Hvorfor er LCD så så godt?
Faktisk er LCD ikke svaret på alle spørgsmål og har virkelig nogle ulemper som bl.a. plasma og især billedrør ikke har. Men LCD's største fordel kan reelt ligge i, at det nærmest er umuligt at producere plasma-skærme i små størrelser. De fleste ønsker idag ikke at have 42 eller 50" stående, og i 32" og under er LCD enerådig. Derudover så har LCD virkelig en mulighed for høje opløsninger der kan give mulighed for at bruge den som computerskærm med stort skrivebord. Så under 37" er det sådan at LCD i dag er enerådige, og 37-50" er det især opløsningen der er den vigtige forskel. Her kan man med LCD producere skærme med høj opløsning, stort areal til billige penge.
Hvordan ser man forskel på panelerne? Det kan man ikke umiddelbart. Nogen producenter hopper fra panel til panel, alt efter hvordan markedet ligger. De største producenter har ofte faste aftaler med leverandører eller laver dem selv. Se under facts. Hvis man skal se forskel på Plasma og LCD er det lettes at se på at plasma bruger glas. Det giver en høj vægt og et panel der nærmest ikke kan gi' sig, hvor LCD-skærme har ret "bløde" paneler.
Fremtiden.
Fremtiden for LCD-skærme er dog ret spændende. Det vi især kommer til at se de næste år, er den såkaldte LED-teknologi. Lysstofrørene der i dag lyser skærmen op, vil muligvis få en efterfølger i form af små diode-pærer, såkaldte LEDs. Det vil give rigtig mange fordele. Det vil give en nærmest perfekt belysning på hele panelet, hvilket vil give mindre lys fra hjørner og ujævn belysning. Dernæst vil man kunne justere lysstyrken meget præcist over hele skærmen. Dynamisk kontrast nærmest på pixelniveau. Og til sidst vil skærmen kunne produceres meget fladere. Samsung har nogle år eksperimenteret med denne teknologi i deres såkaldte 90-modeller. Og kæmper hårdt for at gøre dem bedre. Især farvebalancen er et problem, pga. at hvide dioder er en helt ny type lys der skal takles. Kontrasten og sortniveau er næsten på højde med plasma.
Samsung LE40F96. Nyeste LED-LCD-fjernsyn fra Samsung.
Facts
Der findes som sagt ret få producenter på markedet inden for både plasma og LCD, og selvom de selv producere paneler, kan de godt blive fristet til at handle på kryds og tværs.
Hitachi bruger 100% IPS, LG Producerer til tider også IPS
Samsung, Acer (AUO eller acer optronics), Sharp og til dels LG producere VA.
De fleste producenter er efterhånden 2part. Dvs. de køber paneler andetsteds. Panasonic bruger bl.a. IPS som de køber hos Hitachi, De fleste andre bruger VA, som bl.a. Sony, JVC, Toshiba, B&O, Philips osv.
Samsung producerer ikke 37”-skærme. Men har en aftale med acer om levering af 37”. Pga. at Sony 100% bruger Samsung-paneler har de ikke 37”
Samsungs størrelser er anderledes (32-40-46-52) De fleste andre er(32-37-42-47-52) Acer som især er 2.parts-producent leverer både 37” og 40” til Samsung.
En lille Indkøbsguide
Spørg om skærmene er kalibreret? Er de ikke, kan du ikke bruge billedet til en pind, så kan man lige så godt læse en test på nettet og ofte med et bedre resultat.
DVD-film og TV kan man sjældent bruge til noget. DVD-film skal opskaleres og det gøres typisk af en rigtig god DVD-afspiller i butikken, frem for fjernsynet. De fleste får et værre resultat derhjemme. TV er modsat. TV står oftest ret dårligt i butikken pga. at signalet fordeles til så mange skærme gennem forstærker og fordelere. Eneste reelle løsning på problemet er digital-TV af den ene eller tredje slags eller HD-materialle der i det mindste siddestiller fjernsynene farvemæssigt. Analogt billede vil ofte stå en del bedre hjemme i stuen.
Så godt køb. LCD-skærme er absolut ikke dårlige, alle skærme har svagheder, man skal bare være kritisk og lade alle specifikationer være ligegyldige.