Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: XFX
DK distributør: Rosenmeier

Innovation/Teknologi

 

 

 

Med lanceringen af Radeon HD 5450, sluttes cirklen foreløbigt i den hæderkronede Radeon HD 5000-serie. I løbet af ganske få måneder, har AMD/ATi formået, at lancere en komplet portefølje af effektive DirectX11-kompatible grafikkort; lige fra det voldsomme dobbelt-GPU Radeon HD 5970, til det mere menneskelige HD 5870, til dets lillebror HD 5850, til déts lillebror HD 5830, til det gode og billige HD5770, som igen har en lillebror - og vi kunne ved - ned til HD 5450, som altså er rosinen i pølseenden. Et kort, der ifølge udvikleren selv, giver din PC et boost.

 

 

 

Med "boost" menes naturligvis ældre maskiner, eller enddog nyere maskiner leveret med integreret grafik, der trænger til lidt ekstra kræfter for, at kunne klare mindre grafisk krævende spil, og generelt give brugeren en bedre multimedieoplevelse - hvoraf det sidste er muliggjort af ATi Stream Technologi, som gør det muligt for grafikkortet, at aflaste CPU'en for arbejdsbyrde(læs mere nederst på denne side). Har man en ældre maskine stående, der godt kunne trænge til en opkvikker, er det altså nærliggende at kyle et kort af denne kaliber i sammen med en Windows7-installation. Så er man rimelig godt kørende for omkring en tusse.

 

 

 

Kigger vi på de kolde tal, består GPU'en af den nette sum af 292 millioner transistorer. Et tal, der bare for få år siden, ville være en utopi - men som nu altså er lowend. GPU'en har 80 streamprocessore, 8 teksturenheder, 16 Z/Stencil ROP-enheder samt 4 farve ROP-enheder. Noget der tilsammen giver en regnekraft på 104 GigaFLOPs. Til sammenligning har GPU'en på HD 5870, RV870, 2,158 milliarder transistorer og en regnekraft på 2720 GigaFLOPs. Sparekniven er altså blevet slebet i dén grad. Alligevel er HD 5450 ifølge AMD/ATi selv cirka 20-30% hurtigere end konkurrenten, GeForce 210.

 

 

 

Kortet kræver absolut intet udover en PCI-Express port af rette størrelse; fysisk skal der kunne isættes x16 - men elektronisk kan man sagtens klare sig med x4. Strøm og varme er intet problem, med et strømforbrug og dertilhørende varmeproduktion på mellem 6,5 og 19,1 Watt. Og med muligheden for at få kortet i lavprofil, eller med muligheden for 3 tilkoblede skærme, kan kortet meget vel blive et hit i kontormaskiner såvel som mediecentre. Mht. mediecentre er værd at bemærke også, at der er onboard lyd gennem HDMI, samt gode videoegenskaber med AViVO HD.

Nedenunder tager vi nogle af de vigtigste generelle features, som hele Radeon HD 5450-serien deler.
 

DirectX11

Med DirectX11-API'en, har Microsoft taget gode gamle DirectX skridtet videre, med fokus på at lette spiludviklernes arbejde, samt at udnytte flere processorkerner. Egentlig er det en videreudvikling af DirectX10 og 10.1, der i nogen grad floppede, med relativt få spiltitler på markedet, der rent faktisk udnyttede de nye features. Og med spil til følge, såsom Crysis, der var ganske tunge at danse med hardwaremæssigt.
DirectX11 skulle, i modsætning til DX10 kontra DX9, gerne forøge ydelsen.

 

 

Tidligere har det virket som om, at AMD/ATi har været ringe til at hjælpe spiludviklerne. Deres svar på konkurrentens (nVidia)The Way It's Meant To Be Played, (ATi)Get In The Game, har virket lidt som en joke, i forhold til TWIMTBP der er synligt flere steder.

 

 

Men med DX11, har firmaet lagt sig i selen, og har samarbejdet med flere spiludviklere om DX11-spiltitler, der bl.a. tæller DiRT2, HAWX, S.t.a.l.k.e.r Call Of Pripyat og Battleforge; med mange flere på vej.


ATI Eyefinity Technology

Eyefinity er et eksempel på, at AMD/ATi forsøger at bringe fokus på andre ting end grafikken isoleret set. Spillekonsoller vinder stadig større indpas i de danske hjem - men AMD vil tilbyde andet end hvad konsollerne kan klare. HD5670 kan nemlig klare 3 skærme, hvis man skulle have brug for en lidt bredere synsvinkel end vanligt, hvilket er superfedt i flysimulatorer med mere.

