Test
Testmaskinen består af :
Bundkort - Gigabyte GA-EP45-DS3R
CPU - QX6850@3.0GHz og E8400@3.0GHz
Grafikkort - BFG 8800 GTS 320MB
RAM - CellShock PC2-8000
PSU - OCZ 600W Powerstream
Harddisk - WD Raptor 80GB
Køling
• XSPC X2O Delta, 10mm
• Hydor L30 pump, 1200L/h
• Alphacool NexXxoS Pro Dual radiator
Software
• Windows XP Pro w. SP2
• PCmark05
• CineBench 10
• SuperPI mod.1.5 XS
• DVD Shrink 3.2
• 3Dmark03
• 3Dmark06
• Aquamark3
• Crysis CPU timedemo
• PREY timedemo
• FarCry Regulator Demo
Lad os så få fyret op under kedlerne. Vi starter med et par ikke-3D benchmarks, der viser lidt om maskinens evne til at udføre almindeligt forekommende opgaver.
PCmark05
I pcmark testen nyder vi godt af den hurtige Raptor harddisk, men ellers lader det umiddelbart til at P45 chipsettet holder stilen fra de andre Intel chipsets mht ydelse.
Og dog. Scoren ligger små 200 point efter de andre svarende til små 2% lavere ydelse. Vi skal huske at dette er et meget tidligt board med en meget tidlig BIOS, så der kan sagtens ligge noget ekstra ydelse i en fremtidig BIOS opdatering. Det er ikke usædvanligt at nye kort i de første tests ligger lidt bagefter sidste generations topmodeller.
Cinebench10
Det går lidt bedre med Cinebench testen.
Her følger Gigabyte kortet fint med resten af feltet.
SuperPI mod.1.5 XS
Talknusertesten over dem alle. En million decimaler skal beregnes på tallet pi på kortest mulig tid. Testen siger lidt om hvor godt ram og cpu arbejder sammen, men det er overvejende de rå MHz på cpu der tæller. Derfor bør resultatet ligne de øvrige med samme cpu. Mit screenshot gik i udu, så i må nøjes med grafen.
Lige under 17sek er hvad vi forventer. Det var her omkring jeg opdagede at rammene faktisk kun kørte 800MHz, og hvad værre var så ville boardet ikke boote hvis jeg satte dem til de ratede 1000MHz og CL4. En senere BIOS opdatering har dog ordnet det problem, og jeg kan da oplyse at et af vores ASUS P45 bundkort havde præcis samme problem. ( ja, der kommer skam også test af andre P45 kort her på siden :-) )
DVD Shrink 3.2
Så skal vi have komprimeret noget DVD film. En lille gigabyte skal klemmes ned til 60% af den oprindelige størrelse.
Det lader heller ikke til at give Gigabyte EP45 sved på panden.
Så skal vi i gang med afdelingen for 3D ydelse. Der er jo ingen grund til at skifte bundkort hvis ikke skidtet kan bruges som spilplatform. Vi lægger ud med to gange 3Dmark.
3Dmark03
3Dmark06
Begge disse tests er syntetiske og siger derfor ikke rigtig noget om den reelle ydelse i 3D spil, men er en test af de specielle effekter og egenskaber ved moderne grafik. Gigabyte EP45-DS3R klarer sig fint igennem begge prøver.
Aquamark3
Sidste syntetiske test er en gammel sag, men Aquamark3 giver stadig et hurtigt overblik og kan afsløre evt. problemer med drivere.
Her ligger scoren ca. 3% efter de øvrige, men afvigelsen er inden for acceptable rammer.
Til sidst tager vi et par spildemoer, så vi kan få afprøvet ydelsen i rigtige 3D applikationer.
Crysis CPU timedemo
Crysis er en af de slemme drenge mht at presse systemet i bund. Jeg har kørt testen ved tre forskellige opløsningsniveauer.
Det lader heldigvis ikke til at P45 chipsettet halter efter forgængerne på nogen måde, og vores score er helt på linie med hvad vi plejer at se fra Intel baserede systemer.
PREY timedemo
Prey bygger på DOOM3 motoren, og selv om den måske er lidt bedaget så er der adskillige af de populære FPS titler der bygger på samme. Også her har jeg oppet mig lidt og testet med tre forskellige opløsninger.
Som det ses er der heller ikke de store afvigelser her.
FarCry Regulator Demo
Sidste levende billeder er den gode gamle FarCry, der er forløberen for Crysis. Regulator demoen er stadig en fin benchmark.
Og igen klarer Gigabyte kortet sig fin igennem prøvelserne. Der er samlet set ikke de store afvigelser i ydelsen på P45 i forhold til P35/X38/X48, men det var heller ikke ventet. P45 chipsettet er formentlig blot en prøve på 65nm teknikken på chipset inden vi skal til næste generation af cpu'er, der kommer med endnu større fokus på strømforbrug.
Og apropos strømforbrug så har jeg haft mit Harald Nyborg meter på 220V ledningen for at se hvor meget der bliver trukket fra lysnettet når vi kobler DES funktionen til og fra.
Ud over at have styr på hastigheden kan man også sæte en dynamisk spændingsniveau på cpu'en. Den styrer hvor meget der justeres op og ned på Vcore, og har derfor en meget mærkbar effekt. Level 3 er maks strømsparende.
Der er bestemt noget at hente i DES funktionen, men jeg synes dog det er en anelse skuffende at der ikke er mere forskel i idle. For mit eget vedkommende er det i høj grad knapt så krævende applikationer jeg bruger oftest, dvs netbrowser og tekstbehandling, og der er plads til forbedring. Ved moderat brug sparer vi 30watt med DES'en slået til.
Så mangler vi bare at finde ud af om der er lidt overclocking potentiale tilbage til de fartglade.
Overclocking
Der har været mange røster fremme op til lanceringen af P45 om hvorvidt det ville blive en svær opgave at clocke på det nye chipset. Der er dog ingen grund til de dybe panderynker. P45 er en direkte forlængelse af 965P og P35, og funktionerne er de samme når man kigger i BIOS. Derfor er der heller ikke noget nyt ved fremgangsmåden, men de muligheder man har kan være mere eller mindre udvidede. Det er dog mere et udtryk for udvikling af BIOS end af nye chipset.
Som nævnt så er det en tidlig BIOS version der er brugt her, og kortet tager da heller ingen verdensrekorder i første hug. Jeg kunne boote helt op til 550MHz, men for at få et stabilt system skulle jeg ned på 520. Et ganske acceptabelt resultat, og det lover godt for fremtidige opdateringer at vi på dette tidlige tidspunkt kommer godt over 500MHz uden de store problemer.