Test: AVerMedia AVerTV Hybrid STB9

Tilbehør d.  26. marts. 2008, skrevet af Mads321 2 Kommentarer.  Vist: 18031 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: AverMedia
DK distributør: Hasee.dk

Opsætning

 

Da denne tuner både kan modtage digital og analog TV, besluttede vi os at teste den med to forskellige antenner. Den ene er en moderne udendørs antenne ved navn Digiality DA 5000, der kun er beregnet til digital TV-modtagelse. Den anden er en noget ældre sag, en såkaldt Yaki-14 antenne af ukendt herkomst og oprindelse, der højest sandsynligt er produceret, før der overhovedet var noget der hed digitalt TV.

 

Undertegnede har selv en digital mini-modtager (DVB-T) til fjernsynet, der indsættes direkte bag på TV'ets scartindgang. Denne har muligheden for at forstærke antennesignalet, ved at sende en lille smule strøm ud gennem antenneledningen, og slår man denne funktion fra, er det faktisk umuligt at modtage noget signal overhovedet. Med til den digitale antenne, fulgte der også en signalforstærker, som man kan koble på mellem antenne og modtager, der har den samme funktion med at sende en lille smule strøm ud i ledningen, som man kan bruge hvis ikke det hardware man kobler til antennen har denne funktion indbygget. En sådan signalforstærker, er ikke altid noget man får med når man køber en (digital)antenne, og derfor er der meget rart, at det hardware man kobler til antennen har denne funktion indbygget.

Vi må skuffende erklære, at det har AVerTV Hybrid STB9 desværre ikke.

Det lykkedes ikke for os at modtage noget digitalt signal, uden at bruge en signalforstærker med den digitale antenne. Det analoge signal var også ekstremt grynet, og faktisk useeligt. Med forstærker, var begge dele acceptable. Den analoge antenne fik et ganske udemærket signal igennem uden forstærker, både ved digital og analog modtagelse. Der burde altså derfor ikke være nogen grund til at styrte ud, og købe en digital antenne sammen med denne modtager. Har man en analog antenne på taget, er det i hvert fald værd at afprøve denne først.

 


Interface

 

Vi skal nu se på den integrerede menu i AVerTV Hybrid STB9. Selve opbygningen af menuen er meget logisk og forståelig, selv om der til tider kan komme tekst frem på skærmen, der bærer præg af en hurtig oversættelse fra taiwansk til engelsk - det er dog ikke værre end simpel grammatik, hvor ordenes rækkefølge er blevet byttet rundt - det er med andre ord til at forstå.

Vi tænder apparatet, og det første der møder os er en "First Time Settings Wizard", der guider os igennem de mest basale indstillinger, så som sprog, tidszone osv.

Som standard går modtageren herefter direkte over på kanalen for digital modtagelse. Hvis man vil benytte analog i stedet for, skal man trykke på knappen "source" på fjernbetjeningen, og man ryger derefter over på kanalen til dette. Trykker man flere gange på knappen, cykler man igennem de resterende kanaler, der henviser til de forskellige inputs (stik) der er at finde på tuneren. Det fungerer i virkeligheden bare som TV/AV knappen på de fleste fjernsyn. Alt dette er faktisk ikke at finde nogen steder i manualen, hvilket skabte en del forvirring for os, da vi sad og kiggede menuen igennem på den digitale TV kanal gentagende gange, for at finde et sted at skifte til analog modtagelse. Det ville ikke ha' taget meget plads i manualen at skrive dette ind, så det er ikke ligefrem noget plus i vores bog, og kan ikke klassificeres anderledes, end ren og skær sløseri.

Inden vi fortsætter, bringer vi lige et enkelt billede, der viser opbygningen, samt funktionerne i den digitale TV menu


 

Vi starter ud med at søge efter kanaler. Det gøres ved at trykke på menu-knappen på fjernbetjeningen, og uden de helt store overraskelser, dukker menuen frem på skærmen. Herefter navigerer vi ind i søgemenuen, er ligger i Program Manager->Search.

 

Man kan vælge enten at lade tuneren selv søge efter kanaler, eller man kan vælge at gøre det manuelt. Vælger man det sidste, ta'r det kun omkring et enkelt sekund, for tuneren at finde de kanaler, der ligger på det frekvensbånd man har indtastet. I vores tilfælde var frekvensen 658MHz (Århus). De enkelte frekvenser for de større byer i Danmark kan findes her: http://www.digi-tv.dk/Indhold_og_tilbud/frekvenser.asp Der er ligeledes dækningskort og andre nyttige midler, man kan gøre brug af, inden og efter man har valgt at købe en digital TV-tuner.

Ud over de indstillinger og funktioner der er at finde i menuen, er der forskellige andre features vi nu vil gennemgå.

Inden da, vil vi gerne lige benytte lejligheden, til at gøre opmærksom på, at alle nedenstående billeder er taget med kamera, og altså ikke afspejler hvordan billedkvaliteten på tuneren er generelt.

