Layout / Design
ATI’s sædvanlige røde farve er brugt på PCB og køler. Kortet er mærket ”AMD” på bagsiden under elektronikgodkendelse og ikke ATI, som andre af AMD/ATI’s kort er det. Dette viser déls at der er tale om et reference kort og ikke et Asus selv har bygget fra bunden af, og déls også at vi inden længe kan forvente at se ATI-brandet aflivet fuldstændigt hos AMD. Det sidste kort vi modtog fra AMD/ATI var HD4770 og det var mærket med ATI's logo. Derfor tyder brugen af ATI's signaturfarve sammen med kortets AMD-branding på, at vi inden længe kan forvente at AMD afliver ATI-brandet helt - hvilket de også har snakket en del om.
Kortet er gedigent veludført - og man kan virkelig mærke, at det er kvalivare man står med i hånden. Der er anvendt blæser, heatsinks og heatpipes af allerhøjeste kvalitet, hvilket også afspejles ved normal drift, samt i OC-testen og temperaturloggen under benchmarks. Heatpipes'ene fremstår som lavet af kobber ved optisk inspektion ind af radialblæserens riller. Heatsinken fremstår, som lavet af aluminium; ja ja, man skal jo spare på det dyre kobber i denne recessionstid. Kombinationsløsningen af de to metaller fungerer fremragende. Kortet holder sine temperaturer udemærket acceptable. Fravalget af kobber har også en del at sige for vægten - og da vi er ved at nå grænsen for hvor tunge grafikkortene kan være uden de knækker PCIe-slottet ud af bundkortet, kan valget af aluminium også have med det at gøre.
Der er monteret ATI’s referencekøler, der dækker hele kortet og bruger radialblæser. Kølerens overramme er dog af plastik og ikke af metal, som på AMD/ATI HD4770. Asus har meget flot brandet kortet med et typisk middelalderridder-design - man føler sig næsten hensat til billeder af Prins Arthas fra World of Warcraft. Køleløsningen er meget stille og puster den varme luft ud af kabinettet. Et gennemprøvet design der bare virker og holder såvel grafikkort, som PC'ens andre komponenter på acceptable temperaturer - og derved mindsker blæserlarm og forlænger komponentlevetiden.
Ja rent faktisk så kan man forlænge komponentlevetiden med hele 3 gange ved, at holde sin PC velafkølet(i princippet kan skidtet vel futte af øjeblikkeligt, uden tilstrækkelig køling, hehe - red.). Kortet kører yderst velafkølet i Windows og under hård belastning i 3D-applikationer, IRL-spil og benchmarks. Her er der intet, at udsætte på kortet, eller temperaturen målt inde i testmaskinen. Dette kort egner sig grundet dets størrelse og placeringen af PCI-e strømstiksportene IKKE som basis for en/et HTPC/Mediecenter.
Kortet er 10 cm langt og dertil kan du roligt lægge ca. 3-5 cm til PCI-e strømstikkene. Analog TV-out via dongle er muligt og der er to DVI-porte, der kan konverteres til HDMI. PÅ AMD/ATI-baserede grafikkort af nyere modeller, såsom Asus EAH4890, behøves der ikke yderligere kabler til lyd-ud via HDMI-stikket, da AMD/ATI benytter et andet hardware og driverdesign, end NVIDIA. Så cadeu for det til AMD/ATI med dette design, så man ikke skal rode med, eller bekymre sig over lyd via HDMI - her virker kortet direkte ud af kassen.
Grundet kortets systemkrav til PSU og RAM kan det IKKE anbefales, som opgraderingskort til ældre maskiner. Hvis man går op i spil og 3-D i store opløsninger, eller går overdrevet op i benchmarking og overclockning er kortet til gengæld et, der indfrier éns forventninger til et high-end gaming kort og det i overvældende grad endda.
Støj og strøm:
Støjmæssigt er der ikke meget, at udsætte på Asus EAH4890. Det larmer ikke mere idle i Windows eller ved jævn belastning, end man kan forvente - hvilket for Asus EAH4890 betyder en blæserhastighed på ca. 10-30%, hvilket også er den hastighed Asus har sat kortet til i Windows, idle. Man kan høre kortet kraftigt når det laver selvtest spin-up ved boot, men dette er faktisk mere kortvarigt, end hos forskellige andre kort. Kun under den ret lange Stalker:Clear Sky test i Ultra Mode, spinner kortet hørbart op til ca. 45-50% blæserrotation. Men det holder sig på det acceptable støjniveau for en sådan stor belastning og for det segment det befinder sig i - nemlig High End Gaming grafikkort.
På 75% og 100% blæserhastighed larmer kortet som forventet brutalt meget. Særligt på 75% spores en vis form for vibration der er direkte irriterende, at høre på. Disse hastigheder opnås dog kun, hvis man manuelt skruer op for blæseren. Denne forsvinder mærkeligt nok på 100% rotationshastighed. Idle i Windows ligger kortets temperatur med Windows Vista Power Options sat til "High Performance" på stabile 51-53 grader på GPU, 59,5 på memory og 54 på Shaderen. Altså yderst acceptable forhold.
