Test: Hvorfor LCD?

HT Exclusive d.  05. april. 2008, skrevet af red_martians 14 Kommentarer.  Vist: 23487 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Pixelfejl.

Denne er også ret underlig og meget afhængig af paneltype. IPS og VA fungerer ved, at når man tilfører pixels strøm åbner krystallerne op for det hvide lys. TN er modsat. Dvs. at når man tilfører strøm lukker den af for lys.

Hvis en pixel så mangler strøm(i de fleste tilfælde) vil man med VA og IPS få sorte pixelfejl. Hvor en TN vil give en farvet og i værste fald en hvid pixel. Men kan til tider se de modsatte fejl, hvor der bliver afgivet konstant strøm i stedet, men det er nu ret sjældent.

  

Pixelfejl på hvid bagrund. TV: Generel pixelfejl (nærmest ikke eksisterende) TH: Den mest normale type pixelfejl på fjernsyn er en slukket subpixelfejl.

En pixelfejl rammer sjældent en hel pixel, faktisk er det oftest kun 1/3del af pixelen der bliver ramt. Altså en af de 3 grundfarver som skærmen er bygget op af. Sort lægger man sjældent mærke til og er derfor nærmest umuligt at opdage, især med nutidens moderne paneler der har meget små pixels.

Alt i alt er pixelfejl i sidste ende et så lille bitte problem efterhånden og overskygges af næsten alle andre typer fejl. Pixelfejl er oftest opstået under produktion (kan dog opstå senere) men der er ret godt tjek på at få de ”defekte” skærme sorteret fra hos producenterne.

Pixelgaranti kan derfor være ret opreklameret fra producenternes side, for de ved godt at det er virkelig sjældent at det sker, og hvis det sker, opdager de fleste mennesker den sjældent, pga. den er så lille og sort.

Betragtningsvinkler

Her er der virkelig sket en udvikling. Nogle skærme lider dog stadig af faldende lysstyrke, men farverne bliver ikke længere omvendte som for bare få år siden. IPS er bedst, TN og VA dårligere. Oftest med VA er det således at dårligere betragtningsvinkler ofte øger farvekvaliteten og kontrasten en smule. Overvej også om hvordan i skal se på et LCD-fjernsyn. Især hvis man skal se på billedet oppefra eller nedefra er betragtningsvinklerne ofte blive problematiske. Dette kan dog oftes løses af et vægbeslag der kan vinkles.

Eks. på hvad der sker når man drejer skærmen. Effekten af det er, at Kontrasten bliver altså dårligere og dårligere.

Indstilling af LCD-skærm.

Jeg tager denne del med, pga. at det er her at LCD-skærmen faktisk sin største ulempe. Skærmen kan vise et langt større spektre af farver end nødvendigt. Og så tænker man ”Det er jo fedt” Og ja det synes producenterne også, og skruer op for farver, lys, kontrast osv, når de står ude i butikkerne.

Desværre er det ikke fedt, for der er meget målfaste skemaer og standarder for hvordan farverne skal stå optimalt på en skærm. De er taget med udgangspunkt i fosfor (det som billedrør og plasmaskærm bruger) og det kan af flere grunde være en djævelsk ting at få dem til at stå korrekt. Alle filmproducenter og fjernsynsoperatører kører efter disse standarder for det optimale billede, hvilket teoretisk set betyder, at ser en film blå ud, er det skaberens syn på filmen man ser, og ikke filmen der er optaget ”dårligt eller for blåligt osv”. Skal da lige nævne at Plasma sjældent står perfekt selvom det er fosforbaseret.

Der er tonsvis af programmer DVD’er, hjemmesider osv derude, og endda også enkelte firmaer og butikker der kommer hjem til folk og kalibrerer fjernsyn, DVD-maskiner, mediecenter osv. ved hjælp af måleudstyr. Men det er altså her der skal arbejdes, og af præcis samme grund bliver dynamisk kontrast og alle mulige andre billedforbedringstekniker ofte slået fra inden man går i gang. De har det nemlig med at ændre billedet løbende og det er man i sådan et tilfælde ikke interesseret i.

Af samme grund skal man være kritisk i butikkerne, og evt. spørge om skærmene er kaliberet og indstillet, for ellers kan man hurtigt få et forkert syn på skærmene.

