Test
Testen er foretaget i et rum med en temperatur på ca. 22 grader. Det gav grund til bekymring, for det blev altså varmt inde i kabinettet. Ubelastet lå temperaturen og svingede omkring 47 grader hvilket er ret meget når maskinen ikke laver noget. Jeg oplevede et par gange under testen at bundkortets temperaturmonitor begyndte at bippe for at advare om en forestående nedsmeltning. Det kunne tyde på at enten vandkølingen eller airflowet ligger lige på grænsen til at være underdimensioneret.
Inden vi går videre til sammenligninger kan vi lade blikket hvile lidt på cpu-z og lidt tal fra de to raptor diske:
Her kan vi se hvorfor folk går og savler over raptor harddiske. De er sat i raid så man har 150GB plads samlet. Det sætter fart på loadtider i spil og windows opstart og giver generelt et hurtigere system - det kan vi godt lide.
3DMark:
Det kan vel ikke komme bag på nogen at denne computer giver fuld gas i 3DMark testene. De to overclockede grafikkort gør deres arbejde og tæsker al modstand. Det er begrænset hvor meget de to sidste CPU kerner får lov at lave før vi når 3DMark06, men ikke destro mindre er Core 2 Duo serien jo en kraftig CPU selv ved enkelttråede applikationer . I 3DMark 06 kan man rigtig se hvordan de imponerende grafikkort, CPU og den multitheadede software arbejder sammen. Der skal en kraftig cpu til at fodre to grafikkort med data, men en QX6700 klarer opgaven og får her demonstreret de enorme kræfter den har. Det efterlader de andre systemer i støvet og Sli setuppet kommer helt til sin ret. Derudover er 3Dmark06 også en af de applikationer der kan multithreade, så der er lidt at komme efter med vores 4 kerner.
SuperPi:
SuperPI 1M testen er single threaded, og der giver den overclockede cpu sparket ned til de 15 sekunder som er ret flot. Rammene var ikke sat til super stramme timings og de kunne måske også have været overclocket, husk på at 680i kan køre fsb og ram asynkront. Men det er kun små marginaler der er at hente ved ramtweaks generelt så jeg lod EPP'en gøre arbejdet.
SiSoft Sandra Arithmetic CPU Test:
Man kan se hvordan skiftet fra 965EE til X6800 ( fra P4 til Core artitektur ) giver omkring dobbelt ydelse, samme gør sig gældende for hoppet fra 2 til en 4 kernet CPU. Og så er her endnu en test der viser hvor overlegen QX6700 CPU'en er i flerkernede applikationer. At den er overclocket hiver nok heller ikke i den forkerte retning.
SiSoft Sandra Multimedia Test:
Udover CPU får ram og grafikkort også en tur i Multimedia testen, og tallene taler jo tydeligvis deres ret simple sprog - det går stærkt... meget stærkt.
Mens jeg testede kunne jeg lige kigge hen på stikket i væggen hvor jeg havde placeret en strømmåler, jeg var lidt spændt på at se hvor meget sådan en fætter den trak fra nettet og om man havde brug for en 850w psu. Det højeste den havde været på var 620W og det var uden skærm. Det er altså en del og det er ikke engang sikkert at alle komponenter var maksimalt stresset på det givne tidspunkt, men det er nok tæt på. Ikke destro mindre har det altså vist sig at 850w PSU'en ikke er helt ved siden af målet. Når man dimensionerer sit system bør man nemlig sørge for at belastningen aldrig kommer op på mere end maks 3/4 af PSU'ens angivne effekt.
Samtidig havde jeg lånt en IR temperatur måler for at kigge på temperaturene. Grafikkortene blev målt til maksimalt 69 grader. CPU'en nåede op på 77 grader og kabinet temp var 48 grader. Med en rum temp på 21-22 grader synes jeg altså det er ret voldsomt. Specielt når der er 3 stk 120mm blæsere, 2 stk 92mm, vandkøling og jeg skal komme efter dig. Jeg tror at nogle knapt så low noise blæsere i fronten ville gøre underværker. Ligeledes ville en blæser ud for grafikkortene også hjælpe en del. Hvorvidt NB-blæseren på bundkortet hjælper skal jeg lade være usagt, men der kunne man også snildt lave lidt fikumdik. Personligt ville jeg nok have valgt at placere radiatoren uden for kabinettet. Der skal flyttes over 200W varme fra cpu'en, og det bliver omsat til varm luft når vandet paserer gennem radiatoren, der så blæses ind i kabinettet og bidrager til de 48 grader.