Test og overclockning
Med det indledende på plads, er jeg nu klar til at teste Cooler Master HYPER 212 RGB BLACK EDITION. Proceduren er: CPU "stress" test ved CPU-Z Stresstest.
- Idle temperaturer aflæses efter reboot og 15 min idle
- Load temperaturer aflæses efter reboot og 15 min CPU-Z stress CPU test
- Støjniveau måles både ved idle og load med en APP på mobilen kaldet lyd måler, den måler dB niveauet som et gennemsnit over et minut.
Test maskinen består af følgende hardware:
- Bundkort: AORUS X470 GAMING 7 WI-FI BIOS F40
- CPU: AMD RYZEN 7 2700X 3,7 GHz
- PSU: Cooler Master G750M
- RAM: 2x8 G.Skill SNIPER X 3400 MHz
- Grafikkort: ASUS ROG STRIX GEFORCE RTX 2070 OC 8GB.
- SSD: OCZ Vector 250 GB
- OS: Windows 10 Pro
Til sammenligning:
- NZXT Kraken X61
- ENERMAX LIQTECH II 280mm
- ENERMAX AQUAFUSION 120mm
- Noctua NH-U12A
Testprogrammer:
- CPU-Z Stresstest.
- APPen "lyd måler"
- RYZEN Master og Core Temp til temperaturmåling.
Vi starter med stock, som er 3,7 GHz med turbo slået til.
Jeg har brugt det Fractal Design R6, som nu er mit testkabinet til kølere. Jeg indstillede BIOS til at køre kabinet blæserne ved "Silent", fordi det nærmest gør dem lydløse. Denne køler har PWM styrede blæsere og er monteret til bundkortets CPU blæserstik, så den selv får lov til at regulere op og ned.
Som det ses på grafen ligger CM HYPER 212 RGB Black Edtion ganske pænt ved "Idle" og det er klart nok da CPU'en blot kører tomgang. både støjen og temperaturen er dog hævet i forhold til noctua NH-U12A, men der er også for 500Kr mere køleevne i en noctua, dog falder HYPER 212 dog ikke helt bagud heller ikke i forhold til de øvrige kølere i feltet.
Så har jeg lagt load på CPU'en og så længe det blot er ved stock hastighed klarer CM HYPER 212 kølren sig ganske hæderligt, støjen er kun gået en anelse op og temperaturen ligger kun et par grader over de fleste andre kølere så det er godkendt. Blæseren kører da heller ikke fuldt skrald men kun omkring 1300 omdrejninger pr. minut.
Overclocking:
Så er der spændt OC på CPU'en således at alle kerner kører 4,3 GHz og her i "Idle" ser vi ikke den store forskel og igen klarer den sig fint på linje med de fleste andre kølere.
Når der lægges load på CPU'en sker der en kraftig stigning i temperaturen og CM HYPER 212 formår dog stadig at holde temperaturen under de 85 grader som AMD kalder Max i Specifikationerne. Støjen steg også en smule, men dog ikke over 28 dB og det er stadig absolut til at holde ud at høre på. Men OK over flere timer vil det nok være lidt af en belastning. Derudover er jeg faktisk rimelig overrasket over at CM HYPER 212 klarer sig så godt, den havde jeg ikke set komme med en køler til knap 300Kr. Godt gået Cooler Master.
Konklusionen følger på næste side.