Kan også fåes til VHS, DVD, HD-DVD og her Blu ray

Her på siden bruger vi JKE digital video essentiels. en DVD der kan hjælpe én med kalibrering, men som sagt findes der også massere af programmer derude. Joe Kane, der står for denne DVD, er dog højt respekteret ude i den professionelle TV-verden.

På linket herunder kan man lære en del om hvordan man skal indstille sin skærm, kan også bruges til computer-LCD som LCD-TV:

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Gilbert
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-04-2008 08:29:44
Svar/Indlæg:
4089/252
Angående tunere, så læs her....

http://ekstrabladet.dk/kup/ele...


Meget meget kedeligt at have den tunder der. (DVB-T)


Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
05-04-2008 09:46:20
Svar/Indlæg:
2309/846
det er der intet usædvanligt i, men det bliver det jo ikke mindre irriterende af. Det samme mønster har gjort sig gældende for de af os der modtager TV-signaler via parabol. Det første stykke tid kørte man med D2MAC systemet, men det blev skiftet ud da piraterne efterhånden sad på markedet for keycards der kunne låse programmerne op. Siden 1996 er min parabolmodtager blevet forældet to gange grundet skift til nye typer kodning som min modtager ikke havde indbygget. Og det bliver jo ikke nemmere af at ViaSplat og anal Digital kører med forskelligt kodesystem, og fortsat nægter at samarbejde om nogetsomhelst. De modtagere der er godkendt af ViaSat kan ikke køre med Canal Digital kort og omvendt. Du kan godt købe en modtager der kan begge dele, men får du problemer med modtagelsen er der så ikke noget support at hente hos nogen af firmaerne.

Så at man nu skal til at slås med jordbaserede signaler også undrer mig ikke en bønne. Bare vent til der kommer flere udbydere med endnu bedre teknik på markedet, så vi skal ud at købe nye apparater igen igen.

Det overordnede spørgsmål må være - hvem tjener penge på det her ?
For os som forbrugere er det jo efterhånden horribelt hvor meget man skal punge ud for at kunne se TV avisen.



Alco
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 09:50:46
Svar/Indlæg:
322/30
Rigtig godt guide der Red_Martians.
Godt med lidt morgen læsning en stille lørdag :yes:


arsenio3d
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-04-2008 09:59:21
Svar/Indlæg:
2823/238
God læsning, ang, pixelfejl og subpixelfejl så har mit plasma en rigtig irriterende en af slagsen, den sidder midt i billedet, og så blinker den skarpt rødt/orange.

Men jeg foretrækker klart plasma, det har et lækkert roligt billede med gode farver.
Har også et 32" LCD, hvor der er skygger og hvor man kan se lampen igennem de sorte farver i kanterne.


voldsvalle
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 10:10:55
Svar/Indlæg:
440/46
LG har lige søsat et 32" plasma i deres nye serie og Sonys W3000 LCD model har indbygget MPEG-4 tuner, (i øvrigt også MPEG-2), så der er altså muligheder derude.


Brovang
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 14:08:16
Svar/Indlæg:
197/19
Igen en lidt subjektiv guide, men alt i alt en god gennemgang. 🙂
Hvad mener du med :
Pga. at Sony 100% bruger Samsung-paneler har de ikke 37"
Stemmer ikke helt med den her:
http://www.hifipriser.dk/Produ...


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-04-2008 10:38:58
Svar/Indlæg:
7881/1165
#6: kender ikke skærmen. Men de benytter nok Acer(AUO) som leverendør gennem Samsung,


Xcalibur
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 22:00:50
Svar/Indlæg:
109/11
Sweet artikel. Eneste fejl jeg lige faldt over er, at du skriver det er JKE Video Essentials DVD I benytter Jer af.. Tror det er JKP Video Essentials DVD i stedet.. Blot så ikke nogen blir forvirrede :)


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 23:20:43
Svar/Indlæg:
3065/208
#2 Jeg tror, at f.eks. DR og TV2 sparer penge i og med de skifter til nyt optageudstyr, som optager i MPEG4 - edit/tilføjelse: slutbrugeren sparer båndbredde, men får selvfølgelig mulighed for bedre kvalitet.

"MPEG-4 provides a series of technologies for developers, for various service-providers and for end users.

