BIOS
ASUS har brugt samme forlæg til deres BIOS som vi så hos eVGA, og det er en lidt blandet fornøjelse. Der er mange menuer og indermenuer som man skal vænne sig til. Som altid med ASUS CrashFree BIOS system, så kan man pille stort set som man lyster uden fare for at maskinen ikke kan starte, med undtagelse af ram timings. Hvis du manuelt sætter dem til et niveau hvor de ikke kan være med, skal du ind og resette CMOS'en med en jumper.
Extreme Tweaker menuen er stedet hvor det sner hvis man vil overclocke systemet. Der er flere velkendte ASUS features indbygget, bl.a muligheden for automatisk overclocking, AI N.O.S. Du jan også gemme flere forskellige setup enten i CMOS eller som en fil.
Skal du have maksimalt ud af dit hardware er der naturligvis ingen vej uden om den manuelle OC mode.
Der er mulighed for at rode med referenceclock til nordbroen. Ikkke et menupunkt jeg har set andre steder, og jeg er faktisk ikke helt med på hvad det skal hjælpe. PCIe frekvensen kan også hæves helt op til 200MHz. I denne test har begge disse menupunkter været låst til deres default værdier.
Går vi lidt længere ned i menuerne finder vi indstilligsmuligheder for CPU og ram. Spacielt indstillingerne for ram kan virke lidt sære. Man kan køre både linked - så den følger cpu'en, og unlinked - så bestemmer du selv. Kører du linked kan du så vælge at køre sync-mode, så hastigheden automatisk tilpasser sig cpu'en. De mange muligheder skyldes at der er to PLL kredsløb på boardet, en til cpu og en til ram, og de kan køre uafhængigt af hinanden. Til de uindviede så er et PLL kredsløb, eller Phase Locked Loop, bare et andet ord for en meget præcis clockgenerator. Alle andre bundkort end 680i baserede har kun een PLL. Fordelen ved at have to er at mulighederne for at konfigurere systemet bliver enormt fleksible, og du kan køre med en ram divider lavere end 1:1 hvis du ønsker det.
FSB kan justeres fra 133MHz op til 750MHz - du skal dele med 4 ift dine settings - og rammene kan komme op på 2600MHz ( 1300MHz clock ). Goddag, jeg vil gerne høre prisen på et sæt PC-20.000 ram !
Ram timing foregår i en separat menu. En anden speciel ting ved nForce chipsettet er dets evne til at køre 1T command rate, hvilket øger båndbredden på ram med et par procent.
Og så er der naturligvis Volt tweaks i umådelige mængder til rådighed. Der er stort set ikke en chip på bundkortet der ikke kan få lidt ekstra at leve af.
1.9V på cpu'en, og sindssyge 3.425 V på ram. Jeg håber du har LN2 køling på dine ram moduler inden tænder maskinen hvis du synes du har lyst til at kyle 3V+ efter dem.
Og som det ses på billederne er der masser af volt til rådighed til både nordbro sydbro og diverse ref. clocks på ramcontroller, helt ned til de enkelte ramkanaler.
Software
Til at holde styr på de lækre features følger der to programmer med, med hver deres funktion.
ASUS PCprobe II Kendere af ASUS bundkort vil nok nikke genkendende til navnet. Version to har givet programmet en tiltrængt ansigtsløftning fra den gamle lidt 286 agtige brugerflade.
Om man så kan lide den nye brugerflade er nok en smagssag. Her er programmet vist med konfigureringsmenuen åben, men ellers er det kun den lille række metre i højre hjørne der er fremme ved normal brug, og PCprobe giver et fint overblik over temperaturer, spændinger og blæsere.
AI booster Det andet program er grundlæggende også et overvågningsprogram.
Her er der så lagt vægt på overclocking, og man har mulighed for at ændre settings for alle OC parametre. De fleste ændringer kræver dog en reboot af maskinen, og så synes jeg lige så godt man kan lære at OC'e i BIOS med det samme. Men til at overvåge resultatet at ens anstrengelser er AI booster aldeles udmærket, og ligeså præcist som f.eks CPU-Z.
Hvis ikke det er nok til den kræsne, så kan nvidias eget nTune program også fint bruges.
Sådan ser det ud. Det viste screenshot er ikke fra denne test.