Grafikkort
Dedikerede grafikkort er blevet en mere hyppig del af maskinen de sidste 10 år. Som hovedregel så bør man undgå dedikerede, hvis man ikke har brug for det.(selvfølgelig har man brug for grafikkort, men tit er der et indbygget i bundkortet eller processoren). Men har man brug for det, så er der jo ingen vej uden om. Dette marked er utroligt broget, og eneste gode råd er at læse tests og gerne flere af samme produkt, og derudfra prøve at bedømme hvor støjende kortet er. Fabriksblæsere er ikke nødvendigvis dårlige, og både AMD/ATI og Nvidia har flere gange bevist at de kan lave en grafikkortkøler der er ganske tys. Hvis man skal være helt sikker, skal man gå efter et kort der er passivt kølet. De er set helt op til Geforce GT550 og Radeon HD6850, hvilket har flere kræfter end de fleste har brug for.
Passive grafikkort kan sagtens have en god ydelse. Her er det Powercolor med et HD6850
Man kan evt. overveje at grafikkort som blæser luften ud af kabinettet. Disse fylder dog oftest 2-3 PCI slots, men har derudover oftest også en større men langsommere blæser samt en større køleprofil. Og så hænger den varme luft ikke inde i kabinettet. Man slår altså to fluer med et smæk, køling af både grafikkort og kabinet. Overvej derfor grundigt hvor stort et grafikkort du behøver. De hurtigste grafikkort er også dem der bruger mest strøm og derfor skal af med mest varme. De hurtigste grafikkort på markedet kan nemt bruge 2-4gange så meget strøm som computerens egen processor.
Et grafikkort der blæser dens varme luft ud af kabinettet, igennem grafikkortet, slår to fluer med et smæk. HiS herover er derudover kendt for at lave specielle støjsvage udgaver.
Gode råd:
-
Læs tests, og sammenlign på tværs af test-sites. Små kølere kan sagtens være bedre end store, og fabrikskølere kan være mere støjsvage end fancy kølere fra 3.parts-producenter. Gå gerne efter passivt kølede grafikkort, så er man helt sikker.
-
Overvej om du har brug for et dedikeret grafikkort. Et mediecenter, eller en computer til internet- og office-brug, kan sagtens leve med det grafikkort der sidder indbygget på hovedparten af de solgte bundkort eller i de moderne processorer.
-
Overvej derefter om et topkort er overkill. Disse er ofte dyre, varme og larmer oftest ganske meget når man sidder og spiller, ser film osv. Mange mindre kort bruger så lidt strøm at de kan køles passivt eller med low-noise-kølere.
-
Flere producenter er kendte for at levere støjsvage produkter. HiS har bl.a. deres iceQ-serie, og Galaxy, ASUS, Sapphire samt Gigabyte har flere gange solgt gode støjsvage eller passive løsninger af kraftige grafikkort (andre mærker har også gjort sig bemærket med specielle støjsvage produkter).
Strømforsyningen
Strømforsyningen kan også være en hidsig sag. Men oftere og oftere er de det ikke længere. Pga. klimaproblemerne, er man begyndt at presse producenterne til at give deres strømforsyninger en bedre effektivitet. For bare få år siden var gennemsnittet omkring 60-70 %. Det betyder at hvis computeren bruger 500 watt i alt, ryger der 350 watt til komponenterne og derved bruger strømforsyningen reelt 150 watt på sig selv, som så skal afgives i varme. 150 watt i sådan en lille kasse er temmelig meget varme, og skal det fjernes effektivt er der ingen vej uden om en meget støjende blæser.
Køb strømforsyninger fra anerkendte firmaer inden for lownoise og læs gerne en test eller to.
I dag nærmer strømforsyningerne sig 90 % effektivitet. Så bruger strømforsyningen 500 watt, giver den 450 watt til systemet og afgiver derved kun 50 watt i varme. Strømforsyningen leverer altså både mere strøm og afgiver langt mindre varme. Blæseren drejer meget langsommere. Ja nogle få 500 watt-strømforsyninger er endda passive (dvs. uden blæser). Det er ikke noget jeg nødvendigvis vil anbefale da de passive strømforsyninger generelt er dyre, og de ca. 50 watt i stedet for afgives inde i kabinettet og derved alligevel skal ud på en eller anden måde.
Plusmærkaterne på strømforsyningerne. Jo højere rang jo bedre effektivitet. Men sammenlign kun med strømforsyninger der leverer samme antal watt. En 1000 watt 80+ platinum kan sagtens være dårligere ydende ved 100 watt end en 400 watt 80+bronze.
Energieffektive strømforsyninger er mærket med et 80+mærkat, der kan være hvidt, bronze, sølv, guld eller platin. Jo mere ædelt metallet er, jo højere effektivitet.
At vælge en kraftig energieffektiv strømforsyning kan faktisk være værre, end at vælge en mindre og knapt så energieffektiv model. Det skyldes måden strømforsyningerne er målt og virker på. Strømforsyninger har generelt en dårlig effektivitet ved lav udnyttelse, (dvs. når den bare står og tøffer i Windows) og har man købt en overdimensioneret 1000 watt (hvor ens max-forbrug måske er 500 watt) vil den ofte være markant dårligere til tomgangs-brug end en tilsvarende 500 watt. Hele grunden til dette skyldes, at man måler ved 20, 50 og 100 %, og altså ikke ved f.eks. 50 watt, hvilket også er grunden til at man generelt ser flere silver og gold-mærkninger på de meget kraftige strømforsyninger, og ganske få ved dem der er på færre watt. Som en vigtig pointe til strømforsyninger skal det nævnes at man måler strømforsyningernes afgivelse af strøm og ikke deres strømforbrug. To 500 watt strømforsyninger med forskellige effektivitet afgiver altså den samme mængde strøm, men den med dårligst effektivitet bruger mest strøm, varmer mest og støjer muligvis også mest.
Gode råd:
-
Køb en strømforsyning med høj energieffektivitet. Det er oftest et godt tegn. De er symboliseret ved fem forskellige 80+mærkninger (i rækkefølgen: 80+(hvid), 80+bronze, 80+silver, 80+gold og 80+platinium). Platinium 80+ betyder at strømforsyningen er over 90 % effektivitet og er den bedste mærkning, Platinum er ekstremt sjældent, og selv en 80+bronze er en ganske effektiv strømforsyning.
-
Ydelse er ikke alt. Langt de fleste kan sagtens nøjes med 300-500 watt strømforsyning. Køb derfor ikke en overdimensioneret strømforsyning da det ofte gør den mindre effektiv. Hellere en 400 watt 80+bronze end en 1000 watt 80+gold, hvis man ikke har brug for mere.
-
Igen, køb et mærke med et godt ry for low-noise. Seasonic, be quiet og Enermax er et par af de mest roste mærker, men der findes mange andre.