Test: MSI MPG Z490 Gaming Carbon WIFI

Bundkort, Intel d.  24. august. 2020, skrevet af Renissen2 2 Kommentarer.  Vist: 7983 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på  2074,00
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: Komplett.dk

Layout / Design

 

 


Sådan tager MSI MPG Gaming Carbon WiFi ud ovenfra. Hele designet er overvejende sort og det ser faktisk ret godt ud med det Carbon mønster som der er på I/O afdækningen og chipsætkøleren. Heldigvis er bundkortet kun udstyret med meget minimale områder med RGB lys så det er et bundkort på det område lige efter mit hoved.

 


Bundkortet har 3 PCIe x16 porte hvor de to øverste er forbundet direkte til CPU'en og er beregnet til grafikkort. Disse porte er blevet forstærket således at man ikke kan rykke porten af bundkortet hvis man vil have grafikkort afmonteret, og beskytter også hvis et tungt grafikkort hænger.

 


Her er det audiodelen på bundkortet jeg har zoomet ind på og her er ikke meget at se for øjet ud over en chip uden skærm og nogle højkvalitets audio kondensatorer. Audiodelen er adskilt fra den øvrige elektronik af en bane på bundkortet hvor der ikke er komponenter. Audio codec'et er ALC 1220.

 


Bundkortet har 2 stk. M.2 sokler og de kan begge køre 32 Gbps. De er begge udstyret med en MSI Frozr køler til montering ovenpå M.2 SSD'en.

 


Her er de afmonteret og der er kølepads på bagsiden så de er lige til at montere ovenpå SSD'en.

 


Bundkortet har 4 RAM sokler og i dem kan der monteres RAM klodser op til 4800 MHz. De kan selvfølgelig køre Dual Channel.

 


Strømforsyningen til CPU'en indeholder hvad man normalt vil tælle som 14 faser, dog er disse kun placeret på denne måde da VRM controlleren, en RAA229001 fra Intersil, hvilket er en 8 fasers controller. MSI kalder dette for en 12+1+1 VRM, grunden er at VCCSA linjen bliver styret af den store controller der også styre vcore VRM, normalt vil denne linje være et andet sted, men hvorfor ikke bruge alle tilgængelige faser i en controller. Denne VCCSA sidder nederst, og øverst til højre ser vi en enkelt fase tildelt den onboard GPU. De sidste 12 faser er jeg ikke enig med MSI i, da der ikke er brugt nogle doblere. Et enkelt PWM signal er splittet ud til to ISL99360 Power Stage fra Intersil, som er en 60A Power Stage med integreret driver, lav og høj side MOSFET. Dette er ikke nogen formidabel Power Stage og har ikke den bedste effektivitet, men vi regner heller ikke med den bedste strømforsyning på et bundkort som dette. Jeg er ikke enig med MSI i at dette er en 12 fasers vcore strømforsyning, og jeg vil mene at dette er en 6 fasers. Grunden hertil er at normalt vil hver fase kunne tændes og slukkes hver for sig, men på grund af opsætningen her bliver dette gjort parvis istedet for enkeltvis. Med det sagt er der intet galt i at lave en 6 fasers strømforsyning på denne måde, det er dog ikke den stærkeste, og output filtreringen i form af kondensatorer er heller ikke imponerende, men ganske fin til et hverdagssystem.

 


VRM'erne er udstyret med meget kraftige køleprofiler til køling af MOSFET'erne og den profil som ses på billedet skal nok kunne klare opgaven betryggende.

 


MSI bundkortet har også 6 SATA 6GB/s i højre side af bundkortet de kan bruges til SSD'er harddiske eller optiske drev.

 


I overkanten af bundkortet ses her den anden køleprofil til de øverste VRM'er, også den ser ud til at kunne aftage en anseelig mængde varme. Ovenpå MSI Frozr'en står der MPG så vi ikke er i tvivl om hvilken serie bundkortet kommer fra.


På bagsiden af I/O afdelingen er der for monteret et I/O skjold, så bundkortet er klar til lige at blive monteret uden en kamp med et I/O skjold først. I/O afdelingen indeholder desuden disse stik:

  1. PS/2 Combo Port
  2. DisplayPort
  3. USB 3.2 Gen 2 10Gbps (Type-A)
  4. LAN Port
  5. HD Audio Connectors
  6. USB 2.0
  7. HDMI Port
  8. USB 3.2 Gen 2x2 20Gbps (Type-C)
  9. USB 3.2 Gen 2 10Gbps (Type-A)
  10. Wi-Fi / Bluetooth
  11. Optical S/PDIF OUT

 


Lidt om BIOS'en følger som det næste side.

 

 

Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2020 16:17:31
Svar/Indlæg:
5874/1287

Det er jo unægeligt en mere spiselig pris for et mobo end det andet Gigabyte Extreme, du har testet. Du skriver, at der vil komme flere tests af Z490 mobo i nærmeste fremtid? Forhåbentligt er der Intel LAN på et eller flere af dem. På mit mobo er der både 2,5Gb Realtek og Intel 1Gb I219-V, og når man som jeg kun har en 200/200 forbindelse, så kører Intels altså væsentligt bedre end realteks, på trods af den lavere max-hastighed (som jeg alligevel aldrig opnår.) 😉



Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-08-2020 18:08:03
Svar/Indlæg:
2045/273
#1
Ja OK jeg vil nu ikke tage kreditten fra Freak_Master som har testet Z490 Gigabyte AURUS Extreme. Ja jeg får et nyt ASUS Z490 bundkort i hånden i morgen så hen ad vejen kommer der en artikel. Ligeså med et andet Gigabyte AORUS Z490 når producenten får sendt det til os. Ja så må vi se om der er intel LAN på nogen af dem.
🙂