BIOS
Abit har en af de mest avancerede BIOS systemer på markedet, og har haft det længe. Den såkaldte uGuru består af to menuer. En decideret overclocking menu kaldet OC Guru med indstillinger for cpu, ram timing og div spændinger. Den anden menu kaldet abit EQ tager sig af overvågning af spændinger, temperaturer og blæsere.
Som det første I OC menuen finder vi fsb og PCIe clock, max værdier på 600 hhv. 200MHz. Ikke den højeste fsb værdi vi har set, men omvendt så regner jeg ikke med komme i nærheden af 600fsb på vandkøling.
Ram hastigheden sættes med en predefineret værdi set ift bussen. Det vil sige at eksempelvis værdien 533 vil være 533MHz når cpu'en kører 266fsb. Det er det der på andre boards hedder 1:1 divider....forvirret ?
DDR2 ram ved 533MHz er kun clocket med det halve, altså de førnævnte 266MHz og dermed 1:1. Hæver du fsb vil værdien 533 ikke længere være korrekt. Ved 450fsb vil dine ram ligeledes køre 450MHz eller DDR2-900 hastighed. De to andre værdier 667 og 800 svarer til 4:5 og 2:3 divider. Det er vigtigt at vide når man overclocker, for i modsætning til nvidias 680i og det nye ATI 3200 Express kan Intel chipsets ikke gå lavere end 1:1 divider. Det stiller dermed nogle højere krav til dine ram hvis du regner med at nærme dig 500fsb.
Så når vi til spændingerne der ligger i en undermenu i OC Guru delen.
Som det første i denne gruppe ligger Vcore og Vdimm (ram). 1.895V kan det blive til på Vcore. Det er ok til de fleste formål. Det er sjælden nødvendigt at kravle højere end 1.5-1.6V på en Conroe. Ram kan komme op og køre på 3V. Husk lige frysekøleren hvis du vil udsætte dine ram for den slags tortur. Selv high-end ram kommer sjældent over 2.5V. Det skal ikke tages som brok fra min side med de høje værdier, tværtimod. Det er kun godt at der er lidt elastik.
Herefter følger resten af de tilgængelige chips og referencespændinger. Specielt nordbroen - det er den der hedder MCH 1.25 Voltage - skal have lidt at leve af når man overclocker.
Resten rør jeg kun ved hvis systemet er ustabilt. Så kan man forsøgsvis give dem en tand mere og se hvad der sker.
Menu nummer to hedder som sagt abit EQ, og samler aller overvågningsfunktioner. Der er også en styring til de blå lysdioder, der er monteret på bagsiden af bundkortet. Så gik der tid med det.
Spændinger og temperaturer kan overvåges minutiøst, og du kan stille alarm og luk-ned niveauer på stort set alt.
Dertil kommer super avanceret blæserstyring der kan konfigureres så blæserstøjen følger med systemets belastning. Man sætter en reference for hver blæser, eksempelvis cpu eller MosFets, og derefter en niveau for hvor hurtigt blæseren skal køre ved det referenceniveau.
Du kan altså montere en low-noise køler på dit grafikkort, sætte stikket til blæseren i AUX2 stikket, og så konfigurere AUX2 til at køre max 12V ved en cpu temperatur på 50C og over - svarende til når du gamer. Og når du surfer eller andet knapt så krævende sættes AUX2 til at køre 6V ved en temperatur på 42C. De angivne temperaturer og spændinger er kun eksempler og afhænger naturligvis af hvilken cpu/gpu køler du har i dit system. På samme måde kan du regulere et par 120mm vifter til at trække luft igennem systemet, igen styret af arbejdsbelastningen.
Det kræver naturligvis at man gider bruge lidt tid på at finde ud af hvor varme de enkelte komponenter bliver ved en given belastning. Men til det formål følger der heldigvis et uGuru program med som vi skal se på i det næste afsnit.