 

 

Det er helt sikkert noget, der kræver særdeles stor skrivebordplads - og sikkert også noget, der hovedsageligt vil være forbeholdt entusiasterne med store tegnedrenge og større grafikkort. Dog behøver Eyefinity med 3 skærme ikke være noget, der er forbeholdt de helt dyre drenge, nu hvor fornuftige fladskærme efterhånden kan fås for lidt over 1000kr stykket.


ATi Stream Technology

Stream er en teknologi, der tillader firmaets grafikkort, at blive brugt til andet end gaming. 
Hvis vi kører ud på et fortidens sidespor, lavede 3DFX i sin tid en reklame for deres Voodoo-grafikkort, hvori de proklamerede, at de kunne bruge deres enorme GPU-regnekraft til, at forske i at kurere sygdomme - men så tænkte, "lad os i stedet bruge den til spil i stedet!"( http://www.youtube.com/watch?v=DmaYH1F6kho )

 

 

 

Firmaet der står bag den sjove, og en kende usympatiske reklame, var nok ikke klar over, hvor ret de havde i deres ironiske betragtning. Enhver med et nyere grafikkort derhjemme, kan nemlig i dag bidrage med betydelig regnekraft til forskning i bl.a. Kraft, Parkinson og Alzheimers. AMD/ATi bundler endda programmet, Folding@Home, med i deres driverpakke.

 

 

 

Men man kan også bruge Stream-teknologien til mange andre ting. Med Adobe Flash Player er det bl.a. blevet muligt, at afvikle flash på GPUen, hvilket aflaster din CPU, og angiveligt forbedrer billedkvaliteten i Flash-film.

 

 

Også konvertering af filmformater er muligt med Stream. Der er et lille indbygget program i Catalyst Control Center, der kan konvertere film. Dog henviser AMD/ATi selv til Cyberlink Media Espresso, der kan udnytte Stream såvel som CUDA(nVidias svar på Stream) til, at konvertere formater. Og vi snakker altså, at der er rigtig meget(5-10 gange CPUens ydelse alene er ikke urealistisk) at hente ved, at få grafikkortet til at give en hånd med i konverteringsprocessen.

 

(Denne side er skrevet af Emillos)

Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
10-03-2010 10:29:01
Svar/Indlæg:
1317/46
#0 Som du skriver er det ikke ligefrem det hurtigste kort, men har du noget bud på hvorledes det yder i forhold til diverse løsninger fra intel?


Ginner
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 11:31:25
Svar/Indlæg:
524/16
"At der ikke er nogen grund til at overclocke kortet" det er da en skam at sige sådan noget, det er altid sjovt at se hvad et givent stykke hardware kan overclocke, også selvom det er low end, så man kan se om det giver noget at smide frekvenserne op. ☹


Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 12:09:48
Svar/Indlæg:
645/33
Fin test. dog synes jeg at testen ikke ligefrem er oppe og køre over at den kan bitsteame. alternativet er et lydkort eller nogle af de andre 5xxx modeller. det er jo især interessant i forbindelse med en HTPC. og for 350kr at kunne det er satme billigt!!


Hakan1986
 
Overclocker
Tilføjet:
10-03-2010 12:19:34
Svar/Indlæg:
424/11
fin test! 🙂

Tænkte lige på hvor meget bedre den yder i forhold til et indbygget gpu ala gf 9300/9400 eller amd's hd 4200 😀


SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
10-03-2010 17:02:53
Svar/Indlæg:
573/108
#2 Selv hvis jeg ville, så tillader AMD/ATI's eget software ikke OC af kortet. Muligheden er der simpelthen ikke, og da vi af sikkerhedsæssige grunde ikke clocker med andre programmer så er det lidt svært.

#1 Nej jeg har aldrig haft fingre i et intel kort så dette kan jeg ikke udtale mig om.


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 17:12:00
Svar/Indlæg:
8762/174
#5

Du kan bruge AMD's eget gpu clock tool til jobbet 🙂

Har selv et HD5450 til at ligge som jeg bruger som 2d kort når jeg bencher .

Det er ok hurtigt med std clock og det bliver kun hurtigere når hastigheden bliver sat op.





Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af Rasmus66 d. 10-03-2010 17:22:02.


pkshdk
 
Superbruger
Tilføjet:
14-03-2010 18:39:18
Svar/Indlæg:
31/5
Ja, jeg kan få lov at trolle - det hedder altså "kræft" og ikke "kraft" ;)


Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
14-03-2010 19:33:21
Svar/Indlæg:
2127/11
#7 En henvisning til hvor det står, så læseren kan få en ide om konteksten, ville være gavnlig. Men.. Hvis vi taler om sygdommen (hvad man vel næppe gør når man tester et grafikkort) så hedder det kræft, men taler vi om hardware, er kraft formentlig den rette benævnelse. Derfor tror jeg at du er gal på den.


