Test
Venstre: Et relativt svært motiv, af en dejlig morgenstund, taget lige uden for mit eget vindue. Der er fin detalje i skyggerne, men jeg kunne dog godt savne lidt mere mættede farver på den blå morgenhimmel. En ting man ikke rigtig kan se på dette billede, er morgendisen der hænger i luften. Alt i alt, så klarer kameraet det fint, og dette billede vil være en fin repræsentant for et feriebillede.
Midten: Hvis du har læst min anmeldelse af Kodak EasyShare Z1285, vil du måske kunne huske, at kameraet gik amok i ISO'en, og skruede helt op hér. Dette er ikke tilfældet med BenQ's DC X800. Det klarer motivet med ophøjet ro, og leverer gode detaljer i skyggen, mens baggrunden i midten, står tydeligt frem. Himlen er en smule overeksponeret, men det er kun at forvente i et motiv som dette. BenQ DC X800, klarer dette motiv til UG+, med streger, vinkler og fem smilies.
Højre: Det sidste motiv er en svær sag. Det er taget direkte imod solen, og disen i luften gør det bestemt heller ikke nemt. Vi kan nu se duggen i græsset og himlen er nærmest helt udbrændt. Hvis man vælger at undereksponere med et helt blændetrin, vil et motiv som dette være nemt at redde hjem. Der er ikke særlig meget at gøre i billedbehandlingen, så det skal reddes i kameraet, hvis der er noget at gøre.
PS.: Den lille sti foran vinduerne, er ikke en lurer der har været i gang, med kollegiets andepar, der har været på morgentur.
Venstre: Stor ros til BenQ hér. Der er et minimum af fortegning. Faktisk, så er den nærmest ikke-eksisterende. Det skyldes klart optikkens opbygning.
Højre: Omvendt, ved maks. tele, så er fortegningen igen minimal. Dette betyder, at du kan tage et billede af fjerne bygninger uden at skulle rette alt for meget i billedbehandlingen.
Flash: Ganske hæderlig fordeling af lyset i motivet. Jeg har set værre, dog uden at BenQ leverer topydelse. En god pointer, er kameraets design, hvor flashen sidder nærmest midt på kameraets front og optikken helt til den ene side. Det kan reddes ved at zoome lidt ind, men det er langt fra noget man vil lægge mærke til, ved alm. brug.
ISO-test
Som altid, er der en ISO-test med. Det er en slags "benchmark" for kameraer. Det fortæller lidt om, hvordan kameraet performer, under svære lysforhold. Det eneste jeg har ændret på, er ISO'en, resten er sat til 'auto'. Motivet er ovenstående lighter, der har både lyse og mørke områder. Dertil kommer, at motivet er baggrundsbelyst, hvilket lægger en del af motivets forside i skyggesiden. Men lad os kigge på det. Billederne er croppet til 100 % i opløsningen 800 x 600, dermed ser vi gengivelsen, pixel for pixel. Der er på ingen måde ændret i billedernes kontrast, brightness eller andre indstillinger.
ISO 100
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
Faktisk, så ser vi en anelse ISO-støj, allerede ved ISO 100. Den er dog ikke nævneværdig, og er nok ej heller synlig for de fleste. Der er fine detaljer og ISO 80-100 er også der kameraet helst lægger sig. Kigger vi på ISO 200, er ISO-støjen nu ganske tydelig. Set i det store billede, vil man nok ej heller føle sig generet af det. Går vi videre til ISO 400, begynder vi nu at miste detaljer. Ser vi på ISO 800 og ISO 1600, kan vi nu se tydelige fejl i billedet. Der er blå og røde pixels i skyggeområderne og billedkvaliteten er forfærdelig. Men igen, vi skal op i langt voldsommere løsninger (EOS 300/400/450 D el. lign.), for at forvente fine billeder ved ISO 800-1600. Alt i alt, så håndterer kameraet ISO-støj, ganske udemærket, og ser man især i forhold til prisen, så er jeg en lille smule imponeret. Men lad os få smidt nogle point på, og bevæge os over i konklusionen.