 

EPG (elektronisk programguide)

Ligesom stort set alle andre digitale TV-modtagere på markedet, har AVerTV Hybrid STB9, også en indbygget programguide. Til dem der ikke lige kender det, så er det en funktion ligesom programguiden der er at finde på de fleste kanalers tekst TV. Fordelen ved EPG, er at guiden gemmes i tunerens hukommelse, og indlæses automatisk hver gang man tænder tuneren. Man har ligeledes muligheden for at klikke ud for et program der ser interessant ud, og så læse et udviddet resumé, af hvad programmet handler om.


Tekst TV


Der er også mulighed for at bruge tekst TV under digital TV. Vi blev ikke ligefrem henrykte, da vi opdagede, at der ingen hukommelse er for tekst TV. Man skal derfor vente hver gang man har indtastet et sidetal, før den dukker op på skærmen, som man kender det fra ældre TV.
 

Multichannel Preview

Trykker man på knappen "preview" på fjernbetjeningen, får man et hurtigt overblik over hvilke programmer der kører på de forskellige kanaler. På den digitale kanal vises der 9 små billeder, og på den analoge vises der 13.


Undertekster

Ved digital modtagelse, kan man selv vælge om man vil ha' undertekster på eller ej. Hvilke undertekster der er tilgængelige, kommer an på kanalen der sender dem ud. Nogle gange kan man altså komme ud for, at man kan vælge mellem flere forskellige sprog på underteksterne, men i langt de fleste tilfælde, vil dansk være den eneste mulighed.


Sleep


Ønsker man at slumre ind til TV, eller hvad man nu har lyst til (der er jo mange muligheder), så kan man trykke på knappen sleep. Der kan vælges mellem 30, 60, 90, 120 og 150 minutter, hvorefter tuneren selv slukker når den indstillede tid er gået. Det er dog ikke meget bevendt, da TV'et, projektoren eller PC-skærmen ikke selv slukker automatisk sammen med tuneren (med mindre man har en såkaldt spareskinne og tuneren sidder i 1'eren).
 

PiP (Picture in Picture)

Har man f.eks tilsluttet tuneren imellem computeren og PC-skærmen, har man mulighed for PiP. Det der sker, er som navnet antyder, at man har muligheden for at få ét billede oven på det andet. I vores tilfælde er det altså TV-billedet oven på PC-billedet. Der er flere muligheder med PiP, som vi nu vil gennmgå

Hvis man bruger knappen på fjernbetjeningen der hedder PiP, så kan man ved gentagende tryk vælge mellem tre forskellige billedstørrelser. Vi kan også flytte billedet ved at trykke på knappen PiP POS (position), hvorefter der dukker et par pile op, der indikerer at vi nu kan flytte med billedet. Det gøres via. op, ned, højre og venstre-knapperne på fjernbetjeningen. Vi kan også vælge at bruge PiP transparancy, som indstilles i menuen under User settings->PiP transparancy. Der kan kun vælges mellem on, eller off, så der er altså ikke muligt at indstille hvor gennemsigtigt billedet skal være.

 

Billede

Ved digital modtagelse var billedet godt hele vejen igennem. Det eneste der ikke var helt optimalt, var at vi under specielle forhold, mest tegnefilm og andre ukomplekse billeder af samme art, kunne observere at overgangen mellem farverne kunne være lidt rå i kanterne. Det kan måske skyldes at billedet var nedscaleret ift. hvor høj opløsning det i virkeligheden bliver sendt i, hvilket vi desværre ikke var i stand til at teste med det udstyr vi havde til rådighed.

Ved analog modtagelse var billedet dog ret grynet. Det er ret almindeligt, at der kan ses en tydelig forskel mellem analog og digital TV, men forskellen var efter vores mening alt for stor, og vi fik ret så grynede billeder hele vejen igennem.

 

Der var udemærkede muligheder for at indstille billedet efter behov. Vi havde ingen problemer med at finde en indstilling der passede til vores sarte øjne.

 
Analog

Ved analog modtagelse gælder samme fremgangsmåder som i ovenstående tekst. Der er dog flere funktioner der ikke er til stede, og som kun er muligt ved digital modtagelse. For at danne et overblik over funktionerne ved analog modtagelse, bringer vi her et billede der viser opbygningen, samt funktionerne i den analoge TV menu.

Som vi kan se, er der altså ikke noget her, som vi ikke allerede har gennemgået ved digital modtagelse, så vi vil ikke spilde vores egen og læserne tid, med at fylde en identisk tekst ind for analog modtagelse også. Der er dog en enkelt visuel forskel, og det er selve menuens interface, der er blevet udsat for en lille forandring

 

 

Johnjohn
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-03-2008 19:32:31
Svar/Indlæg:
82/4
Ligegyldige DVB-T Tunere er der nok af.
lad os få nogle test af DVB_C Tunere som mange af os kabel tv brugere har behov for
sikkert en fin test :'-(


PRJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-04-2008 18:15:45
Svar/Indlæg:
1249/247
Jeg har købt denne, som jeg ikke er specielt tilfreds med. Den kan ikke slette eller reorganisere analoge kanaler og lyden er ikke god med 2.1 højtalere, da bass'en brummer svagt konstant.

Har skrevet med support, som ikke har planer om bedre firmware. . .

:no:

Mvh PRJ