Udmærket test, og for dælen et lækkert lille kort! Jeg er imponeret over bitstreaming, super lavt idle forbrug, og prisen. Man får sgu meget for pengene.


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
16-03-2010 10:20:02
Svar/Indlæg:
4295/306
Kanon lille grafikkort og virkelig fedt til mediecenter maskiner!

MEN

Jeg er altså nødt til at sige at det her er en virkelig dårlig test... Normalt synes jeg I laver nogle fede tests, men den her er altså skidt. I lukker jo fuldstændig øjnene og drøner bare løs med de tests "vi plejer" at udføre på grafikkort.

Tests af 3D benchmarking og 3D spil på det grafikkort?? But... why??

Desuden udebliver de tests der VIRKELIG betyder noget. Test af CPU load under Full-HD video afspilning, test af CPU load ifht integrerede onboard grafikkort som er alternativet, test/forklaring af Lyd-via-HDMI som er helt fantastisk.

Spørgsmålet er "hvad får man for at give 350 kr og putte dette i sin medie maskine istedet for blot at bruge sit onboard grafikkort eller et alternativt medie grafikkort?".

Ved godt jeg lyder lidt grov her, men for en gangs skyld synes jeg faktisk I rammer helt ved siden af i testen...


#10
SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
16-03-2010 11:05:32
Svar/Indlæg:
573/108
First of all det er altid relevant, at se hvor hurtigt et grafikkort er, om det koster 350kr eller 3500kr. Men som du kan se er det nedpioriteret. Derudover kan vi kun teste mod og med, det vi har, og jeg ejer ikke et Intel kort eller lign, jeg kan teste dette imod.
Det sagt så vil jeg bestemt overveje, at lave en test af CPU load under Full-HD afspilning næste gang. Omkring det lyd der så virker det ganske fortrinligt ligesom på resten af 5000-serien, og der er ikke så meget at sige om det, men jeg vil bestemt skrive et par linjer næste gang.
Godt med en smule fornuftigt kritik 🙂


pkshdk
 
Superbruger
Tilføjet:
24-03-2010 10:09:13
Svar/Indlæg:
31/5
#8:

Nope, det er ordet "kræft" vi leder efter her, da han lister sygdomme, ifm. Folding@Home der benytter GPU'en til at udregne enzymer, osv...

"Firmaet der står bag den sjove, og en kende usympatiske reklame, var nok ikke klar over, hvor ret de havde i deres ironiske betragtning. Enhver med et nyere grafikkort derhjemme, kan nemlig i dag bidrage med betydelig regnekraft til forskning i bl.a. Kraft, Parkinson og Alzheimers. AMD/ATi bundler endda programmet, Folding@Home, med i deres driverpakke."


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af pkshdk d. 24-03-2010 10:12:51.


Eurite
 
Enthusiast
Tilføjet:
25-03-2010 15:12:05
Svar/Indlæg:
1/0
Må give KleitusIV ret.

Testen starter ud med at konstatere at dette ikke er er et gamers kort og bruger derefter stort set al plads på at bevise det.
Da det i starten bliver nævnt at kortet vil være velegnet til HTPC brug, fik jeg da forventninger om at dette ville blive testet.
Som HTPC entusiast sidder jeg da og mangler test som ville være relevante for HTPC folket. Fint nok med sammenlignende tests af game / 3D performance.

Det ville bare være mere int. med test af performance, cpu belastning mm. i forbindelse med DVD, Bluray og mediefilsafspilning i WinDVD, PowerPC, Arcsoft TMT, MCE mm.
Kvalitets test af billedkvalitet, deinterlacing, skalering og justeringsfaciliteter for billedkvaliteten i forbindelse med afspilning af (HD) video
Ligeledes ville det have været int. med en gennemgang af kortets lyddel, kvalitet, funktion af PAP i forbindelse med 7.1 kanals HD formater mm.

Som HTPC entusiast er mine primære focusområder billedkvalitet, lydkvalitet og stabilitet af systemet.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Eurite d. 25-03-2010 15:28:34.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
27-03-2010 08:33:46
Svar/Indlæg:
1317/46
Prøv at tage et kik på andre hardwaresider, jeg er sikker på at der flere, der har testet HD5450