Pixelfejl.
Denne er også ret underlig og meget afhængig af paneltype. IPS og VA fungerer ved, at når man tilfører pixels strøm åbner krystallerne op for det hvide lys. TN er modsat. Dvs. at når man tilfører strøm lukker den af for lys.
Hvis en pixel så mangler strøm(i de fleste tilfælde) vil man med VA og IPS få sorte pixelfejl. Hvor en TN vil give en farvet og i værste fald en hvid pixel. Men kan til tider se de modsatte fejl, hvor der bliver afgivet konstant strøm i stedet, men det er nu ret sjældent.
Pixelfejl på hvid bagrund. TV: Generel pixelfejl (nærmest ikke eksisterende) TH: Den mest normale type pixelfejl på fjernsyn er en slukket subpixelfejl.
En pixelfejl rammer sjældent en hel pixel, faktisk er det oftest kun 1/3del af pixelen der bliver ramt. Altså en af de 3 grundfarver som skærmen er bygget op af. Sort lægger man sjældent mærke til og er derfor nærmest umuligt at opdage, især med nutidens moderne paneler der har meget små pixels.
Alt i alt er pixelfejl i sidste ende et så lille bitte problem efterhånden og overskygges af næsten alle andre typer fejl. Pixelfejl er oftest opstået under produktion (kan dog opstå senere) men der er ret godt tjek på at få de ”defekte” skærme sorteret fra hos producenterne.
Pixelgaranti kan derfor være ret opreklameret fra producenternes side, for de ved godt at det er virkelig sjældent at det sker, og hvis det sker, opdager de fleste mennesker den sjældent, pga. den er så lille og sort.
Betragtningsvinkler
Her er der virkelig sket en udvikling. Nogle skærme lider dog stadig af faldende lysstyrke, men farverne bliver ikke længere omvendte som for bare få år siden. IPS er bedst, TN og VA dårligere. Oftest med VA er det således at dårligere betragtningsvinkler ofte øger farvekvaliteten og kontrasten en smule. Overvej også om hvordan i skal se på et LCD-fjernsyn. Især hvis man skal se på billedet oppefra eller nedefra er betragtningsvinklerne ofte blive problematiske. Dette kan dog oftes løses af et vægbeslag der kan vinkles.
Eks. på hvad der sker når man drejer skærmen. Effekten af det er, at Kontrasten bliver altså dårligere og dårligere.
Indstilling af LCD-skærm.
Jeg tager denne del med, pga. at det er her at LCD-skærmen faktisk sin største ulempe. Skærmen kan vise et langt større spektre af farver end nødvendigt. Og så tænker man ”Det er jo fedt” Og ja det synes producenterne også, og skruer op for farver, lys, kontrast osv, når de står ude i butikkerne.
Desværre er det ikke fedt, for der er meget målfaste skemaer og standarder for hvordan farverne skal stå optimalt på en skærm. De er taget med udgangspunkt i fosfor (det som billedrør og plasmaskærm bruger) og det kan af flere grunde være en djævelsk ting at få dem til at stå korrekt. Alle filmproducenter og fjernsynsoperatører kører efter disse standarder for det optimale billede, hvilket teoretisk set betyder, at ser en film blå ud, er det skaberens syn på filmen man ser, og ikke filmen der er optaget ”dårligt eller for blåligt osv”. Skal da lige nævne at Plasma sjældent står perfekt selvom det er fosforbaseret.
Der er tonsvis af programmer DVD’er, hjemmesider osv derude, og endda også enkelte firmaer og butikker der kommer hjem til folk og kalibrerer fjernsyn, DVD-maskiner, mediecenter osv. ved hjælp af måleudstyr. Men det er altså her der skal arbejdes, og af præcis samme grund bliver dynamisk kontrast og alle mulige andre billedforbedringstekniker ofte slået fra inden man går i gang. De har det nemlig med at ændre billedet løbende og det er man i sådan et tilfælde ikke interesseret i.
Af samme grund skal man være kritisk i butikkerne, og evt. spørge om skærmene er kaliberet og indstillet, for ellers kan man hurtigt få et forkert syn på skærmene.
Kan også fåes til VHS, DVD, HD-DVD og her Blu ray
Her på siden bruger vi JKE digital video essentiels. en DVD der kan hjælpe én med kalibrering, men som sagt findes der også massere af programmer derude. Joe Kane, der står for denne DVD, er dog højt respekteret ude i den professionelle TV-verden.
På linket herunder kan man lære en del om hvordan man skal indstille sin skærm, kan også bruges til computer-LCD som LCD-TV:
http://www.lagom.nl/lcd-test/