Processoren:
Strømforbrug = varme = støj. Jo mere systemet bruger af strøm, jo mere omsættes til varme, som så skal fjernes, så vi ikke står med noget afbrændt hardware. Som udgangspunkt er der ikke noget hardware der er værre end andet. Men processoren er som regel den der fokuseres mest på.
Hvis man skal have det vigtigste udgangspunkt skal man vælge en processor med lav TDP. TDP tælles i watt og beskriver i korte træk processorens strømforbrug. Jo lavere jo bedre. Især i disse energikrise-tider, er der meget fokus på dette, og producenterne laver helt specifikke lav-energi-processorer. Noget vi godt kan lide hvis vi skal få PC’en til at holde mund. Udover at processoren bruger mindre strøm, stresser det også bundkortet mindre (dvs. at det også laver mindre varme) samt at strømforsyningen ikke skal levere så meget energi, (energispildet bliver mindre) og vi får i hele denne kædereaktion en potentiel mere stille computer, som i sidste ende vil bruge endnu mindre strøm end det processoren foreskriver.
Man skal heller ikke sammenligne TDP på tværs af producenterne. Selvom der kun er to store, er det ingen hemmelighed at de måler forskelligt. Hos AMD er det maksimum (peak) og hos Intel er det typical (altså et max-gennemsnit) Der er derudover mange andre variabler, bl.a. kan processerne jo sagtens opføre sig anderledes når de ikke laver noget.
Normalt kører disse lav-energi-processorer også med en lavere frekvens, hvilket selvfølgelig giver en lavere hastighed. Et eksempel er f.eks. en Corei5 2400S og 2400. De koster tæt på det samme, og S'eren kører standard 600MHz langsommere, men bruger så også 30 watt TDP mindre i strøm (65 vs. 95w). I langt de fleste tilfælde vil man ikke lægge mærke til ydelsesnedgangen på 20 %, men der er en god chance for at køleren mærker til et 50 % højere effektforbrug. Dertil skal det siges at S'eren i Turbo-hastighed kun er 100MHz fra en almindelig 2400. Altså kun 3%.
Gode råd:
-
Gå efter en processor med så lav TDP som muligt. Processerne kan endda nogle gange have samme navn men forskellig TDP.
-
Sammenlign ikke AMD-processorer med Intel-processorer, da de er målt forskelligt.
Processorkøleren:
Dette er absolut et af de bedste steder til at få bugt med støjen. Standard-kølerne er oftest underdimensioneret, og blæseren bliver derfor nød til at dreje hurtigere rundt for at komme af med varmen. Investerer man i én ny køler kan man oftest både køle bedre og sænke støjniveauet. Flere producenter er kendt inden for denne branche.
Store kølere fra respekterede firmaer er oftest vejen frem
Zalman og Thermalright er klassikere, men flere firmaer prøver at gøre dem kunsten efter. Scythe er blandt et af de nyere firmaer, der har gjort Zalman kunsten efter og er i dag hvad Zalman var for 10år siden. Et par andre kendte producenter er Arctic Cooling og Glacialtech der leverer budgetorienterede kølere, der måske er en smule mindre effektive end konkurrenterne, men typisk også koster det halve. De er dermed en meget lille investering i forhold til standardkøleren, men som kan sænke støjniveauet flere dB.
Rød cirkel 4pins-stik, Grønne cirkler 3pins-stik. 3pins-blæsere kan sagtens sættes i firepins-stik. 4pins understøtter også de såkaldte pulseblæsere, der kan tvinge blæsere ned i meget lav hastighed. 4pins stik indeholder oftest både blæserstyring via pulse og spænding, hvor at 3pins max kan via spænding, og måske slet ikke.
Processorens blæser får normalt strøm fra bundkortet og bliver i dag ofte monteret med fire-bens strømstik i stedet for som tidligere at bruge tre-bens. Et firebens-stik betyder at bundkortet kan pulse blæseren.
Ved normale 3pins-stik ændre man hastighed ved at sænke spændingen (f.eks. at gå fra 12 til 9volt) Det kan de fleste bundkort gøre ved hjælp af en indbygget blæserstyring, men mange blæsere har et problem ved for lav spænding og går simpelthen i stå hvis spændingen bliver for lav (typisk under 7volt, og skal ofte have en startspænding der er 2-3volt højere). Det er en ret negativ ting, især hvis man har en moderne processor.
Derfor pulser man oftere i stedet 12 volt til blæseren. Altså kortvarige stød af 12volt med forskelligt interval, og tvinger derved blæseren til at dreje meget langsommere rundt end den oprindeligt var lavet til. Det er umiddelbart en god ting da pulserne gør at blæsere kan arbejde over et større område og derved kan give et lavere støjniveau. Men endnu en gang er det ikke ensbetydende med at den er støjsvag.
Gode råd:
-
Gå efter processorkølere der har et godt ry, og sammenlign kun støjmålinger internt hos producenten, ikke på tværs af producenter.
-
Et stort køleareal på CPU-køleren (mange og store køleribber) tyder på effektiv køling.
-
Køb en køler med pulse-blæser hvis den er forudmonteret, eller køb en køler med udskiftbar blæser, så kan man jo altid købe en der er mere støjsvag.
-
Store blæsere er ofte mere støjsvage end små blæsere, men læs lige en test eller to først.