Northbridgen - P35
Alene navnet er nyt. Intel har valgt at give Bearlake - som chipsettet har været kaldt internt - navnet P35. Måske fordi man var ved at indse at talrækken efter P965 og X975, kom faretruende tæt på at skulle tilføjes endnu et ciffer for at følge reglen om at højere talværdi indikerer højere ydelse.
I stedet har man skåret ind til benet og kalder nu chipsettet for P35. Udover dette, så vil Intel tilbyde et G33 med integreret grafik. Senere rygtes desuden et Q33 chipset og et X38, der skulle være den nye konge efter 975X.
Vigtigste punkt i P35 er at chipsettet er bygget til 1333MHz FSB. De fleste ved nok at denne FSB langtfra var svær at opnå på selv et middelmådigt P965 bundkort, men P35 er bygget efter at kunne køre denne hastighed out-of-the-box. Det skulle ifølge flere producenter, således også betyde at der er yderligere headroom med hensyn til overclocking. Noget vi naturligvis glæder os til at teste efter i praksis. Flere P965 bundkort nåede over 500MHz FSB før festen sluttede, så det bliver interessant at se om 600MHz bliver næste hjørnesten for overclockerne.
Nyt er også supporten for DDR3 RAM. P35 flytter dog ikke direkte til 1333MHz RAM, men starter i vanlig stil lidt mere afdæmpet med hensyn til RAM-hastighederne. Således starter man med DDR3-1066 og samtidig er der support for DDR2-800.
Overgangen til DDR3 ser dog ud til at blive en halvsløv affære og vi skal nok regne med at se størstedelen af markedets P35 løsninger til kun at supportere DDR2 i starten. Flere producenter vil dog også komme med kombinationsløsninger, hvor der kan benyttes enten DDR2 eller DDR3 hukommelse. Dette stiller store krav til bundkortet layout og længden af printbaner, da DDR2 og DDR3 ikke er pin-kompatibelt. Således skal kombinationsløsninger have ekstra DIMM-slots, hvilket bliver spændende at følge.
DDR3 har forbedringer i forhold til DDR2 på en række punkter, men vigtigst er højere hastigheder og dermed større båndbredde. Lige efter dette argument kommer et strømforbrug, der forventes at være 20-25% lavere end tilsvarende for DDR2. Dette skyldes dels at spændingen til DDR3 kun er 1.5V mod 1.8V til DDR2. Dertil er DDR3 moduler lavet ved 90nm fabrikationsproces og der gøres brug af dual-gate transistorer for at mindske strømlæk.
Man skal omkring DDR3 huske på at DDR2 allerede nu har overgået de hastigheder, som man have forventet, da teknologien blev introduceret og derfor virker Intels introduktion af DDR3-1066 ikke specielt ambitiøs. Men med til denne hører altså at DDR2 ved introduktionen ikke var regnet til at gå over 1066Mhz og ikke de hastigheder vi ser i dag, hvor flere producenter til DDR2-1200 hukommelse.
For DDR3 er der planer om hastigheder op til 1600MHz, hvilket vil give hele 12.8 GB/s båndbredde. Spørgsmålet bliver så bare, hvordan RAM-producenterne vil være til at sætte DDR3 moduler i markedet. Indtil videre ser det ikke lovende ud, men mon ikke et nyt Intel chipset kan gøre sit for at sætte markedet i gang. I hvert fald noget, der bliver meget spændende at følge.
Northbridgen på P35 byder endelig også på PCI Express i form af et PCI Express x16 slot. PCI Express 2.0 kommer ikke med i P35, men sandsynligvis i en nyere aftapning af chipsettet.