Teori
To
DeciBel, en indikator
DeciBel er en indikator for støj eller det lidt finere ord, lydtryk. Watt kan man ikke bruge til noget som helst, selvom der er mange der bruger det som en indikator til når de køber højttalere. Selvfølgelig er der forskel på 5 og 200 watt, men det der bestemmer hvor højt en højttaler kan spille, er magnetspolens opbygning. Men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her.
Så man har altså lavet sig en anden tabel, for lydtryk efter som watt er ubrugeligt. Man kan jo heller ikke sige, at min blæser larmer med 2000 watt.
Tre
En fordobling af lydtrykket
DeciBel skalaen er mærkeligt opbygget. Den er ikke helt 2 + 2 = 4. Den nemmeste forklaring er med et eksempel:
Du har en støjkilde, som laver et lydtryk på 20 dB. Det vil du have til at lyde dobbelt så højt. 40 dB? Nej. 26 dB er dobbelt så højt som 20 dB. En forøgelse på 6 dB giver en fordobling i lydtryk. I teorien. Så hvis man har en støjkilde på 200000 dB er 200006 dB dobbelt så højt. Det er dog ikke et lydtryk jeg vil anbefale at man lytter til :-P
Fire
Flere støjkilder
Hvordan kan vi bruge teori om dB til når vi købere blæsere? Hvis man nu har en blæser på 12 dB. Den er meget lydløs, og kan faktisk ikke høres. Så dem tager vi bare 20 af, så får vi et godt flow. Nej. Hvis man har en blæser på 12 dB, og man så smider en mere af dem i dyret, kommer der 18 dB ud af kabinettet. Altså en fordobling af lydtrykket.
Fem
Strøm i forhold til dB
En forøgelse på 3 dB kræver dobbelt så meget strøm. Dvs. en højttaler giver et lydtryk på 20 dB og får 10 watt ind, så skal man give højttaleren 20 watt for at få 23 dB ud.
En fordobling af lydtrykket, altså +6 dB kræver 4 gange så meget strøm. Dvs. en højttaler giver et lydtryk på 20 dB og får 10 watt ind, så skal man give højttaleren 40 watt for at få 26 dB ud.
En forøgelse på 10 dB kræver 10 gange så meget strøm. Dvs. en højttaler giver et lydtryk på 20 dB og får 10 watt ind, så skal man give højttaleren 100 watt for at få 30 dB ud.
Seks
I praksis
Der er forskel på hvordan dB ser ud i teorien og hvordan dB er i praksis. Det er pga. det menneskeligt øre. Det laver nemlig lige et twist.
Vi lærte jo i teorien, at en fordobling af lydtrykket er en stigning på 6 dB. Det er det også, men for os lyder det ikke dobbelt så højt, før der er en stigning på 10 dB.
Dvs. at hvis du har en blæser på 12 dB, og smider en mere af dem i, vil det ikke lyde dobbelt så højt for vores øre.
Der er en ting mere der spiller ind. En ting, som man ikke engang kan fastlægge som overstående. Det er nemlig individuelt og er forskellige fra dig til mig. Vores øre hører forskellige frekvenser, som havende et forskelligt lydtryk, selvom det måske er det samme.
Hvis jeg f.eks. opfatter støjen fra en blæser, som sender en frekvens ud, på 200 hz), som værende x dB, så vil du måske høre den samme blæser, som værende 1,5 x dB. Og det kan også være omvendt, hvis blæseren sendte 250 hz ud.
Derfor skal man faktisk høre en blæser før man køber den. I hvert fald hvis man går ekstremt meget op i støjen fra ens computer. Og ens anlæg burde faktisk være tilpasset ens øre.
Syv
dB(A)
Det er der NOGLE producenter der opgiver, i stedet for ”bare” dB. DB(A) tager forbehold for hvilke frekvenser mennesket hører højere end andre, og det er jo også meget smart at opgive det…. hvis ALLE skrev det, for det gør det jo lidt besværligt at sammenligne.
Derudover fjerner det stadig ikke problemet med at hvert enkelt menneske opfatter lyde forskelligt. Men generelt, jo lavere, jo bedre.