BIOS
Vi skal også se på hvad boardets BIOS kan præstere.
'Overclocking'-menuen på dette DFI LanParty JR P45-T2RS hedder 'Genie BIOS settings', og det er naturligvis her vi stater med at kigge.
Inden vi går så langt, så er der lige et lille fif herfra. Man kan nemlig få adgang til de mest avancerede BIOS-indstillinger, der normalt er gemt af vejen til fordel for et letere overskueligt interface - det gøres ved at trykke på F9 i hovedmenuen, hvorefter man så lige bliver promtet engang om man nu også er sikker.
Ovenstående er 'Genie BIOS settings' hhv. med og uden advanced indstillingerne. Det er bla. sådan noget som timings for chipsættet der er kommet frem, og det er en aldeles fremragende mulighed at tweake, når man overclocker. Vi lader BIOS fortsætte i 'advanced-mode' i resten af dette kapittel, så i kan få lov at se alle de muligheder der er med denne BIOS.
Under 'Voltage settings' finder vi også et mindre slaraffenland for erfarne overclockere. Der er blevet plads til alle de features vi normalt har set på andre high-end bundkort med P45 chipsæt, men i tilgift hertil, er der også sneget en ting som FSB Vref ind, der også kan være til hjælp når man overclocker. Nederst på denne side er der angivet realtime værdierne for RAM, Northbridge, CPU og VTT, hvilket er rigtig rart, da værdierne man kan plotte ind for disse, hæves i +XXX segmenter, så man kan regne ud hvad man får ud af at taste værdierne ind.
Når det kommer til RAM-tinings, så skuffer boardet heller ikke, for der er et væld af indstillinger man kan sætte manuelt, hvis man har brug for det. Ovenstående viser hhv. indstillingerne for BIOS i normal og i advanced mode.
Og nu til nogle ret interessante features, der er lidt specielle for netop dette bundkort. Starter vi med det første billede herover, så er det en indstillinger hvor man kan vælge hvor mange gange systemet skal reboote og prøve forfra, hvis man har overclocket, og det vidser sig at være ustabilt - det kan nemlig være lidt langsommeligt at side og vente på 3-4 boot's + genstart, hver gang man har ramt forkert i sit forsøg på at nå et fedt overclock. Det midterste billede er en funktion der hedder *AC shutdown free', der sådan set er et fix der hjælper mod et bug der kan opstå, hvor computeren kan finde på at genstarte spontant... det lyder ret problematisk, men at denne feature figurerer i BIOS er mest et statement om, at 'vores board har ikke en specifik fejl, som vores konkurrenter har'. Det fremgår for øvrigt også på forsiden af kassen hvor der står: "Intel OC power off issue fixed!! No matter if you tweak the FSB or memory ratio, the system will not power off by itself again!" <-- så fik vi da vidst det på plads. Det sidst billede helt til højre herover er endnu en gimmick, der mest af alt minder om den forrige. Den hedder 'Vcore Droop Control', og med denne slået til, så skulle man altså kunne afhjælpe at voltage for CPU'en ikke 'drooper', eller 'dropper' når CPU'en går fra at lave ingenting, til at arbejde på fuld drøn, for detop dette har været et problem på mange bundkort under overclocking, hvor så et såkaldt 'vmod' har været nødvendigt for at fixe problemet - det skulle man så altså være foruden med dennne feature slået til.
Der er en sidste interressant feature vi skal se på inden vi går videre.
'CMOS Reload' er ikke reset af BIOS, selv om det kunne lyde sådan - eller er det? Det kræver vidst en forklaring, den kommer her;
Igennem længere tid har det nu været muligt at gemme sine BIOS-indstilligner på forskellige CMOS-chips, så man hurtigt og nemt har kunne skifte mellem forskellige indstilling's-sæt man har lavet i hele BIOS på een gang. DFI har naturligvis også denne mulighed, men på en meget mere omfattende måde end hvad jeg hidtil har stiftet bekendskab med. For det første kan der gemmes helt op til 4 forskellige profiler, der desuden kan navngives så smart, at man f.eks kan skrive hvor meget FSB, CPU vCore, RAM-hastighed osv. en given indstilling er programmeret til. Det gør det meget lettere at holde styr på ift. f.eks BIOS-indstilling 1, BIOS-indstilling 2 osv.
Ud over at man i BIOS kan lave disse profiler, så kan man med det medfølgende software gøre noget rigtig smart i Windows. Her er det nemlig muligt at gemme disse indstillinger i en fil, så man på den måde kan dele sine indstillinger med alverdens brugere verden over, og hvis man nu er heldig, så sidder der en rigtig dygtig overclocker med et system næsten 100% magen til ens eget, og så er det jo ellers bare at lokke en BIOS-fil ud af vedkommende, og så har man teoretisk det samme OC som den rigtig gode og erfarne overclocker.
Meget mere om det på næste side, hvor vi ser på det medfølgende software.