vil være direkte i vejen!



    john_doe_dk
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    17-10-2006 21:30:30
    Svar/Indlæg:
    303/32
    #5 kan du finde noget du kan dele om dne påstand med at 6615w ikke kan udnytte alle 512 mb ram ?? ellers er det bare en meget løs påstand.



    bobby16
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    18-10-2006 10:35:27
    Svar/Indlæg:
    283/99
    #8: se hwt´s test af 6214w: http://hwt.dk/test_show.asp?id...
    i konklusionen skriver de:"Grafikkortet yder bestemt også rigtig godt, om end 512MB Video-RAM er overkill, og måske mere er til stede for at imponerer Hr. og Fru Danmark. Ikke at GeForce 7600 grafikkortet tager skade af den store mængde hukommelse, den får nok bare aldrig mulighed for at udnytte den."

    og disse 2 computere er altså nærsten helt ens..



    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    18-10-2006 11:04:09
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    Well det er ikke så sort og hvidt, 512Mb vil helt klart være en fordel hvis der skal bruges mere RAM til textures mm.. end de 256. Så hvis der er mange textures (mere end xx MB) så vil 256 kortet tage et hit , da den ellers skal bruge sysmem.

    så det vil typisk være "ultra high quality" som giver problemer for et 256mb kort.. man kan så diskutere om et 7600 Go er hurtigt nok til at gøre en forskel
    http://www.pureoverclock.com/r...



    bobby16
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    18-10-2006 12:08:43
    Svar/Indlæg:
    283/99
    #10: lidt det jeg prøvede at forklare :) hehe..

    så ja, personligt tror jeg ikk de ekstra 256mb vil gøre noget specielt



    Erroneus
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-10-2006 14:46:24
    Svar/Indlæg:
    673/19
    Syntes bare generalt zepto har imponeret mig på det seneste med deres Core 2 Duo modeller, fandme ikke mange der kan være med dem, hvis man kigger på pris.

    Fik sat en Znote 6014W sammen til en ven og den havde 2.00 GHz Core 2 Duo, 2 GB ram, 100gb 7200 rpm hdd plus alt det andet normale og den kom ikke over 11k :o



    Die_Happy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    21-10-2006 15:28:03
    Svar/Indlæg:
    3385/80
    Bare mig, eller er der fejl under memory-testen i SiSoft Sandra?? Synes jeg kan se billedet fra disk-testen.. ;)