Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: BFG Technologies
DK distributør: MM distribution

Kortets design

 

 

Ved første øjekast tænker man sikkert, at grafikkortet er identisk med alle andre 8600GTS. Og selve PCB’et er da også lavet efter nVIDIAs referencedesign. Men en spøjs lille ting er, at køleren simpelthen er omvendt i forhold til andre modeller. I stedet for at blæse luften bagud i kabinettet, ryger luften over kondensatorer og mosfets; og det virker da egentlig meget fornuftigt. Endvidere har PCB'et fået en dirrrty blå farve i stedet for den mere kedelige grønne.

 

 

For at gøre plads til køleren på den anden led, er designet på den ændret en smule, i form af et lille indhak øverst til højre, og så er der heller ikke nogen lufthuller i den. Hvis man ser bort fra dette, er alt ved det gamle. Køleren er en lille heatpipe-baseret bandit i aluminium, med i omegnen af 45 køleribber. Blæseren er af radial-typen, og er forbundet til et PWM-stik, som sikrer en mere støjsvag operation end ellers. Fordelen ved PWM er nemlig, at den givne PWM-blæser kan køre ved lavere hastigheder end 3-pins blæsere, da den får pulserende 12Volts-spændinger i stedet for jævne (fx) 7Volts-spændinger. Dette indebærer at blæseren ikke går i stå ved lav tilførsel af strøm, og det er jo bare super. 

 

 

 

 

Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at grafikkort i mellemklassen generelt larmer forfærdeligt. Sædvanligvis sidder der en ganske lille varmeafleder på disse, samt en lille blæser der skal rende stærkt for at flytte varmen hurtigt nok. Støj betyder ikke lige meget for alle mennesker, men det er nok de færreste der ønsker at sidde ved en computer der larmer som en støvsuger – mon det er tilfældet med dette grafikkort ?

 

Selvom køleren er stille, holder

kernen sig forholdsvist kølig.

 

Nej, gudskelov. Lige når computeren tændes, giver blæseren et ”vruum” fra sig, men stopper efter blot et sekund. Efterfølgende kører blæseren med så lave omdrejninger, at den i store træk er uhørbar i mit ellers ret stille system. Selv ved 3D spinder blæseren ikke engang op, i hvert fald ikke hørbart, så kortet kan også anbefales til de støjfølsomme. OC(1)-versionen, sammen med andre 8600GTS'er går jeg næsten ud fra, larmer derimod helt indtil windows, og dermed driverne, bliver loadet. Og det er da heller ikke fordi BFG lægger skjul på, at køleren på kortet er en eksklusiv én af slagsen. Kortet er nemlig en del, faktisk det første kort, af deres nye "Thermointelligence"-serie. Thermointelligence-konceptet går i korte træk ud på, at det givne kort benytter sig af en specielt effektiv køler designet af BFG selv - der er altså ikke tale om brug af Zalman-produkter eller lignende. Og man må give BFG, at de gør det godt. Lad os tage en sammenligning på støjen fra de testede grafikkort:

 

 

Bemærk at også støjen fra testbænkens Tagan

TG430-U15 PSU også er med i målingerne

 

 

Som grafen viser, er kortet altså virkelig stille. Forskellen på blæserens hastighed i 2D og 3D er minimal, hvis den i det hele taget er til stede. På den anden side har kortet en irriterende pive-lyd, som man kan høre i støjvideoen ( http://video.hwt.dk/St%C3%B8jtest%201_hwtdk.wmv ). Dette vil jeg dog ikke trække kortet ned på, da jeg må gå ud fra at der er tale om en fejlbehæftet model med en løs spole.

 

 

Bagtil ser vi TV-Out, samt 2 DVI stik. Det er lidt ærgeligt at der ikke findes noget HDMI stik på kortet, når nu chippen understøtter det. Men siden HDMI i skrivende stund er et særsyn, stiller jeg mig ganske tilfreds med dual DVI.

lumske
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-07-2007 19:54:51
Svar/Indlæg:
3485/76
det med at vende blæseren den anden vej er nok noget af det dummeste der er blevet fundet på.


xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-07-2007 10:01:50
Svar/Indlæg:
2587/91
#1 mht til at puste den varme luft tilbage i kabinettet? 😐


Fiddoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-07-2007 15:52:51
Svar/Indlæg:
1293/104
Må indrømme at jeg også har svært ved at se fidusen i det :no:


lumske
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-07-2007 01:35:17
Svar/Indlæg:
3485/76
#2 you got it 😉


Pac
 
Overclocker
Tilføjet:
31-07-2007 15:18:07
Svar/Indlæg:
22/5
Hvis man nu har lækkert airflow i sit kabinet kan der måske være en pointe i det. Dont know, det er det eneste jeg kan tænke på.