RAM ydelse
Før vi fortsætter til overclocking og benchmark, tillader jeg mig lige at tage et lille nørdet sidespor, som dog også har noget at gøre med test setup. Der har været rygter om, at Intel P35 Express chipsettet skulle yde dårligt, når det kører RAM i samme hastighed som FSB, altså 1:1. Derfor har vi også her på HWT enkelte gange modtaget kritik for, at vi netop tester med FSB:RAM 1:1, og det har været foreslået, at vi i stedet kørte 5:6 eller højere.
Den primære grund til ikke at køre RAM hurtigere end 1:1 er selvfølgelig, at RAM'ene så bedre kan følge med, når vi går i gang med overclocking, og når op i en ret høj FSB. Og selvfølgelig har det også altid været sådan, at RAM har større båndbredde, når de kører højere hastighed – men denne øgede båndbredde har også altid først og fremmest været teoretisk. Ud over SuperPI har der ikke været nogen programmer, der for alvor kunne vise, at RAM-hastigheden var vigtig.
Men rygterne siger, at dette er anderledes med Intel P35 – her siger nogen, at det direkte er dumt at køre 1:1. Og hvis det passer, vil vi selvfølgelig lave om på, hvad vi gør. Derfor har jeg udført denne test, hvor jeg kører de sædvanlige benchmarks igennem med FSB:RAM på henholdsvis 1:1, 5:6, 2:3 og 1:2 – altså ca. 20% forøgelse mellem hvert trin, så godt det nu kan lade sig gøre. Testen er udført med en Core 2 Duo E6300 med en FSB på 266MHz, og det giver en RAM-hastighed på henholdsvis 266MHz, 319MHz, 399MHz og 532MHz.
Den første af de ovenstående grafer viser det direkte forhold mellem hastighederne, den anden graf viser den dertil hørende båndbredde, målt i SiSoft Sandra. Som man kan se, passer trinene rimelig godt til hinanden. Og hvis rygterne om 1:1 på P35 chisettet passer, burde forskellene også vise sig i de andre benchmarks. Selvfølgelig vil systemet yde en smule bedre, hver gang man hæver RAM-hastigheden, men ifølge rygterne vil forskellen fra 1:1 til 5:6 være meget større end forskellen fra 5:6 og til 2:3 – chipsettet skulle yde fint ved 5:6, men dårligt ved 1:1.
Nok snak, lad os se på resultaterne:
3DMark03:
3DMark06:
PCMark05:
SiSoft Sandra:
CPU Arithmetic
CPU Multi-Media
Memory Bandwidth
SuperPI 1M (lavere er bedre):
Far Cry:
Som forventet viser forskellene sig først og fremmest i Memory Bandwith testen, og i SuperPI. Dog er der også forskel i flere andre programmer. Til gengæld har jeg svært ved at se, at systemet yder væsentlig dårligere ved 1:1, end ved de andre hastigheder. Faktisk viser forskellen i båndbredde sig meget tydeligt og direkte i de programmer, der overhovedet viser en forskel. Graferne for SuperPI og Far Cry viser en meget fin trappe, ligesom båndbredden siger.
Der er altså ikke noget galt i at køre FSB:RAM 1:1 på P35 chipsettet. Selvfølgelig skal man sætte sine RAM til at køre så hurtigt, som de kan følge med til – det giver da lidt. Men det er ikke rigtigt, at det skulle være nødvendigt at bruge en formue på RAM bare for at kunne udnytte et P35 chipset – det er altså nok, at de kan følge ens overclock 1:1.
RAM-båndbredde på et Intel system er først og fremmest afhængig af én ting, nemlig FSB. Senere i denne artikel kan man se, at den samme E6300 og de samme RAM ved 333MHz FSB, RAM @ 333MHz (1:1) scorer det samme i Memory Bandwith testen som ved 266MHz FSB, RAM @ 533MHz (1:2). Hermed skulle det vist være klart, at RAM-hastigheden på et Intel system ikke er voldsomt vigtig for ydelsen – medmindre man da synes, at millisekunderne i SuperPI er meget vigtige.