BIOS
ASUS er kendt for at lave fremragende BIOS programmer til deres high-end bundkort. Det er AMI der står for løjerne på P5E3 Deluxe, og ligesom vi er vant til fra ASUS så er det nemt at gå til og meget overskueligt. Jeg vil springe direkte til den spændende del, nemlig overclocking menuen.
Man kan vælge mellem auto, manual og XMP. Den sidste er en automatisk funktion der selv indstiller fsb og ram efter belastning, og arbejder fint sammen med det medfølgende AI Suite program. Men til os med mere end et hår på brysterne er der naturligvis kun et rigtigt valg - manual mode. Fuld kontrol over alle funktioner og væk med alt det strømbesparende pjatteri.
En af de ting der fortæller at det er et nyt chipset vi har fat i er tilføjelsen af en 400MHz strap, svarende til den 1600MHz bus der kommer med næste generation af Intel chipset. Så allerede her har vi afsløret at ihvertfald nordbroen er bygget til at køre 400MHz. Det peger mod et fornuftigt OC potentiale. Og nu vi er ved det så kan vi se at cpu kan sættes til at køre op til 800MHz på bussen, men så langt får jeg nok ikke min QX6850 op - heller ikke med 6x multiplier.
PCI express portene kan skrues op på 150MHz.
Der er kælet for rammene på P5E3 Deluxe.
Der er muligheder nok for at vælge ramhastighed. Valgmulighederne afhænger af hvilke straps man vælger, men sætter man straps til auto har man hele udvalget. I denne omgang har jeg et sæt 1333MHz DDR3 ram CL9 til rådighed.
Der er også mulighed for at stramme op på subtimings og latencies ved hjælp af Clock Twister, Clock Skew og booster funktionerne. Det giver lidt ekstra ydelse, men nok ikke noget den almindelige bruger vil bekymre sig om. Og så er det jo nok de færreste der aner, eller bekymrer sig om, hvad Clock Twister funktionen og de andre kryptiske indstillinger laver.
Men ingen overclocking uden at skrue på spændingerne. Det hele er samlet i bunden af AI tweaker menuen, nemt og overskueligt.
Måske er der nogen der vil mene det er lidt lavt sat med 1.7V som max Vcore, men det er de færreste der nogensinde kommer i nærheden af den grænse alligevel. Resten af spændingerne har et fint potentiale opad. Der er også mulighed for at justere referencespændingerne til cpu og nordbro.
Man skal dog ret meget ud på overclockingens overdrev før det bliver nødvendigt at ændre på standardindstillingerne. Kortet var meget stabilt under overclocking testen med de fleste indstillingner på auto, så der er ingen grund til panik selv om man ikke er verdensmester i kryptiske BIOS indstillinger.