Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

Software





Asus P5N32-E SLI Plus har en ret stor bunke software med, som vi efterhånden er vant til med Asus.



Asus PC Probe II bruges til at overvåge spændinger, blæserhastigheder og temperaturer i Windows.



Asus AiBooster er et program til tweaking og overcloking af bundkortet fra Windows. Man kan også overvåge de vigtigste oplysninger om hardwarens tilstand her.



Asus Update bruges til at opdatere BIOS fra Windows. Man kan her nemt hente en ny BIOS fra internettet, tage backup af den gamle og opdatere med den nye. MyLogo bruges til at lægge sit eget billede ind i stedet for det, der normalt kommer frem, når man tænder computeren.
Asus Update er dog ikke den bedste og nemmeste måde at opdater BIOS på, da det også kan gøres direkte i BIOS'en selv.



Asus Music Alarm er et lille program, der kan bruges som vækkeur.



Til sidst er der Norton Internet Security, som kan styre alt, hvad der har med sikkerhed og antivirus at gøre - desværre kan man vist kun opdatere programmet over internettet i 90 dage, før der skal betales.


Da det er et nForce-bunkort, kan man selvfølgelig også downloade og bruge nTune, som man stort set kan styre BIOS med - men dette program følger ikke med på CD'en.




BIOS



BIOS på Asus P5N32-E SLI Plus er af Award typen, og den ligner umiddelbart en typisk BIOS til et Asus bundkort. I Extreme Tweaker menuen er der rigtig mange indstillinger, og her kan den udførlige manual være en god hjælp.



Første menupunkt hedder Main, og her finder man kun dato og tid, og ikke meget andet.



Næste punkt er Extreme Tweaker, hvor alt det spændende findes - det er under dette punkt, vi finder alle indstillinger, der har med tweaking og overclocking at gøre. Man har mulighed for at vælge, om AI Tuning (altså indstillinger for frekvenser) skal køre Manual, Auto, Standard, AI Overclock eller AI N.O.S. De sidste to indstillinger bruges, hvis man vil overclocke uden at vide en hel masse om de underliggende instillinger. Det vil vi selvfølgelig ikke her :)
Derudover byder hovedmenuen ikke på så meget, bortset fra muligheden for at slå Linkboost til eller fra, som sørger for at overclocke grafikporten, når et understøttet NVIDIA grafikkort er sat i. Ellers er det i de fire undermenuer, det spændende skal findes.



System Clocks styrer frekvensen individuelt på de tre PCI Express x16 porte, og frekvensen for transporten mellem Northbridge og Southbridge.



Næste punkt er FSB & Memory Config, som er noget særligt for nForce.



FSB - Memory Clock Mode kan sættes til Auto, Linked og Unlinked - og det er det sidste, der er specielt for nForce. Hvis man vælger Unlinked, kan man sætte hastigheden på RAM til lige præcis det, man har lyst til mellem 400 og 2600MHz, uafhængigt af FSB - og det betyder, at RAM ikke behøver være en begrænsning for den CPU hastighed, man kan opnå.



Hvis man i stedet vælger Linked, fungerer det som normalt, hvor man kan sætte RAM:FSB med divider. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis man vil køre dem ved samme hastighed, skal de sættes til 1:1, og ikke Sync Mode - Sync Mode går ud fra Quad FSB, så en FSB på 1066 giver en RAM hastighed 1066MHz - og det kan flertallet af RAM-blokke ikke klare.



Og så kan man selvfølgelig ændre FSB (QDR), og her betyder QDR altså, at det er den firdobbelte (Quad) FSB, der er tale om - som Intel også selv bruger, men som normalt ikke ses i BIOS. Det vil sige, at når man vil have en FSB på 266, skal man her sætte den til 1066. Og de maksimale 3000 svarer altså til en FSB på 750MHz.



I menuen Overclocking kan man slå de forskellige funktioner i processoren fra og til. Men det er ikke noget, de fleste har brug for at rode med, da de vigtige egenskaber er slået til som standard, fx Virtualization Technology. Dog skal man sørge for at slå Speedstep til, hvis man vil drosle processoren ned, når systemet ikke laver noget.




