Test: BFG 8800GTX watercooled edition

Grafikkort, NVIDIA  d.  03. juli. 2007, skrevet af red_martians 0 Kommentarer.  Vist: 9453 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: BFG Technologies
DK distributør: MM distribution

Design/Layout

Dette er tydeligvis ikke et normalt grafikkort. Der er ingen blæser og kun et meget flad kasse. Men det er inde i denne kasse hvor miraklerne sker. Dette kort er nemlig vandkølet.


Køleren består nærmest af to plader. Inde imellem de to er der en stor labyrint af små baner der leder vandet rundt til de mest kritiske steder på kortet. Så hvorfor bruge vand? Da vand er flydende kan det indeholde langt mere energi end end luften, og i dette tilfælde er det varme vi snakker om. Præcis af samme grund at man oftere ser vandkølede motore end luftkølede. Men man kan jo udnytte det koncept til mange ting. F.eks. overclocking. Temperaturen på sådan et grafikkort er oftest langt mere stabil end med luftkøling, og især under stress (dvs. til 3D) vil temperaturen stige langt mindre end med luft. dvs. lavere tempearure og oftest mulighed for at stresse kortet endnu mere, inden man når dets kritiske temperatur hvor det bliver ustabilt.

Man skal dog huske på at man ikke uden videre kan sætte sådan et grafikkort i maskinen. For at kølingen virker kræver det, at man har et samlet vandkølingssystem i computeren.


Printet er ca. 27cm langt, hvilket er meget langt, og jeg prøvede derfor af, om jeg kunne installere det i mit kabinet. I mit lille silverstone Sugo, manglede jeg ca. 3cm. Så prøvede jeg i mit Antec Super Lanby, men heller ikke her var der gevinst. Jeg manglede ca. 1cm, og i begge tilfælde er det harddisk-buret der var i vejen. Så overvejer man at købe geforce8800, så tjek lige kabinettet først. Ellers køb det mindre 8800GTS, der skulle blive en del kortere.

Der er to strømstik. Grunden hertil har vi fået at vide, er pga. at specifikationerne siger max 75watt per stik. 75watt gennem bundkortet og 75watt per stik beviser at dette kort virkelig kan sluge strøm. kortet har altså mulighed for at sluge 225watt i alt. Vi ser også at nvidia har gjort klar til et 8pin strøm-stik.


Udadtil er der en S-video-tilslutning, hvor der også er mulighed for tilslutning af component ved hjælp af en dongle.
Derudover er der to DVI-i-stik hvor der kan bruges dongles til almindelig D-sub(blåt-skærm-stik)
Vi synes det er rigtig ærgerlig at der ikke findes HDMI-udgang. Den nye multi-udgang/indgang der i dag findes på de fleste LCD og plasma-fjernsyn. Grunden til at vi synes det er ærgeligt er, at kortet understøtter kopibeskyttet indhold fra Blu-ray og HD-DVD, og kan afspille film i virkelig høje opløsninger. Alle udgange er afskærmmede, og skulle sammen med den nye eksterne skærm-chip, forbedre billedkvaliteten.





Støj

Støjen er op til en selv. I sig selv er grafikkortet 100% støjsvagt, for det er vandkølingen der generer støjen. Mange blæsere, eller hurtige blæser giver højere støjniveau. Men vandkøling kan også give mulighed for passiv køling, f.eks. med Zalmans reserator-systemmer.

Derudover findes der pumpen der også kan larme, samt at dårlig flow og bobler kan give mislyde. Men ønsker man det, kan dette kort blive utroligt godt kølet uden at sige en pind.



Pointgivning i Design og Layout
Vi vil især kritisere størrelsen. Jeg havde intet kabinet det passede i. Selv i mit Antec-kabinet, sad harddisk-stativet i vejen. Man skal altså tænke over, om man har plads inden man køber det. Derefter er det lidt trist at et kort med HDCP-support og alle de nye fine HD-effekter, ikke har HDMI-udgang. Det burde være standard på den nye generation grafikkort. Klistermærket er vist det mest kedelige vi har set på disse kølere, men venter man lidt kan kortet anskaffes med et lidt mere attraktivt design. Men klistermærker kan fjernes, og det gør ikke køleren dårligere. Kortet får 4point pga den lækre vandkøling hvilket er 1point mere end vi ellers har givet andre 8800GTX-kort.