BIOS
Gigabyte har i vanlig stil inkluderet en Motherboard Intelligent Tweaker menui BIOS, og her ligger den som som første punkt på menuen.
Det er her alle de spændende og lettere nørdede indstillinger ligger. Det vil sige alr hvad der har med justering af chipset og timing at gøre AKA overclocking.
Første punkt er en automatisk overclocking funktion der kan hæve og sænke frekvensen på PCI express grafikporten, og dermed booste den grafiske ydelse. Det gør man ved at måle datatrafikken på PCIe porten og justere efter belastning.
Auto betyder slået fra, og de to valgmuligheder under giver nogle få procent ekstra hastighed på PCIe bussen. De fleste moderne grafikkort vil ikke have problemer med at blive clocket 3-5%. Det plejer ikke at give noget i de syntetiske benchmarks, men spil som COD2 og Quake4 vinder op til 10% i maks framerate, så helt dumt er det ikke, og så er det jo ganske gratis ydelse.
De næste to parametre er af stor vigtighed for overclockere.
Clock ratio justerer din gangefaktor på cpu'en. Alle Intel cpu'er med undtagelse af QX og X versioner er låste opad, så eksempelvis en E8400 chip kun kan reguleres mellem 6 og 9X multiplier. Vores QX6850 der normalt har en 9X divider kan skrues op på 16X, og dermed sænke kravet til høj fsb når der skal overclockes. Om vi kan få en høj fsb på P45-DS3R får vi at se under testen, men i BIOS ligger grænsen ved 1200MHz så det er ikke her dit OC forsøg strander.
PCIe bussen kan også clockes manuelt.
Op til 150MHz kan den få. Ikke nogen rekordstor frekvens men rigeligt til de fleste formål.
Der ligger også en automatisk OC funktion til frontsidebussen kaldet C.I.A.2.
Valgmulighederne angiver niveauer på 1-25% overclock. Det kræver at du slår den manuelle CPU Host Frequency funktion fra. Hvis du har enabled C1E og EIST (speedstepping ) på cpu'en så vil overclocket først slå igennem når du belaster systemet. Funktionen har det dog med at sætte en ret høj Vcore værdi så hvis du vil bruge den skal du sørge for ordenlig køling på din cpu.
Under advanced clock control har du mulighed for at ændre parametre der styrer signalniveauer og timing mellem cpu, PCI express bussen og chipsettet.
Midt i alle de automatiske overclocking funktioner ligger der så en parameter med navnet Performance Enhance. Som om vi ikke allerede havde taget stilling til det :-) Her er der så tale om en parameter der bestemmer rammenes timing i forhold til nordbroen, det der også kaldes Performance Level.
Den er default sat til Turbo, og det skulle give en level parameter omkring 8. Hvis det er helt sort snak så lev med visheden om at Turbo indstillingen er et godt udgangspunkt, og at en ændring påvirker din rambåndbredde direkte. Der er også en Extreme mulighed, men der er ingen garanti for at dine ram kan klare mosten når timings bliver strammet op.
Nu vi er ved rammene, så kan du vælge flere forskellige straps mellem 200 og 400MHz. Det giver dig så forskellige muligheder for at vælge gangefaktor på dine ram ift. cpu'ens bushastighed.
I de fleste tilfælde vil automatisk valg af straps fungere fint, og som regel vil divideren til rammene følge den SPD setting der er indbygget i de aktuelle ramblokke. Hvis ikke det er nok kan du manuelt sætte alle timings på rammene som du vil have dem.
Det er delt op så de mest gængse timings ligger i hovemenuen, og skal du fluekneppe det helt ihjel så ligger resten i Advanced Timing Control menuen.
Du skal naturligvis også kunne skrue op for spændingen på den enkelte dele. Denne del ligger nederst i M.I.T. menuen.
På billedet herover kan du se hvad standard niveauet er kontra den maksimale værdi du kan vælge. Det ser meget fornuftigt ud, og man skal nok være mere end almindelig bruger for at mene at der skal mere til.