Layout / Design
Lad os da lige se lidt nærmere på herligheden. I vanlig Gigabyte stil er printkortet holdt i en mørk blå farve, mens de farvede sokler og stik står i skarp kontrast til baggrunden. Det giver et lidt spraglet udtryk, og sammen med de guldfarvede kølere har vi en farveladeplade af de store. Jeg synes det er lige på vippen til kitch, men egentlig ganske i orden. Og man er jo ikke i tvivl om at det er et Gigabyte kort man står med.
Layoutet adskiller sig en smule fra hvad vi er vant til. Det første jeg lagde mærke til var køleløsningen. Ingen heatpipes, og der er ingen køleprofiler ved strømforsyningen omkring cpu soklen.
Det skyldes et nyt design, der betyder at de enkelte chips hver især tager sig af en meget lille mængde strøm, og derfor ikke bliver så varme at køling er påkrævet. Det betyder samtidig at mængden af strøm kan styres meget nøjagtigt, og Gigabyte oplyser at man kan regulere ned til 20mV i steps.
Ved ICH10 sydbroen finder vi 6 SATA porte ligesom på ICH9, men der er udvidet med 2 USB porte til i alt 12. Den store nyhed er jo understøttelsen af PCIe 2.0, og en ændring af fordelingen af de tilgængelige lanes, og det er jo ikke umiddelbart synligt.
De to grafiksokler har forskellig farve, hvilket jeg finder en smule sært, og låsemekanismen er også forskellig. Kører du med to ATi grafikkort i Crossfire setup splittes PCIe bussen op i to lige store x8 kanaler. Det betyder i praksis at du har samme båndbredde til grafikken som på et bundkort med 2x16 lanes i den gamle PCIe 1.0 standard. Der er såvidt vides ikke nogen grafikkort på markedet lige pt. der kan udnytte den båndbredde, så der er altså basis for et seriøst gamer-setup med P45.
Der er god plads til grafikken, og du har selvfølgelig mulighed for at bruge PCIe x1 kort og alm. gammeldags PCI.
På IO-panelet finder vi hele 8 USB porte sammen med begge typer Firewire og to gange Gigabit Ethernet porte, der kan køre teaming ( dobbelt hastighed ). De eksterne SATA porte er forvist til en bøjle, men det er stadig ikke en udbredt type lagermedie, så de fleste vil nok undlade at montere dem i første omgang.
I det tætpakkede felt finder vi også to typer digitale lydudgange ( coax og optisk ), 6 analoge lydstik og de gammelkendte PS/2 stik til tastatur og mus. Det er i hvert fald ikke USB stik du kommer til at mangle. Alt i alt synes jeg det ser fornuftigt ud, og der var ikke de store problemer under installationen. Har du et langt grafikkort kan det godt komme i karambolage med ramsoklernes låsemekanisme, men det er en ubetydelig fejl.