Layout / Design
Der er en del at gennemgå i denne sektion denne gang, da der er imponerende mange features og små detaljer på DFI Lanparty JR P45-T2RS. Vi starter med at få et overblik over boardet.
Herfra springer vi til det mest iøjnefaldende, og det er denne gang udviddelsesportene.
Boardet har nemlig på trods af sin størrelse, 2 stk. PCIe X16 porte i generation 2.0, der hver kører i x8 modus, og man behøver ikke bekymre sig om det nu er nok, med mindre man har tænkt sig at køre med HD4870X2 f.eks, der skulle være det eneste kort, der er i stand til at maxe sådan en CPIe 2.0 x8 ud. Og nu vi er ved det, så understøtter boardet fuldt ud CrossFire, så man fint kan smide to f.eks HD4870 i og drøne derud af. Vi finder også i samme område en PCIe x1 og en alm. PCI tilslutning. Helt nederst er der en floppy-tilslutning der har sneget sig med på boardet.
Smutter vi et par cm længere op på boardet, så finder vi CPU-soklen omgivet af to heatsink, der hver er forbundet med hinanden med en heatpipe. Den sølvfarvede til venstre tager sig af MOSFETS (CPU'ens voltregulatorere), og den sorte med LanParty logo'et sidder på toppen af P45 Northbridge chippen. Der er ikke vanvitige mængder fri plads omkring CPU-soklen til installation af meget store CPU-kølere, men det er alligevel helt acceptapelt for et mATX bundkort.
DFI LanParty JR P45-T2RS har 4 sokler til installation af DDR2-RAM. Der kan installeres op til 16GB i alt. Underneden findes IDE og 24-pins strømtilslutningerne.
Til venstre herfor er der 6 stk. SATA tilslutninger, der alle er tippet 90 grader så ledningerne generer mindst muligt. Det sorte heatsink i midten til venstre sørger for at Southbridge-chippen holdes på et fornuftigt temperatur-niveau.
Der er yderligere nogle ting vi skal gennemgå, men til det skal vi lige ha' zoomet ind engang.
Det første billede er sådan set bare for at illustrere højden og størrelsen på Northbridge-køleren. Billedet i midten er af 3 jumpers, der er placeret mellem de to heatsinks, lige under der hvor heatpipen imellem dem har sit knæk. De bruges til at fortælle boardet om det er en 800, 1066 eller 1333 MHz FSB CPU man har installeret. Man kan også indstille dem, således at boardet selv finder ud af det, men så er computeren så det længere stykke tid om at boote. Disse jumpers er det eneste negative jeg kan komme på at kritisere DFI LanParty JR P45-T2RS for, da det simpelthen er skide besværligt at komme til dem, for slet ikke at snakke om at flytte de små jumpers med ti tommelfingre. Men man kan ikke få det hele, og det må altså være prisen for at lave et board i mATX størrelse, der kan stort set alt hvad et tilsvarende i ATX størrelse kan - det er stadig et rigtig godt bytte hvis i spørger mig.
Et andet sted der er indgået et kompromis, er BIOS-batteriet.
Dette er nemlig tippet på højkant, men som vi kan se på det andet billede, så er det ikke i vejen for et f.eks HD4078 med dualslot-køler. Skal man installere noget der er stort og klodset i PCI-porten nedenfor, så kan det godt være man lige skal måle efter, inden man klemmer kortet i.
Og det leder os videre til næste punkt, for det vil da være rart at vide om der er plads til to store grafikkort, når nu man kan køre CrossFire.
Nu havde jeg desværre ikke noget extra HD4870, så jeg har valgt at illustrere pladsen på boardet med ovenstående billede. Jeg ved fra min research om boardet at de to kort i dual-slot udgave kan være der på samme tid, men det ville være særdeles upassende at putte et billede ind her jeg ikke selv har taget. De kan altså være der, men de sidder selvf. lidt tæt.
Vi slutter af med at kigge på bagbanelet. Her finder vi 6 USB, Gigabit LAN port,PS/2 til mus og tastetur, 6 mini-jack samt Optisk og S/PDIF lydudgang. Derudover så er der en lille jumper man har adgang til via bagpanelet, der bruges til at resette CMOS. Man kan selvf. også være kreativ og f.eks rippe en tænd/sluk eller reset knap fra et gammelt tastatur, så man kan placere en knap der er nemmere at komme til.
Vi kigger i DFI LanParty JR P45-T2RS's BIOS på næste side.