Test: US Robotics USR 5461 MaxG router

Netværk d.  31. december. 2006, skrevet af @ngler 0 Kommentarer.  Vist: 11574 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Comway
DK distributør: Comway

Design



USR5461 vil nok aldrig vinde en designpris, da den ligner router som er blevet lidt bred over midterstykket. Som tidens trend så er routeren selvfølgelig også grå.
På bagsiden sidder de sædvanlige 5 RJ45 stik, 4 der er til LAN og 1 til WAN, der selvfølgelig er ligeglad om du bruger et krydset eller alm. RJ45 netværkskabel. Mere interessant er den ene USB port som der også er. Denne bruges til den indbygget printserver der gør det muligt at dele sin printer på netværket, enten via trådløs eller kablet netværk. Printserveren understøtter alle printere som understøtter et Page Description Language som f.eks. PostScript. Hvis man vil vide sig sikker skal man kontakte sin printproducent.
Antennen kan bøjes og tages af, så man kan udskifte den med en noget kraftigere antenne end den "lille" 2dBi antenne som bør være nok til brug i et mindre hus eller lejlighed.
Når man vender USR5461 om, så kan man se 4 solide gummifødder der sikre at routeren ikke ved et uheld laver selvmordsmission og hopper ned af bordet, godt hjulpet på vej af en mindre motorisk veludviklet CS spiller i heftig kamp.




Administrationsmenu


En router skal selvfølgelig kunne administreres og til det formål har USR deres administration via en browser som stort set alle andre andre. Hvis routeren finder en internetforbindelse, så kan den via en wizzard indstilles med tre simple trin, nemlig Trådløst navn, trådløs kryptering og kodeord til administration, og vupti. Hvis internetforbindelsen ikke er fundet, så kommer der et trin mere ind nemlig netværksopsætning. For manuel indstillinger er der også lidt guf.
De er nydeligt lagt op med 8 faner. Menupunkterne er :

Status
Status viser de mest basale informationer om routeren, f.eks. firmware version, er der sat en printer til, hvad er sikkerheden sat til mm. En meget brugbar side der hurtigt giver overblik. I bedste BIOS stil er der hjælp til højre, noget mindre rutineret brugere vil kunne have glæde af.


Log

Man kan føre log over systemet og over routeren, den ene viser log på forbindelsen (Internet) hvilke enheder der er sat til routeren, en god ide hvis man oplever fald i performance, hvilket kan skyldes at andre har været logget på. Detaljeringsgraden af log kan også indstilles til ingen, kun afviste forbindelser, kun accepteret og accepteret og afviste forbindelser.


Internet

Internet fanen dækker, som navnet næsten antyder, indstillinger som har forbindelse med Internet indstillingerne. Der er en stor "detect" knap hvor USR5461 prøver at sætte internetindstillingen automatisk op. Udover de almindelige statiske/dynamiske IP-indstillinger kan man også benytte PPPoE (DSL modem) og PPTP, som bl.a. bruges sammen med VPN . Man kan selvfølgelig også klone netværksadressen fra sit netkort (MAC) så man kan komme på nettet selvom ens udbyder låser på et netværkskort. Fjernadministration kan også sættes på her.


Security

Sikkerhed er for mange et must, da man ikke ligefrem har lyst til at invitere hvem som helst til ens private netværk, det er jo ikke en gavebod. Den aldrende og ikke specielt sikre WEP standard kan benyttes, enten med 64 eller 128bit kryptering. Det må foretrækkes at bruge WPA2 / WPA da USR5461 bruger den kryptering som enheden har. Så hvis et netværkskort kun kan klare WPA og et andet WPA2 så kører de hver især på bedste mulige sikkerhed. 802.1x er også muligt. Filtrering på MACadresser findes også her.


Firewall

USR5461 har en indbygget firewall . Kort fortalt så har man ofte en global IP, dvs. den som man kan se på nettet og så nogle lokale IP numre som så deles til computerne tilsluttet routeren. Så den globale IP er din hjemmeadresse, og lokale ip er i hvilket rum det er. Firewallen kan så sættes til at lade "dørene" stå åbne så udefrakommende kan komme ind og andre ud. På USR5461 kan man endda sætte op hvilke dage og tidspunkter at der skal være åbent for internetadgangen, endda for en bestemt computer.
Port trigger er muligheder for at åbne porte (døre) til f.eks. spil eller lign.
Port forwarding bruges til at pege en bestemt port på den globale ip til en port på et lokalt ip.
Hvis man har en anden firewall , så kan man slå USRens fra.
DMZ er der selvfølgelig også. DMZ er dybest set en funktion som sætter firewallen ud af spil til én bestemt computer / server.


