Design & Layout
Asus P5N32-E SLI Plus er i sort PCB, og der er en del forskellige farver på de forskellige porte, så det er nemt at se forskel. Kortet virker umiddelbart velindrettet og overskueligt, på trods af de mange porte og connectors.
Vi starter med udvidelsesportene. Fra syd mod nord drejer det sig om 1 PCI-port, 1 PCI Express x16, igen 1 PCI, 1 PCI Express x16, 1 PCI Express x1, endnu 1 PCI Express x16, og øverst porten til det medfølgende lydkort. Som man kan se, vrimler det med stik til ekstra blæsere - og det er der vel ingen, der kan have noget imod.
Det er klart, at pladsen kan blive lidt trang, når der er så mange porte. Men da det er de to blå PCI Express x16 porte, der skal bruges til SLI, vil der være masser af plads mellem disse - hvis der også skal et stort kort i den midterste hvide x16 port (som kun er x8 elektrisk), kniber det nok mere med pladsen.
RAM-soklerne kommer lige præcis ikke i vejen for et langt grafikkort. Og der er egentlig ok afstand fra det øverste grafikkort til chipset-køleren, når man tager antallet af porte i betragtning.
Southbridgen er passivt kølet ligesom resten af chipsettet, og forbundet med en heatpipe til en køleprofil nord for processoren. Til højre for southbridgen findes de 6 SATA-porte, som alle er vendt væk fra bundkortet - det er smag og behag (og kabinettet), der afgør, om man sætter pris på det, eller om det er irriterende. Syd for southbridgen findes BIOS med tilhørende reset-CMOS jumper.
Nederst på kortet har vi en række connectors. Yderst til venstre er det Firewire og S/PDIF, mens vi i højre side finder 2 USB2.0 connectors og front panel connectors.
De fire RAM-sokler er farvekodede efter den sædvanlige logik: Hvis man skal have to RAM-blokke til at køre dualchannel, skal de sættes i porte af samme farve. Ved siden af RAM-soklerne findes IDE-porten, Floppy-porten, og et 24-pins ATX-stik til strøm. 8-pins ATX-stikket findes på den anden side af cpu-soklen, bag I/O-portene.
Northbridge-køleren er passiv og forbundet med en heatpipe til køleprofil til venstre for processoren. Vi er vant til at se heatpipes på high-end bundkort, men designet her er specielt, fordi northbridge og southbridge ikke er forbundet med hinanden. Det er faktisk ganske smart, at de ikke deler hinandens varme, for hvis der kun er varmeproblemer i det ene system, kan man sætte en blæser på her, eller skifte køleren ud, uden at skulle skifte hele systemet - det gør det fx lidt nemmere, hvis man skulle have lyst til at montere vandkøling på northbridgen.
Det ser nu ud til, at de passive profiler gør arbejdet meget godt - jeg oplevede ikke problemer med varme, før jeg kom ret langt op i FSB.
Pladsen omkring CPU-soklen er faktisk ganske god. Der er køleprofiler på komponenterne rundt om, hvilket er en fin ting, og Asus har formået at få både dem og northbridgen placeret, så de fleste kølere uden problemer kan monteres på processoren.
Til sidst I/O-portene, der som nævnt i specifikationerne er:
I/O porte - bagpå: 2 stk. PS/2 porte. 1 stk. Optisk S/PDIF port. 1 stk. Coaxial S/PDIF port. 1 stk. IEEE 1394a port (Firewire). 4 stk. USB2.0 porte. Plus 6 stk. Lydstik på det tilhørende lydkort.