BIOS
BIOS er magen til dem vi plejer at se på andre ASUS high-end bundkort, så hvis du har set sådan en før vil du føle dig hjemme. Der er standardindstillinger for harddiske og alt det andet perifere udstyr, men det spændende foregår i Extreme Tweaker menuen.
Der er er AUTO = ikke overclocket, Super MemProfile der automatisk tilpasser frekvenserne efter belastningen, en CPU Level Up der "emulerer" en større cpu end den du havde råd til, og endelig er der den manuelle hvor vi selv bestemmer farten.
Den førnævnte CPU Level Up funktion kan du bruge hvis du eksempelvis har købt dig en E6600, men egentlig hellere ville have haft en E6850. Så vil der i menuen fremkomme et antal cpu'er du kan efterligne. I tilfældet E6600 vil fsb'en bliver skruet op fra 266MHz til 333MHz sammen med den 9x multiplier cpu'en er født med. Det er præcis det som en E6850 er clocket med, altså 9x333MHz = 3.0GHz, så hvis ellers cpu'en kan følge med har du lige opgraderet ydeevnen betragteligt uden at skulle skifte noget ud. Nu tænker du så hvad der mon sker hvis man monterer en QX6850 i soklen - det bliver da ikke vildere end det. Jo for ifølge ASUS finder der åbenbart en Crazy model cpu også !?
Nu vi er ved cpu så er der mulighed for i manuel mode at hæve fsb op til 800MHz, og som det ses undestøtter bundkortet næste generation Intel cpu'er med 400MHz bus. Rart at vide når vi skal til at overclocke - 400fsb skal den kunne rende uden brok.
Ligesom på Blitz og P5E3 modellerne er der kælet for ram parametrene, så de mere pilfingrede brugere har rig lejlighed til at tweake. Der er mulighed for et væld af dividere på cpu:ram, og det er forholdsvis nyt at kunne bestemme commandraten på et Intel chipset. Det skal dog siges at et af kortets store minuser lige pt. ligger ved dividerne. Jeg havde ihvertfald ikke held med at få dyret til at acceptere andet end 1:1 ratio når jeg passerede 400MHz bus.
Du kan naturligvis selv bestemme timingen, og et væld af andre ting.
En del af de muligheder der hører ind under ram har kryptiske navne der ikke giver mening for ret mange andre end den ingeniør der har lavet dem. AI Clock Twister er et eksempel.....
Jeg har brugt et sæt CellShock PC2-8000 til testen og har brugt ret lang tid på at afprøve mulighederne, dog uden at det synes at have den store effekt på ydelsen. Til gengæld kan det godt betyde at din maskine ikke kan boote hvis du piller et forkert sted.
Det samme gælder naturligvis for de respektive spændinger til cpu og chipset. Du har mulighed for hele 2.4V på Vcore !!! frem med frysekøleren drenge, den her moder vil ha' tæsk. Og resten af de tilgængelige spændinger ligger bestemt heller ikke i den lave ende.
Til at holde styr på dit bundkorts spændinger har man lavet et system med lysdioder der giver et hurtigt overblik over status på de enkelte komponenter, det klader ASUS Voltiminder LED.
Tallene i BIOS ændrer farve fra grøn over gul til rød når du hæver spændingen på en komponent, og lysdioderne lyser så op i den farve du er nået til. Så hvis hele boardet lyser op med røde dioder og det ikke booter har du nok overskredet en grænse. Her er et skud hvor de 4 LED'er lyser gult, og dermed fortæller den glade overclocker at han er i mellemstadiet på volt-skalaen og nok skal overveje at begynde at tænde for en blæser.
Næste punkt hedder Loadline Calibration. En funktion der automatisk tilpasser strømmen til cpu så den matcher arbejdsbelastningen. det virker sikkert fint ved standardhastighed, men det dur ikke når der skal overclockes. Over 450fsb ville bundkortet ikke starte med mindre denne parameter var disabled.
ASUS har også gjort lidt ekstra ud af blæserstyringen. Der er hele 8 udtag til blæsere, og de kan alle styres fra BIOS. Ikke set bedre siden abits uGuru system.
Du kan styre det hele fra BIOS'en eller fra det medfølgende AI Suite program. Alt i alt en fornuftigt opbygget BIOS som det plejer at være fra ASUS' hånd, men jeg må indrømme at det lader til at X38 chipsettene har svært ved at komme overens med rammene. Det er muligt det er BIOS der skal have tid til at modnes, men allerede nu er ASUS på generation 7, så man skulle tro der var blevet renset ud i fejlene.