Test
Efter alt den indledende snak, er det tid til at se lidt på, hvordan maskinen rent faktisk er at arbejde med. Som det første blev jeg faktisk positivt overrasket over, at maskinen ikke føles sløv, som nogle maskiner med en meget strømbesparende processor nogen gange kan have end tendens til. Det har måske noget at gøre med Asus's lille trick med at overclocke processoren med 33%, så clockfrekvensen kommer op på 1.73GHz. Dette er som standard slået til, men hvis man lyster kan man også slå det fra, og køre med de normale 1.3GHz. Det er dog ikke noget jeg vil anbefale, da man faktisk godt kan mærke forskel. Selv om processor og til dels grafikken på papiret kunne se en anelse "tvivlsom" ud, var der ikke de mindste problemer med afspilning af HD materiale:
Denne bærbar er en ganske fin allround-maskine, men som en samlet pakke virker den ikke fuldstændig gennemtænkt. Asus har med en CULV-processor valgt at mobilitet og batterilevetid er vigtigt, men samtidig har de sat en ekstra bred skærm på. Selv om det øvrige design er ganske kompakt, og vægten er i den lavere end virker kombinationen lidt spøjst. Det er som om Asus har prøvet at skabe en hybrid mellem en multimediebærbar, der er lige så let at tage med rundt som en netbook. Det er ikke helt lykkedes, da skærmen er en anelse stor, hvis man skal nogen steder, men samlet set er det er ganske fin pakke, der kan lidt af hvert. Et par funktioner som jeg er ganske glade for, er det ekstra styresystem Express Gate, der blev beskrevet på den foregående side, og det at man kan skifte mellem to grafikchips. Express Gate startes med sin helt egne start-knap over tastaturet, og samme knap kan faktisk bruges til at skifte mellem de to grafikchips. At man kan skifte med et tryk på en knap, er intet mindre end genealt.
Benchmark
Nu skal der sættes lidt tal på ydelsen, til det bruger vi følgende programmer:
- Sisoft Sandra 2009
- 3DMark05
- 3DMark06
- PC Mark Vantage
- SuperPi 1.5 MOD 1M
- Batteryeater Pro 2.7
- Far Cry 2 Benchmark
- Call of Juarez DX10 Benchmark
- Stalker: Clear sky benchmark
Og for at få sat resultaterne i perspektiv sammenlignes med en netbook fra Samsung og en multimediebærbar fra Zepto:
Zepto M15b:
CPU: Intel Core 2 Duo P8700 2,53 Ghz, 3MB
Grafikkort: Nvidia Geforce G105M 512MB RAM
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 500 GB SATA, 7200 RPM, 16MB cache
Samsung NC10:
CPU: Intel Atom N270, 1.60 GHz, 512K L2 cache,
Grafikkort: Intel Graphics Media Accelerator 950 - 128mb shared RAM
Ram: 1024 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 160 GB SATA, 5200 RPM
CPU:
Vi lægger hård ud med at se hvad processoren kan udrette:
Selv i turbo mode, kommer CULV-processoren ikke i nærheden af Core 2 Duo processoren i Zeptoen, der er clocket ved 2,53 Ghz. Til gengæld er den milevidt foran Atom-processoren i Samsung netbooken. Det giver ganske god mening, i forhold til at der trods alt blot er en nedclocket version af en standard Core 2 Duo processor. Selv om ydelsen ikke er helt oppe at ringe, er den alligevel i den bedre ende, og helt fin til de fleste opgaver videoafspilning mm.
3DMark
Grafikløsningen er som tidligere nævnt en såkaldt hybridløsning, hvor man har mulighed for at skifte mellem to chips. Alle grafiktests er udførst med det kraftigste af de to kort slået til.
Asus er her de to konkurrenter totalt overlegen, men det skal dog for en god ordens skyld siges, at grafikløsningen i de to andre ikke ligefrem kan siges at være i top. Resultatmæssigt ligger vi et stykke under kort direkte beregnet til at afvikle spil, men spil med et par år på bagen og i lavere opløsning skulle ikke være noget problem.
Batterilevetid
Asus lover op til 12 timers batterilevetid, og det holder de faktisk. Med overclock slået fra, og systemet i ubelastet tilstand og alle strømsparefunktioner slået til, fik jeg hele 13 timer og 40 minutter ud af maskinen. Med overclock slået til blev det til lidt mindre, men vi kom stadig over de lovede 12 timer.
Ved afspilning af DVD-film, var maskinen sat i hvad Asus kalder "Entertainment mode", hvilket er en lidt større fokus på ydelse og større lysstyrke på skærmen. Her fik jeg over fem timer ud af batteriet, hvilket er noget mere end de fleste andre maskiner i denne størrelse. Selv med alle strømsparefunktioner slået fra og maskinen fuldt belastet kørte maskinen videre i over tre timer - meget imponerende.
Overordnet ydelse
Resultaterne fra PCMarks testsuite:
I forhold til multimediebærbaren fra Zepto, ligger Asus lige lidt under på alle punkter. Dette falder ret godt i tråd med den svagere processor, og en lidt langsommere harddisk. Gaming-scoren er dog næsten ens, hvilket grundes det kraftigere grafikkort i Asus-maskinen.
Spil
Som før nævnt er dette jo ikke en spillemaskine, men jeg vil da alligevel lige se, hvordan den klarer sig i et par forskellige spil. Jeg har kørt tre spil igennem, der alle er baseret på DirectX 10 og sætter en del krav til grafikløsningen.
Stalker:Clear Sky DirectX 10 benchmark:
1280x720:
1366x766:
Ingen af de testede spil afvikles en en framerate, der er helt spilbar. Lidt det samme billede tegnede sig, da jeg prøvede det nye Call Of Duty: Modern Warfare 2. Dette kan til dels afhjælpes ved lavere opløsninger og detaljeniveau, men så er der også grænser for hvor pænt det er. Det e altså ikke en bærbar beregnet til spil, men hvis man hiver et mindre krævende spil frem, så går det.