Ganske som med AMD/ATI HD4770 512 clocker Asus EAH4890 1024 sig selv ned til 250 Mhz på GPU'en når denne ikke belastes af 3-D opgaver. Dette sparer varme, blæserstøj og din el-måler fra at løbe løbsk. Med Windows Vista's Power Options sat til "Power Save" drosler testmaskinen ned til ca. 187 watt. Med "High Performance" bruger den ca. 220 watt. Det er en forskel på 33 watt. Dette lyder ikke af meget, men skal vi tage den globale opvarming i betragtning, samt forureningen ved at lave el kan man ved 12 timers daglig (normal) brug spare 11,8 Kwh pr. måned ved at sætte computeren til "Power Save", når man ikke spiller. Skal jeg perspektivere dette yderligere, så er forskellen på "Power Save" og "High Performance" så for denne maskine 142,56 Kwh pr. år, hvilket i mit område af landet (Syddanmark) bliver til en merpris på 240,92 kr. på et år, hvis maskinen står til "High Performance" hele tiden, kontra "Power Save". Det lyder stadig ikke af meget, men set udfra et skønnet årsforbrug for en enkeltperson i lejlighed på 2356 Kwh bliver dette til 3.35% bare for at maskinen står "idle" - og det er da værd at tage med, synes jeg. Nu ligger miljø og strømforbug måske ikke de fleste gamere så meget på sinde, men hvis vi forestiller os af alle brugere af HWT.dk skiftede mellem de forskellige strømprofiler, hvilket man jo nemt med en genvej på menuen kan gøre med 3 simple museklik, så antager den samlede besparelse faktisk ret store dimensioner. Og den besparelse kan jo så igen bruges ved gaming og overclockning :)
Screenshottet viser temperaturerne, idle i Windows med 10% blæserrotation:
Kabling og stik:
Strømstikket monteres bagfra – og IKKE fra oven, som de fleste producenter er begyndt på, af hensyn til plads bagud, så stikkene ikke kommer i karambolage med harddiske, eller andet grej i gamle, eller små kabinetter.
Med dette korts længde skal man have et større moderne kabinet for, at stikmontagen til PCI-E 6-pin strømstikket ikke bliver et aktuelt problem. På min testmaskine kan jeg være glad for, der kun sidder to harddiske for PCI-e strømkablerne må "slanges" ind i drevmontagerammen for, at der er plads til monteringen af disse i kortet (se nederst venstre hjørne på nedenstående billede).
BEMÆRK OGSÅ at kortet rager så langt bagud og køleren er så stor så dette kommer i karambolage med SATA-stik, hvis disse IKKE er sat med montagen lavet vandret/horisontalt (se billedet nedenfor) og man vil bruge de nederste PCI-e slots til sit grafikkort, eller køre med 3 kort i CrossFireX. Dette er en direkte ommer til AMD/ATI synes jeg, da selv det meget ældre MSI 9800GTX+ kort jeg har liggende til reference har sine strømstik monteret ØVERST og IKKE bagerst, netop for at omgå problemet med plads bagud. Der er altså ikke plads til 3 AMD/ATI-kort på dette bundkort, hvis man ikke bruger den ekstra RAID-controller til sine drev, hvor stikken som det ses er monteret horisontalt og ikke vertikalt .
HDMI-lyd virker som nævnt bare ved brug af adaptor. Modsat NVIDIA har AMD/ATI valgt, at placere TV-OUT via dongle midt mellem DVI-stikkene så der er ingen problemer med plads her, som der kan være det på visse kabinetter ved siderne, hvis stikket havde været placeret i toppen at kortet. Brug af TV-OUT dongle er fordelagtigt, hvis man har en ældre storskærm, eller skal bruge kortet til professionelle TV-skærme/fladskærme, da donglen understøtter HD-output via de ældre, runde stik af cinch/phono typen.
Man er altså mere end godt dækket ind med EAH4890, rent forbindelsesmæssigt. Dog er der droppet S-VHS på den vedlagte adapter, men dette skyldes velsagtens, at de fleste folk, der går op i at forbinde PC til TV, i dag har opgradet til en fladskærm med HDMI-interfaces. Den manglende support for S-VHS er dog trist, da denne er Component overlegen i signalkvalitet. Og fraværet er endnu mere trist når man tænker på, at netop ATI altid har været berømte for deres TV-Out støjfiltre der faktisk slog markedstandarden fast, for bare få år tilbage.
Mål og vægt:
Vægt: |
Kortet vejer præcist 805 gram |
Længde: |
Kortet er præcist 24,3 cm langt |
Bredde: |
Dual slot bredde (3.5/4 cm) |
Asus EAH4890 kan faktisk en hel en del mere, end det nævnt hér - men dette hører til under softwaredelen - så check denne for Asus kendte grafikkort funktioner. Dette aspekt har jeg segmenteret under softwaresektionen, da dette alene beror på Asus egen software, optimerede drivere og BIOS-firmware, da der er benyttet et referencekort. Men man kan hér netop se hvor meget BIOS og software kan betyde, for EAH4890 opfører sig, som om Asus havde opbygget kortet fra bunden af selv, rent hardwaremæssigt.
Kortet hører som sagt ikke til blandt de mindste af slagsen - se billedet herunder for en sammenligning. Hér er Asus EAH4890 1024 lagt op ved siden af et NVIDIA-baseret Zotac GTX-285 1024 AMP! OC Edition. Sammenligningen er valgt da begge kort er indenfor samme segment - nemlig high-end gamer segmentet.
Da der ikke er mere at bemærke her, spæner vi videre til softwaredelen - og her er der en hel del, at se på...