Overclocking har to undermenuer, hvor den første er Memory Timing Setting, som ser meget normal ud - bortset fra, at man kan ændre Command Rate (Command Per Clock), som kan sættes til 1T eller 2T. Det er meget normalt på AMD systemer, men ikke på Intel.



Næste undermenu er Spread Spectrum, hvor man kan styre Spread Spectrum for de forskellige frekvenser - ikke noget, de fleste har brug for at rode med.



Sidste punkt i Extreme Tweaker er Over Voltage, hvor man kan ændre spændingen til CPU, RAM og selve bundkortet. CPU Vcore kan få op til 1,9V, hvilket skulle være rigeligt, og det samme gælder spændingen til RAM, som kan få helt op til 3,425V! De andre maksimale værdier er vist på andet billede, og i det hele taget må man sige, at der er nok at give af.



Næste punkt er Advanced, hvor man stiller på de ting, der har med de onboard funktioner at gøre. Denne menu indeholder fire underpunkter.



Det første underpunkt er AI NET2, hvor man kan vælge at få tjekket LAN-kablerne, når systemet startes. Næste punkt er PCIPnP, hvor man stiller på det, der har at gøre med Plug&Play (altså ressourcer/IRQ), og om det primære grafikkort er PCI Express eller PCI (Primary Display Adapter).



Tredje punkt er Onboard Device Configuration, hvor man kan slå de fleste onboard funktioner til eller fra.



Onboard Device Configuration har underpunkterne IDE Function Setup og Serial-ATA Configuration, hvor man styrer henholdsvis IDE-porten og SATA-portene.



Fjerde punkt er USB Configuration, som selvfølgelig styrer USB.



Næste hovedpunkt er Power, som er delt ind i to menuer.



APM Configuration styrer alt det, der har med tænd og sluk af computeren at gøre.



Hardware Monitor er delt ind i fire punkter, der overvåger og styrer hver sin del.



Voltage Monitor og Temperature Monitor siger sig selv.



Fan Speed Monitor og Fan Speed Control henholdsvis overvåger og styrer blæserne - en ikke helt ubetydelig funktion, når der kan kobles 8 blæsere til bundkortet.



Næste hovedpunkt er Boot, her bestemmer man, hvad der skal bootes op fra, og man kan indstille forskellige andre muligheder ved boot.



Næste punkt er Tools, og denne er lidt interessant. Asus Music Alarm giver mulighed for at sætte en CD i et drev og bruge det som vækkeur.



Mere interessant er Asus O.C. Profile, hvor man kan gemme egne indstillinger fra BIOS i en profil, som man så kan hente igen senere



Asus EZ Flash 2 giver mulighed for at opdatere BIOS fra BIOS. Man henter bare sin nye BIOS fra internettet, lægger den på fx en USB-diskette, og så kan man opdatere sin BIOS gennem EZ Flash. Asus har det efterhånden på mange af sine bundkort, og det må altså være den letteste og sikreste måde at opdatere BIOS på.



Sidste menupunkt er Exit, der ser ud, som sådanne plejer at se ud.
Kimlarsdk
 
Overclocker
Tilføjet:
10-03-2007 02:27:28
Svar/Indlæg:
99/11
Dejligt at hører dette :D
havde bestilt asus P5N32-E sli fra shg men fik en fejl og der var gået 3 uger før fik svar(ringed selv). Skiftede jeg det ud med PLUS.. Så glæder mig til at få det idag :)




#2
CV
 
Overclocker
Tilføjet:
11-03-2007 01:58:49
Svar/Indlæg:
466/9
#1 Noter lige at PLUS versionen ikke har nForce 680i, men et nForce 650i med en 570i northbridge, mener jeg.



Advanced
 
Elitebruger
Tilføjet:
11-03-2007 02:08:20
Svar/Indlæg:
6899/119
#2

Ja det står jo i testen :00



#4
CV
 
Overclocker
Tilføjet:
11-03-2007 03:40:42
Svar/Indlæg:
466/9
#3 Jaja, men det er jo ikke altid folk laeser ALT hvad der staar. :)

Jeg ville bare foele mig snydt hvis jeg koebte et bundkort som havde et "fake" 680i chipset. :)



hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-04-2007 20:43:35
Svar/Indlæg:
7263/260
Nice bundkort .. "Must have" :D !