Test
Testmaskinen består af :
MSI X38 Diamond
Intel QX6850 3.0GHz@3.6GHz
BFG 8800GTS 320MB OC
Cellshock DDR3-1800
OCZ 600W PSU
40GB WD SATA 150
Programmer:
3Dmark06
Crysis Demo
Sisoft Sandra
SuperPI 1.5 XS
For overhovedet at komme op på DDR3-1800 hastighed er det nødvendigt at overclocke bundkortet og cpu til 450MHz på bussen, og sætte divider til 1:2 på ram. Der er således clocket med 900MHz = DDR3-1800. Vi har brugt det nye MSI X38 Diamond der skulle være toptunet til DDR3 ram. X38 understøtter dog maks 1333MHz ram, men selv med et X48 chipset til rådighed vil du skulle overclocke lidt da det maks understøtter 1600MHz ram.
Lad os se på det. Det første jeg vil finde ud af er om det giver noget med DDR3 kontra DDR2 når vi snakker båndbredde. Cas Latency på vores DDR3 er jo på hele 8. Det betyder at systemet skal vente 8 clockpulser på at rammene finder den rigtige data kolonne når der skal afvikles en instruktion. Det er en enormt lang ventetid hvis vi sammenligner med DDR2, hvor selv de mest latterlige skodram fra Bilka kan klare Cas Latency på 5. For at kompensere for det tab skal der ekstremt meget fart på rammodulernes clockhastighed, men ser vi på resultaterne fra Sisoft Sandra så skal der nok tweakes lidt mere på enten Cas Latency eller bundkortets BIOS.
Sammenlignet med de hurtigste DDR2 ram på markedet så halter DDR3 rammene her næsten 10% efter. Jeg skal dog retfærdighedsvis sige at jeg har målt rambåndbredden på et ASUS P5K3 Premium med onboard DDR3 ram, og der siger målingen 8500MB/s ved DDR3-1333 og CL8. Det er derfor meget sandsynligt at MSI kortets X38 chipset ikke er helt godt nok afstemt endnu.
Jeg har derfor valgt kun at sammenligne med andre DDR3 ram, dvs et sær Corsair 1333, i samme board resten af testen.
PCmark05
Som det ses er der ganske lidt at hente i kontormiljøet mellem de to typer ram. Det er næsten ikke værd at nævne.
SuperPI 1M
Det samme gør sig gældende for SuperPI 1M
Der er meget små marginaler der skiller de to resultater. Det er vist kun i WR øjemed at det er sjovt med to hundrededele sekund.
Det begynder at ligne det vi ser ved DDR2 ram også, nemlig at forskellen i performance mellem de forskellige ramhastigheder er meget lille. Næste runde kører vi med et par 3D relaterede tests. Først en syntetisk test, 3Dmark06.
3Dmark06
Vi er her nede i promillers forskel i ydelse. Så for lige at runde af tager jeg Crysis demoen og kører både en CPU og en GPU test ved 1024x768, medium settings og 4xAA.
Crysis
Næh. Heller ikke her er der rigtig noget at komme efter.
Det lader ikke til at vi indtil videre kan komme med gode argumenter for at investere i superhurtige DDR3 ram, og lur mig om ikke der kommer til at gå et godt stykke tid endnu. Generelt er ydelsen på DDR3 systemer et mulehår foran DDR2 baserede, men ikke i et omfang der berettiger at man skal vælte sit DDR2 bundkort over i bitspanden og drøne ud og spendere en formue på nyt grej. Jeg vælger at betragte det som et skridt på vejen til modning af DDR3 teknikken. De første DDR2 moduler der kom på markedet var jo også håbløse ift. DDR1 ram, men det gik pludselig hurtigt med at få udviklet hurtige DDR2 moduler da markedet flyttede sig den vej. Det samme er ved at ske nu hvor markedet vender sig mod DDR3 systemer, så der skal nok nå at komme DDR3 ram med CL5 også. Men den store ydelsesforbedring kommer nok ikke før vi ser CPU'er med indbygget DDR3 controller.