Design
"Big is beautiful", er der nogle der mener; og stort, det er HD4870X2 - eller R700, som det kaldes i de mere nørdede kredse. Størrelsen er identisk med HD3870X2, og lige omkring GeForce 9800GX2 og GTX280/260.
Kortet er ikke traditionen tro holdt ildrødt, men derimod knaldsort. Måske for at illustrere, at HD4870X2 er AMD/ATi's flagskib. Farven kunne også være en hilsen til nVidia, som lancerede deres GeForce8800GTX i sort, der hev tæppet væk under AMD/ATi; og nu er det måske deres tur til, at miste fodfæstet.
Som vi ofte ser på grafikkort, er der dog karikeret en kampklædt kvinde med asiatiske træk, mens der på blæseren er ASUS' logo med deres slogan "Rock Solid - Heart Touching". På kortets bagside dækker en sort metalplade det meste, primært for at virke som heatspreder for de mange RAM-moduler på bagsiden, men givetvis også for, at stabilisere kortet.
Strømmæssigt er HD4870X2 helt identisk med sin forgænger, HD3870X2. Der er påmonteret et 8-pin strømstrik, samt et 6-pins strømstik - og det er ikke for sjov. Kortet trækker op imod 286Watt, hvilket er 50 Watt mere end kortets nærmeste konkurrent, nVidias GeForce GTX280.
Igen ligesom HD3870X2, har R700 også et stik til CrossFireX, så man kan køre med 2 af dette voldsomme kort, hvis man bare ikke kan få nok hestekræfter til spil og navnlig 3dmarks.
Selvom køleren på kortet, igen ligner sin forgængers i en anden farve, er det ikke helt tilfældet. Grundet det større strømforbrug, har AMD/ATi nemlig implementeret en heatpipe i designet, samt lavet begge køleprofiler i ren kobber, så køleren er klar til den ekstra varmeudvikling. At AMD/ATi har udskiftet materialet i den sekundære køleprofil fra aluminium til kobber, mærkes i øvrigt tydeligt på vægten, der lige knapt runder 1200 Gram.
Blæseren er naturligvis tilsluttet via et PWM-stik, som muliggør en optimal blæserstyring. Blæserstyringen i sig selv, virker da også ganske udmærket. Kortet er i store træk ikke til at høre ved Windows-brug - så det er som det skal være. Ved spil i den lettere ende, hvor kortet ikke for alvor bliver presset, er kortet heller ikke så slemt igen.
Men sagen er straks en anden, når der fyres op under noget hård 3D. Jeg vil ikke være hård og give kortet tilnavnet "støvsugeren", som nVidias FX5800Ultra i sin tid fik - men stille, er kortet bestemt ikke.
Min vurdering er, at kortet larmer lidt mere end HD3870X2, hvilket er til at holde ud for de fleste. Men skal man som støjfreak investrere i HD4870X2, skal man som minimum påpegne prisen på et vandkølerhovede oveni til kortet. Støj er et biprodukt af varme, der er et biprodukt af høj ydelse, må vi blot konstatere.
Til gengæld sparer man pengene til en luftvarmsovn, da udstødningsluften under hårde 3D-applikationer, utvivlsomt kan fikse en gang lasagne. :-P
Af udgange er der de 2 styks af de sædvanlige DVI-porte, samt TV-out, som er de mest benyttede udgange i skrivende stund. Dog ville det være velset, hvis kortet havde HDMI eller DisplayPort, så man kan tilslutte kortet til fladskærms-TV, uden at ty til adaptere. Heldigvis medfølger der en DVI->HDMI-adapter, som også giver mulighed for, at trække lyd ud af - så det er bestemt ikke ringe.