Test
Hvordan tester man en sikring? Jeg startede med at finde en gammel "noname" bambus-strømforsyning frem, og satte den til en computer, som så kom til at arbejde. Da det var en gammel strømforsyning, blev jeg nødt til at finde en 6pins-adapter, så jeg kunne slutte PowerFuse til systemet. Og eftersom jeg ikke havde lyst til at udsætte mit grafikkort for en dårlig PSU, blev spændingen bare målt med voltmeter for enden af 6pins-kablet, med og uden Powerfuse, og under load og idle af systemet.
Ret hurtigt gik det op for mig, at man vist ikke kan måle ripple med et voltmeter - der skal bruges et oscilloskop, som jeg ikke er i besiddelse. Ved at stirre på voltmeteret kunne jeg kun se en smule udsving i størelsesordenen 0,1V - og det var næsten det samme, når jeg satte PowerFuse til. Jeg kunne se, at lyset i PowerFuse ændrede sig, hvilket skulle indikere, at den lavede noget. Jeg kunne bare ikke måle, at den lavede noget.
Men efter min mening er ripple også det mindre interessante ved sådan en PowerFuse. Den kan beskytte et dyrt grafikkort mod en dårlig PSU, men det er i det hele taget en dum kombination. Hvis man bruger 4000 kroner på et super grafikkort, kan man også bruge 700 på en super PSU, og så behøver man ikke beskytte sig mod ripple noise. Det vil de fleste vist være enige i.
Wikimedia
Mere interessant er det, om PowerFuse også kan beskytte mod en massiv overspænding/overstrøm i ledningsnettet, som fx fra et lynnedslag. Men hvordan tester man det? Jeg havde ikke lige lyst til at sætte mig på en bakke og spille Oblivion udendørs i lyn og torden (artiklen skal jo også skrives bagefter), så jeg måtte finde på noget andet. Og mindre kunne vel også gøre det.
Jeg kunne ikke finde på noget, der kunne give PowerFuse for meget strømstyrke, men for meget spænding skulle være en smal sag. 220V fra stikkontakten er mere, end jeg har lyst til at lege med, men jeg fandt en gammel omformer frem (vistnok til en printer), som kunne levere 18V, hvilket voltmeteret også viste. Efter lidt fuskeri med en række ledninger lykkedes det mig at koble den til PowerFuse. Risikoen var selvfølgelig, at sikringen kunne brænde fuldstændig af, men det må man vel også forvente, når man skal teste en sikring - meningen med en sikring er jo, at den skal brænde af i stedet for huset.
Og noget skete der i hvert fald, da jeg fik strøm på. Lyset blev ret underligt og svagt på PowerFuse, og da jeg målte, hvad der kom ud i den anden ende, var det hverken 18V eller 12V, men ca. 1V. Hurra, PowerFuse er en succes! Nu skulle det også bare testes, om den kunne være i live til at gøre det igen. For selvom man kan glæde sig over, at sikringen har reddet det dyre grafikkort, vil det da være rarest, hvis denne dyre sikring også kunne gøre det igen.
PowerFuse røg tilbage i strømforsyningen, og den var skam stadig i live med 12V på både indgang og udgang. Og den kunne også klare de 18V igen, på samme måde. Om PowerFuse kan beskytte mod og overleve et lynnedslag tør jeg ikke garantere, men den kan i hvert fald klare en 50% stigning i spænding (18V), hvilket er mere, end den lover i specifikationerne. Og nu slår et lyn jo heller ikke direkte ned i computeren, men giver udsving i strømmen, som jeg faktisk godt tror på, PowerFuse kan beskytte imod.