Wireless

Som stort set alle andre routere , kan man navngive routeren (hvad den hedder på det trådløse netværk) - som en ekstra sikkerhed kan man vælge at slå fra at det vises, så skal man bare selv huske hvad navnet var når man sætter en trådløs klient op.
En rigtig smart funktion er "access point isolation". Den gør at man har internetadgang, men ikke adgang til LAN så man kan se andres delte filer mm.
USR5461 kan også bridge, dvs. den kan koble sig til en anden router / accesspoint for at forbedre rækkevidden . Det skal dog nævnes at man ikke kan forbinde en computer trådløst til USR5461 imens.
Wireless Multimedia Enhancements (802.11e) kan slås til - den enabler QOS (quality of service) og bruges til at prioritere trafik, f.eks. IP telefoni. Hvis den er slået til, kan man desværre ikke bruge 125 Mbit/s mode.
Selve performancen kan indstilles på mange punkter:
Effektforbrug: Hvor meget sendestyrke der skal bruges, jo mere, jo længere rækker routeren.
For at gøre det lidt mere avanceret kan man vælge mode: automatisk , 802.11g performance, 802.11b only - automatisk skal man ikke være den store sudokumester for at gætte, 802.11g performance gør at routeren kører 802.11g som første prioritet, noget man skal vælge hvis man kun kører 802.11g. 802.11b only gør at alle kompatible enheder bruger 802.11b.
Automatisk "beskyttelse" af 54G mode betyder at routeren vil bruge RTS/CTS for at forbedre ydelsen når der også er 802.11b enheder på netværket.
Acceleration: Her kan man tilføje acceleration (kræver kompatibelt udstyr):
54g+ også kaldet Xpress
MaxG også kaldet 125Mbit - kan dog ikke bruges hvis Wireless Multimedia Enhancedment eller WDS bridge er slået til.



LAN

Her kan man sætte DHCP, ip til routeren , statisk routes og 802.1d.
802.1d er en link protokol man kan bruge hvis der er flere routere på netværket for at forhindre redudans i pathen og unødige loops. Statisk routes kan bruges hvis man bruger MaxG som primær gateway eller der er flere routere på netværket, så kan klienterne bruge de netværksressourcer som MaxG routeren har. Man kunne her godt savne en statisk DHCP mulighed, hvor DHCP serveren automatisk giver et bestemt IPnr til en bestemt MACadresse, så man kan køre med automatisk IP indstillinger.


Device

Her kan man indstille ting som tid, opdatering af router mm.
Man kan her sætte klokken på routeren og hvis man vil sikre sig at klokken altid passer, kan man indstille den at synkronisere klokken med en NTP server . Da de færreste bruger routeren som erstatning for bornholmeren på væggen, så er der alligevel en god grund til at tiden kan synkroniseres. Det sikre at i loggen så passer det tidsstempel der er lavet.
UPnP kan slå fra og til og bruges f.eks. til streaming servere eller lign.
Ikke overraskende kan man reboote routeren, en god ting hvis den er gået kold og man ikke gider at rejse sig for at hive stikket ud.
Opgradering af routeren kan ske ved at uploade en ny firmware der kan hentes på USRs hjemmeside. En knap gør det muligt at tjekke om der er en ny, så man ikke skal ind på hjemmesiden og lede, simpelt, men genialt.
Til de forsigtige (vi kan også kalde dem fornuftige, når vi andre sidder og bander over hvorfor vi ikke tog backup) er der en backup af firmware funktion. Hvis det går helt glt kan man resore factory indstillingerne.



På den medfølgende CD er der en del dokumentation, der forklarer punkterne trin for trin. Det er rart at der er så meget information i selve administrationsmenuen hvis man ikke er helt sikker på hvad de forskellige punkter er. Desværre fylder de godt, så folk der bruger bærbare med en 1024x768 opløsning skal scrolle en del for at få alle indstillingerne med.