MPEG-4 enables different developers to create objects possessing better abilities of adaptability and flexibility to improve the quality of such services and technologies as digital television, animation graphics, World Wide Web and their extensions. This standard enables developers to control their content better and to fight more effectively against copyright violations. "

...

"MPEG-4 is efficient across a variety of bit-rates ranging from a few kilobits per second to tens of megabits per second. MPEG-4 provides the following functionalities:

Improved coding efficiency
Ability to encode mixed media data (video, audio, speech)
Error resilience to enable robust transmission
Ability to interact with the audio-visual scene generated at the receiver"

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/M...

Sorry for OffTopic


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 23:33:54
Svar/Indlæg:
3065/208
#0

a. I hvid ligger ifølge fysikundervisningen alle farver!

b. Nej, i alle farver er der hvid - men sort er IKKE en farve, men manglen af hvid! eller?

Jeg har så læst videre :) "~ ... og gennemskinnet gør der altid vil være noget hvid ~"

Jeg har selv oplevet at se en film (The Aviator - fremragende film iøvrigt!) - på en "billig" lcd-skærm, og da lagde jeg mærke til at der var et blåt (ikke gråt! - underligt?) skær når der var meget mørkt i scenerne.

Er det så en codec-fejl? eller vælger skærmen automatisk at blande blå (den mørkeste af RedGreenBlue) med hvid for at lave sort?


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2008 00:13:57
Svar/Indlæg:
3065/208
Jeg var faktisk til eksamen i Fysik B på gym, og kom op i "emne" om ~lys! ... energi.

eller noget 😀

Lys opstår, idet energi afgives, når "lysbølger" rammer et elektron, som færdes i en bane omkring neutronerne og nukleonerne i atomets kerne. Alt efter lysstyrken (lux? - energimængden i solstrålen 😉 ) - bliver elektronet - bogstaveligst talt - slynget indad mod kernen. Jo flere baner elektronet krydser, før det ryger tilbage igen, jo mere energi afgives.

Meget kraftigt lys, vil altså få atomet til at afgive meget høj-frekvente ultraviolette stråler (givet at vi snakker om det samme atom) - som menneskets øje opfatter som farver.

Ultraviolette stråler kategoreres lineært, sådan at (simpelt eksempel til illustration) 0-100 = blå, 101-200 = rød & 201-300 = grøn

Kigger man så på det periodiske system - http://en.wikipedia.org/wiki/P... - vil man lægge mærke til at Carbon (kul) har atomnummer 6, og de der også havde grundlæggende kemi, vil vide, at Carbon, er at finde i alt organiskt, og derfor er det, at et kulstof-atom, med nummer 6, naturligvis kun har én elekton-ring, hvorfor der ikke kan afgives ret meget energi.

; sort


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
08-04-2008 18:21:14
Svar/Indlæg:
7881/1165
Angående farver er det ret kompliceret, for alt efter hvordan man ser på det kan sort, teoretisk set godt være en farve.
Bruges der hvid bagrund(sim papir i en printer) vil blandingen af magenta, cyan og gul give alle farver undtagen hvid, men inkl sort.
Hvis grundfarven er sort, som i skærme, bruges der rød, grøn og blå, som kan give alle farver undtagen sort, da det er baggrundsfarven..
Men korrekt set... sort er som sådan ikke en farve, da den absorberer lys, men kan godt antages som en farve ud fra farvesymbolik og måden man blander det på.


Gromit
 
Overclocker
Tilføjet:
09-04-2008 13:21:54
Svar/Indlæg:
1/0
Plasma er klart bedre end LCD .

Plasma har mere naturtro farvegengivelse samt en langt hurtige reposntid.

Bedste fladskærm lige nu til pengene er Panasoniz PX80 eller PZ80 ...ellers 😉 Pioneer, hvis man har for mange penge. 😉


arsenio3d
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-04-2008 18:27:35
Svar/Indlæg:
2823/238
En plama skærm bruger kun mere strøm når der er meget hvid i billedet, hvor LCD bruger samme mængde strøm hele tiden, da den jo har et farve filter hvor lyset fra lampen kommer igennem, det er så filteret der bestemmer hvilke farver der kommer frem. derfor er den sorte "farve" i LDC ikke altid så god og mange gange blå og sløret.